spremni za nove isporuke

Putin: Rusija je spremna opskrbljivati ​​Europu energentima. Lopta je u njihovom dvorištu

Vladimir Putin
Foto: REUTERS
1/3
12.10.2022.
u 13:33

Putin je ponovio da krivi ukrajinske specijalne službe za ono što naziva "terorističkim napadom" na Kerčki most koji povezuje Rusiju s Krimom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se danas na sjednici međunarodnog foruma Russian Energy Week.

Velika curenja plina koja su iznenada izbila u plinovodima Sjeverni tok koji vode iz Rusije u Europu bili su "čin međunarodnog terorizma" koji je postavio "opasan presedan", kazao je Putin.

"Nema sumnje da je to bio čin međunarodnog terorizma, s ciljem potkopavanja energetske sigurnosti cijelog kontinenta. Računica iza toga bila je prilično cinična, blokirati i uništiti jeftine izvore energije i uskratiti milijune ljudi i industrijskih potrošača plina, topline, električne energije i drugih resursa", kazao je Putin.

"To pokazuje da je svaki dio kritične transportne energetske ili komunikacijske infrastrukture sada u opasnosti", dodao je.

Putin nastavlja kriviti ukrajinske specijalne službe za ono što naziva "terorističkim napadom" na Kerčki most koji povezuje Rusiju s Krimom.

"Rusija je spremna isporučivati ​​energente Europi, uključujući ovu jesen i zimu", rekao je Putin, javlja RIA novosti.

Prema njegovim riječima, to je moguće učiniti duž preživjele linije Sjevernog toka. 

"Rusija je spremna za početak ovih isporuka. Lopta je, kako kažu, na strani Europske unije. Ako žele, neka samo otvore slavinu i to je to. Mi nikoga ne ograničavamo ni u čemu, uključujući i spremni smo isporučiti dodatne količine u jesensko-zimskom razdoblju", rekao je Putin. 

Putin je također rekao da bi Rusija mogla preusmjeriti opskrbu s Baltika na Crno more kako bi stvorila veliko europsko plinsko čvorište u Turskoj. "Mogli bismo premjestiti izgubljene količine Sjevernim tokom duž dna Baltičkog mora do regije Crnog mora i tako napraviti glavne rute za opskrbu našeg goriva, našeg prirodnog plina u Europu kroz Tursku, stvarajući najveće plinsko čvorište za Europa u Turskoj", rekao je. 

Prema Putinu, uspostava umjetne gornje cijene nafte iz Rusije neizbježno će pogoršati investicijsku klimu u cijelom svjetskom energetskom sektoru, a zatim izazvati povećanje globalne nestašice energetskih resursa i daljnje povećanje njihove cijene . A to će, siguran je Putin, prije svega pogoditi najsiromašnije države.

Ruski energetski tjedan održava se u Moskvi od 12. do 14. listopada.

Video: Stanovnici Kijeva nakon raketiranja: 'Umiru civili, sve zbog hira jednog idiota koji vodi Rusiju'

Ključne riječi

Komentara 43

PA
Pahor
14:40 12.10.2022.

Sto? Nema vise uvjeta? Ono, placanje u Rubljima i slicno? Botoksirani zlocinac je ocajan. Lovom od energenata je jedva odrzavao drzavu iznad pivrsine, sada je vec duboko potonuo.

PR
prahrvat
14:13 12.10.2022.

To su energenti fašističkog zločinca.

TM
trade_mark
14:09 12.10.2022.

kako sad rusija spremna opskrbljivati europu? pa što mi nismo zli zapad koji želi uništiti rusiju?? vladimire, gdje je nastao kratki spoj??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije