Rat u ukrajini

Prvi uspjeh Ukrajinaca na fronti Zaporižje: 'Vode se teške borbe duž bojišnice'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.06.2023.
u 12:19

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da Moskva dijeli ključne stavove afričkog mirovnog plana, no novinske agencije su citirale glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da je plan teško ostvariti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je afričkim čelnicima koji se zalažu za pregovore između Kijeva i Moskve dao popis razloga zašto vjeruje da su mnogi od njihovih mirovnih prijedloga bili pogrešni. Afrički čelnici tražili su dogovor o nizu “mjera za izgradnju povjerenja”, govoreći ruskom predsjedniku da je vrijeme za pregovore o prekidu borbi, za koje su rekli da štete cijelom svijetu.

TIJEK DOGAĐAJA:

12:16 - Dužnosnik kojeg su postavile ruske okupacijske vlasti priznao je u nedjelju da je Ukrajina ponovno zauzela selo u južnoj regiji Zaporižija, što je njezin prvi uspjeh na toj fronti otkako je pokrenula svoju protuofenzivu ranije ovog mjeseca. Dužnosnik Vladimir Rogov rekao je da su ukrajinske snage zauzele naselje Piatikatki i da se tamo ukopavaju dok su pod vatrom ruskog topništva.

"Neprijateljske 'valovite' ofenzive dale su rezultate, unatoč ogromnim gubicima", rekao je Rogov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Teške borbe se nastavljaju u tom području, dodao je. Iz Ukrajine zasad nije bilo komentara, a Reuters nije mogao neovisno potvrditi situaciju na bojnom polju. Rusija kaže da nanosi teške gubitke kijevskim snagama, a predsjednik Vladimir Putin rekao je prošli tjedan da Ukrajina "nema šanse" za uspjeh u protuofenzivi.

Ukrajina je prošli tjedan rekla da je vratila kontrolu nad oko 100 četvornih kilometara teritorija u nešto više od tjedan dana, ponovno zauzevši niz sela u regiji Donjecka na istoku.


9:10 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da su teške borbe i dalje usredotočene u Zaporižskoj oblasti, zapadnoj Donjeckoj oblasti i oko Bahmuta. Obje strane trpe velike gubitke, a ruski gubici vjerojatno su najveći od vrhunca bitke za Bahmut u ožujku, kažu u svojim obavještajnim izvorima.

8:12 - Ukrajinske snage uništile su "značajno" skladište streljiva u blizini okupiranog lučkog grada Heničeska u južnoj regiji Herson, rekao je u nedjelju Serhij Bratčuk, glasnogovornik vojne uprave Odese. "Naše oružane snage zadale su dobar udarac ujutro - i to vrlo glasan - u selu Rikove, u okrugu Heničesk, na privremeno okupiranom teritoriju regije Herson", rekao je Bratčuk u jutarnjoj videoporuci u nedjelju.

"Tamo se nalazilo vrlo značajno skladište streljiva. Uništeno je."

Reuters nije mogao neovisno provjeriti informaciju. Iz Rusije nije bilo trenutačnih komentara o navodnom napadu. Ukrajinski mediji objavili su video snimke na kojima se vidi golemi oblak dima koji se diže daleko na horizontu uz zvuke eksplozija. Selo Rikove udaljeno je oko 20 km od Heničeska, lučkog grada na Azovskom moru u južnoj Ukrajini koji je okupiran od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

Ukrajinski mediji objavili su videosnimke na kojima se vidi golemi oblak dima koji se uzdiže daleko na horizontu uz zvukove eksplozija i gorućih projektila koji lete u nebo.


6:53 - Ruski predsjednik Vladimir Putin ponovio je mirovnjacima svoj stav da su Ukrajina i njezini zapadni saveznici započeli sukob i rekao da Rusija nikada nije odbila razgovore s ukrajinskom stranom, ali ih je blokirao Kijev. Moskva kaže da svaki mir mora omogućiti "nove realnosti", što znači njezinu proglašenu, ali globalno nepriznatu aneksiju pet ukrajinskih pokrajina.

Rat u Ukrajini mora završiti, poručio je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa ruskom čelniku Vladimiru Putinu. Putin je afričkim čelnicima rekao da je Ukrajina uvijek odbijala razgovore. Na sastanku u Sankt Peterburgu, Ramaphosa je također pozvao obje strane da vrate svoje ratne zarobljenike i rekao da djecu koju je Rusija odvela treba vratiti kući.

VEZANI ČLANCI:

Dok je afrička delegacija pozivala na povratak djece njihovim obiteljima, Putin je prekinuo njihov govor i ustvrdio da ih Rusija štiti.

"Djeca su svetinja. Izveli smo ih iz zone sukoba, spasili im živote i zdravlje", rekao je. UN je rekao da ima dokaze o ilegalnom prebacivanju stotina ukrajinske djece u Rusiju. Ramaphosa  je upozorio Putina na utjecaj rata na Afriku i rekao da se to treba riješiti diplomacijom.

"Rat ne može trajati zauvijek. Svi ratovi moraju biti riješeni i jednom moraju završiti", rekao je. "A mi smo ovdje da prenesemo vrlo jasnu poruku da želimo da se ovaj rat okonča", kazao je.


6:48 -  Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da Moskva dijeli ključne stavove afričkog mirovnog plana, no novinske agencije su citirale glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da je plan teško ostvariti. 

Peskov je rekao da će Rusija nastaviti dijalog s afričkim zemljama čiji su predstavnici iznijeli svoje prijedloge ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u subotu. Putin je pokazao interes za plan, rekao je.

Lavrov je rekao da afrički čelnici za Putina nisu donijeli nikakvu poruku ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, s kojim su se sastali u Kijevu u petak.

Afričke zemlje planiraju nastaviti svoje pokušaje pronalaska rješenja sukoba između Rusije i Ukrajine a prekid vatre otvorio bi put za "ozbiljne pregovore", rekao je u subotu egipatski premijer Moustafa Madbouly.

"Nastavit ćemo svoje zalaganje da postignemo krajnji cilj naših iskrenih želja - da uspostavimo mir između dvije zaraćene strane", prenijela je ruska novinska agencija TASS njegove riječi upućene ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na sastanku u St. Petersburgu.

Madbouly je bio dio delegacije afričkih čelnika koji su posjetili Putina kako bi mu predstavili prijedloge za deeskalaciju sukoba i dovođenja obiju strana za pregovarački stol. U delegaciji su bili čelnici i viši dužnosnici Južnoafričke Republike, Senegala, Zambije, Ugande, Republike Kongo i otočne države Komora.

6:40 - Ruske snage pate od nedostatka tenkova, priznao je ministar obrane zemlje, dok je ukrajinska ofenziva na jugu i istoku nastavila potiskivati crtu bojišnice uz pomoć zapadne opreme.

Sergej Šojgu, tijekom posjeta vojnoj tvornici u zapadnom Sibiru, rekao je da je potrebno povećati proizvodnju oklopnih vozila jer je Kijev govorio o velikim gubicima nanesenim neprijatelju okupatoru.

Šojgu je rekao da je povećanje proizvodnje tenkova neophodno "kako bi se zadovoljile potrebe ruskih snaga koje provode specijalnu vojnu operaciju", u komentarima koji su ponovili one Vladimira Putina ranije ovog tjedna.

Komentara 68

SI
sidartha
11:25 18.06.2023.

Rusija zlorabi svoja prava kao članica UN-a . Putin je izaslanstvu afričkih čelnika rekao da 51. članak UN-ove povelje (pravo na samoobranu) opravdava njegov rat u Ukrajini. Lagati da je invazija na drugu zemlju i otimanje njezinog teritorija pravo na samoobranu je teško licemjerje i laž!

MA
marsovac
10:09 18.06.2023.

bre ko nas zavadi, tudje necemo svoje nedamo,....smrt okupatoru sloboda ukraincima,........slava ukraini

Avatar Moloh
Moloh
09:30 18.06.2023.

Ruski narod će se generacijama oporavljati od ovog sramotnog zločina koji su počinili nad Ukrajincima. Svatko tko podržava ovu barbarsku agresiju je moralna nula.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije