iskustva iz Crikvenice

Radnici u turizmu shrvani sezonom, vlasnik restorana: 'Ne znam kako ću se izvući'

Foto: Goran Kovacic/pixsell
1/3
25.07.2024.
u 12:53

Sezona je, prema njegovim riječima, slabija za najmanje 40% u usporedbi s prošlom godinom. Broj gostiju u restoranima također je pao, što se vidi iz praznih stolova tijekom ručka.

Hrvatski turizam se suočava s izazovnim vremenima, a ove godine se pokazalo da situacija nije cvjetala kao prethodnih godina. Igor Ivančić, vlasnik četiri luksuzna apartmana u Crikvenici, svjedoči o značajnom padu rezervacija. Dok su prošle godine apartmani bili popunjeni od sredine srpnja do kraja rujna, ove godine ima dva apartmana prazna. Cijene za smještaj su ostale nepromijenjene, krećući se između 140 i 150 eura, ali to nije pomoglo u privlačenju turista.

Slično raspoloženje vlada i kod Roberta Palića, vlasnika pet ugostiteljskih objekata i obiteljskog hotela. Sezona je, prema njegovim riječima, slabija za najmanje 40% u usporedbi s prošlom godinom. Broj gostiju u restoranima također je pao, što se vidi iz praznih stolova tijekom ručka. Kaže, ne zna kako će se izvući, ima 85 radnika iz cijeloga svijeta. Upitan brine li da će ovo biti najlošija sezona u posljednjih 20 godina koliko se i bavi turizmom, a odgovara nam kratko: "Ja ne mislim da će biti, nego već mislim da je!".

Hoteli, čak i oni s pet zvjezdica, osjećaju posljedice. Jedan takav hotel u Crikvenici ima 15% praznih soba, unatoč cijenama od 350-360 eura po noćenju. Sanjin Ilić, zamjenik direktora, ističe da se situacija mijenja iz dana u dan i nada se većoj popunjenosti do vikenda. Sveukupno, sezona u hrvatskom turizmu pokazuje značajan pad u odnosu na prethodne godine, ostavljajući vlasnike i radnike u turizmu zabrinutima za budućnost. Iz Ministarstva turizma kažu da je od početka godine jedan posto više noćenja, dok je srpanj kao lanjski. Podsjećaju da je u privatnom smještaju čak 23 tisuće kreveta više no lani pa je ponuda veća od potražnje.

VEZANI ČLANCI: 

U Hrvatskoj se slobodno nudi više od 1200 vila i kuća s bazenom, no unatoč velikom izboru, neki gosti i dalje biraju hotele. Tako je u hotelu u Selcu Danas.hr razgovarao je s gostom iz Čakovca koji je ove godine umjesto apartmana odlučio provesti odmor u hotelu. "Supruga je zaslužila malo odmora, da ne mora kuhati, a zanimljivo je da smo u ovom hotelu, koji se tada zvao hotel Varaždin, 1977. godine proveli naše bračno putovanje. Čim smo ovdje, cijena nam nije bila važna jer smo uspjeli nešto uštedjeti," rekao je Veselin Biševac.

Hotel nudi sobe za dvoje po cijeni od 195 eura, što je osam posto više nego prošle godine. Mihael Jovanović, direktor hotela, ističe: "Imamo 178 soba u hotelu, a trenutno su četiri ili pet soba prazne. Vjerujem da će se brzo napuniti preko rezervacija, tako da mislim da smo među onima kojima je ova sezona bolja nego prošle godine." Međutim, to neće biti slučaj za sve. Povećanje cijena se osvetilo, a jednom izgubljenog gosta teško je vratiti. "Turizam nije sprint, već dugoročna utrka," dodaje Jovanović, naglašavajući važnost dugoročnog planiranja i održavanja kvalitete usluge.

>>> Ovo ljeto idete u Dubrovnik? Ovih 5 plaža morate posjetiti!

1/6

 

Ključne riječi

Komentara 28

IV
ivica.vranjic
21:14 25.07.2024.

Za tri mjeseca hoćete zaraditi za ostatak godine. I još staviti brdo love sa strane. Odeš na tjedan dana na more i orobe te. Od smještaja, hrane, voća, sladoleda, parkinga.... Vrijeme je da vas naučimo pameti!

VA
vapor
14:10 25.07.2024.

Evo ga ovaj i u Večernjim. Dakle, svi portali i mediji prenose baš ovoga bogataša iz Crikvenice. Zašto je baš on toliko relevantan između par stotina tisuća davatelja raznih usluga u turizmu u HR, zna li tko?

Avatar Moodleen
Moodleen
20:47 25.07.2024.

Evo, bliži se kraj drp sistemu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije