PROCIJEPLJENOST HPV-A U HRVATSKOJ:

Raste broj cijepljene djece protiv virusa koji može izazvati čak šest vrsta karcinoma

2020. U Hrvatskoj počelo cijepljenje protiv koronavirusa
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
16.09.2024.
u 13:27

Imamo jedno jako veliko i lijepo iznenađenje, što nas je ugodno iznenadilo, a to je porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je doista velik iskorak, istaknula je prim. Pavić Šimetin

- U prošloj školskoj godini cijepljeno je ukupno 55% djevojčica i 39% dječaka koji su primili barem jednu dozu cjepiva. Ono što je bitno naglasiti jesu podaci procijepljenosti djece u petim razredima. Njih je cijepljeno ukupno 7000. Inače, besplatno cijepljenje djece u petim razredima krenulo je prošle školske godine - rekla je prim. Ivana Pavić Šimetin,  posebna savjetnica ministra Fuchsa za znanost i  zamjenica ravnatelja HZJZ-a. Najbolji rezultati procijepljenosti su u Krapinsko-zagorskoj, Osječko-baranjskoj i Varaždinskoj županiji. Dok je najslabiji odaziv, ispod 30% procijepljenosti u Ličko-senjskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

- Imamo jedno jako veliko i lijepo iznenađenje, što nas je ugodno iznenadilo, a to je porast u Splitsko-dalmatinskoj županiji. To je doista velik iskorak - istaknula je prim. Pavić Šimetin. Grad Zagreb je 2007. prvi uveo besplatno cijepljenje protiv HPV-a. Kao i svake godine, obavještavaju se škole i sveučilišta o važnosti cijepljenja protiv raka.

 - Unatoč dugogodišnjim naporima i edukacijom imamo još uvijek prostora za napredak kako bi procijepljenost bila još bolja u glavnom i najvećem gradu Hrvatske. Ona se kreće oko 50% i mislimo  da  možemo doći barem do 70%. Tu nam dosta pomaže rad Centra za zdravlje mladih koji nudi niz usluga za mlade. Između ostaloga, i cijepljenje protiv HPV-a. - navela je dr. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

 - Uvijek ima prostora za napredak, ali imamo i razloga za zadovoljstvo, jer vidimo da je cijepljenje krenulo i u petim razredima. Bitno je samo da roditelji budu što bolje educirani o ovome jer jedino tako možemo zaštititi našu djecu. Doista ne znam tko ne bi cijepio svoje dijete protiv raka  -  poručila je dr. Neda Ferenčić Vrban, spec. školske medicine iz NZJZ Andrija Štampar, te glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka. Studenti medicine CroMSIC u sklopu javno-zdravstvene i edukativne kampanje „Budi mRAK roditelj“ kontinuirano provode edukacije diljem hrvatskih škola. 

POVEZANI ČLANCI:

- Prošle školske godine održali smo 419 radionica diljem hrvatskih škola. Posebno me veseli ovaj rast procijepljenosti u Splitsko- dalmatinskoj županiji jer smo prošle godine većinu naših aktivnosti imali u toj županiji. Održano je čak 97 radionica , a upravo je naša ambasadorica kampanje poznata splitska glumica Ana Gruica Uglešić  - izjavila je Petra Vita Kasović, Nacionalna koordinatorica Budi mRAK projekta iz Udruge studenata medicine CromSIC.

 - Mi od početka imamo jako dobru suradnju s Vijećem roditelja, školskom medicinom i naravno, roditeljima i učenicima. Doista nismo imali nikakvih otpora. Dapače, roditelji vrlo često iniciraju ovakve edukacije, što je odlično. Tako da smo u našoj školi održali niz edukacija u sklopu ove kampanje.“- rekla je Karmen Hlad, ravnateljica Osnovne škole Dragutina Domjanića.

Javno-zdravstvena i edukativna kampanja „Budi mRAK roditelj“ provodi se već šestu godinu za redom u  cilju što veće prevencije i procijepljenosti protiv HPV-a, koji je uzrok čak šest vrsta raka. U Hrvatskoj  je cjepivo protiv raka besplatno i dostupno za sve djevojčice i dječake od petih do osmih razreda.

>> VIDEO Njemačka započinje s kontroverznom kontrolom na svim svojim kopnenim granicama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije