restrukturiranje

Radman: Za one koji žele biti poduzetnici nema mjesta na HRT-u

goran radman
Slavko Midžor/PIXSELL
10.11.2012.
u 12:15

HRT ima strukturni problem kao i druga javna poduzeća. Pravna funkcija jedna je od slabijih točki HRT-a. Bit će i otkaza, no dok se ne napravi plan restrukturiranja ne mogu govoriti o konkretnim brojkama - rekao je Radman.

Goran Radman, ravnatelj HRT-a gostujući na Radiju 101 osvrnuo se na profesionalne propuste urednika i voditelja zbog kojih se posljednjih dana intenzivno govori o kaznama na javnoj televiziji. 

Podsjetimo, u emisiji “Nedjeljom u 2” gost Darko Mihajlović, kojeg je urednik i novinar Jabuka proglasio uglednim ekonomskim analitičarom s četiri doktorske disertacije ubrzo nakon emisije izjavio je da od formalnog obrazovanja ima samo osnovnu školu i brzi tečaj knjigovodstva dok je za ranije snimljenu emisiju "Kontakt" tvrđeno da ide uživo. Također, Hloverka Novak-Srzić i urednica “Pola ure kulture” Branka Kamenska kažnjene su zbog kršenja Etičkog kodeksa.

>>Kazne na HRT-u: Manje plaće Hloverki i Stankoviću

- To su primjeri kršenja etičnog, moralnog i profesionalnog u javnom prostoru. Mogu samo kazati da tko god je poželio i uspio doći na HRT s motivom da bude privatni poduzetnik na došao je na krivo mjesto. Svaki takav bit će sankcioniran za kršenje internih normi. Motiv ne može biti neetičan dolazak na HRT - kazao je Radman te dodao:

- Ipak, treba svima dozvoliti da se obrane od optužbi. Ako se one pokažu točnim bit će i sankcionirani - rekao je ravnatelj no nije precizirao da li će zbog propusta biti i otkaza.

Nakon toga Radman se osvrnuo na svoj povratak na Prisavlje iako je prije četiri godine tvrdio kako se nikad ne bi vratio.

- HRT je bila izgubljena u strateškom smislu zadnjih 15 godina. Smisao je vrijednost koja onma daje javnosti, a to se počelo urušavati. Mogu samo reći da je to što sam izjavio bilo prije 4 godine. Nakon rada u Microsoftu odlučio sam se vratiti u Zagreb, baviti se akademskim stvarima. U međuvremenu je došla radikalna kriza, a društvo se našlo u nezavidnoj situaciji. Smatram da je u redu da svatko stavi svoje mogućnosti na raspolaganje javnosti u takvom trenutku - napomenuo je ravnatelj HRT-a te dodao:

- Materijalno mi to zaista ne treba. Statusno također jer sam to već radio. Imam 55 godina i bilo bi logično da sam u drugom redu te da iskustvom pomažem mlađima. No, došlo je do krize i moja konačna procjena bila je da mogu pomoći znanjem i iskustvom da se jedna tako važna ustanova za društvo vrati na pravi trag.

Radman je govorio i o činjenici da vlast češće komunicira s javnošću preko drugih medija nego putem HRT-a, što bi bilo logičnije. 

- Čudno je to, ali nama je važnije što građani misle o nama. Da li smo im relevantni. No i sam HRT je previše politiziran kao i drugi mediji. No, s druge strane je HRT i depolitiziran, jer prošlo je vrijeme kad je vlast tretirala HRT kao svoj kanal.

Govoreći o promjenama koje će uslijediti na Prisavlju najavio je da će svi novinari morati biti osposobljeni da rade sve.

- Morat će razumjeti sve televizijske opcije. Ali morati će i razvijati vještine. Morat će razumjeti i funkcioniranje ostalih medija.

>>Radman: Novinar na HTV-u ujedno će biti i snimatelj, i obratno

 Poznato je da dio zaposlenika ništa ne radi i samo čekaju promjenu vlasti. Ali uredno primaju plaću.

- Istina je da se neracionalno troše sredstva koja ljudi povjeravaju. Puno je neetičnosti i nemorala koji je javno evidentan. Važna je promjena toga dojam o HRT-u. Neće to ići lako i brzo, ali neke prakse se odmah moraju prekinuti. Gdje god je to tako zakonski uređeno, na žalost, ne može biti drugačije. No to se više ne može dozvoliti - kazao je Radman te pojasnio tu sitaciju na primjeru novinara Branimira Bilića.

- Čovjek koji izgubi emisiju vraća se u redakciju i čeka novu priliku. Često je ona dolazila s novim urednicima koji su dolazili. No oni koji nemaju priliku urednički raditi emisiju ne rade ništa. Moja ideja restrukturiranja je da funkcionalna organizacija treba svima dati posao.

Na HRT-u radi 3400 ljudi, a mnogi nemaju direktnu vezu s programom.

- HRT ima strukturni problem kao i druga javna poduzeća. Pravna funkcija jedna je od slabijih točki HRT-a. Bit će i otkaza, no dok se ne napravi plan restrukturiranja ne mogu govoriti o konkretnim brojkama - rekao je Radman i nastavio:

- Kandidirajući se za ravnatelja u svojem programu najavio sam da ćemo u 6 mjeseci restrukturirati HRT. Nudim integrirani HRT i organizacijsko objedinjavanje koje će za čitatelje, gledatelje i slušatelje biti onakvo kakvim oni to žele. Moj prijedlog je da svaki kanal ima odgovornu osobu za sadržaj. Uvest ćemo i funkciju ravnatelja programa. Želim promijeniti tijek novca koji je program dobivao tek na kraju. U pripremi je i novi 4. kanal koji se kao i 3. ne može baviti komercijalnom djelatnošću.

Najavio je i kako bi se uskoro Denis Latin mogao vratiti na male ekrane.

- Ima dobre ideje. Urednici jednako gledaju na to i vjerujem da će uskoro imati priliku raditi na tim idejama.   

Porezni dug od 228 milijuna kuna veliki je problem HRT-a.

 - Da, to je veliki problem. Jedan dio je usuglašen i morat ćemo ga otplatati. No, isto tako jedan dio je sporan jer nismo isključivi krivac za taj dug. Očekujem razumjevanje za to.

Radman je kazao i kako ne vjeruje da bi prijedlog o povećanju TV pretplate bio usvojen.

- Tako bi najlakše riješili dio financijskih nevolja. No, trebamo razmišljati o racionalizaciji rada, a ne o krpanju svojih rupa javnim novcem - zaključio je ravnatelj HRT-a.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
13:21 10.11.2012.

Kad se govori o neeticnim motivima dolaska na "H"TV prvak u tomu je sam radman. Kakav je njegov dolazak i pozadina svega jasno je vec i vrapcima na grani. Jugoslovenizacija ionako nehrvatske televizije i potpuno unistavanje i ponizavanje hrvatskih vrednota je ocekivano od strane ovakve vlasti i njihovih pulena, a dodatno to ocekujemo povratkom latina koji je uz urednicke neznalacke perjanice prvi esalon dosadasnje i dalje dehrvatizacije ove televizije.

ZA
zagabria1
13:26 10.11.2012.

re. poreznog duga televizije,hoće li i njima uzeti nekretninu i deložirati ih, te prodati nekretninu za 1/4 vrijednosti, kao što to rade malim ljudima. Nije valjda da neće, ovo je ravnopravno društvo (barem na papiru)

JV
j.vojvoda
13:05 10.11.2012.

Radman nam dovodi D.Latina natrag na TV. Al smo mi sretan narod. Natrag cemo dobiti hrabrog s......u, koji se usudi s.....i po hrvatskom narodu i drzavi Hrvatskoj. Bravo josipovice. To je tvoja zelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije