Stanje između dviju zemalja napetije je iz dana u dan

Rastu napetosti između Venezuele i Kolumbije

hugo chavez
AFP
20.11.2009.
u 17:30

Venezuelanska je vojska srušila dva mosta koji su povezivali Venezuelu i Kolumbiju. Povod je bio američko-kolumbijski ugovor o suzbijanju gerilskih i protudržavnih djelovanja na području kolumbijske države, što Chavez smatra paravanom za napad na Venezuelanski suverenitet.

Venezuelanska je vojska srušila dva mosta koji su povezivali Venezuelu i Kolumbiju. Povod je bio američko-kolumbijski ugovor o suzbijanju gerilskih i protudržavnih djelovanja na području kolumbijske države, što Chavez smatra paravanom za napad na Venezuelanski državni suverenitet.

Kolumbijska je vlada reagirala na rušenje mostova, koje je vojska srušila eksplozivom, te zaključila da je venezuelanska vlada odgovorna za jedan "agresivni čin" prema susjedima te su pozvali Ujedinjene narode u pomoć oko međudržavnih napetosti.

Predsjednik Venezuele, Hugo Chavez, zaoštrio je posljednjih dana svoju retoriku prema susjedima te sve češće izgovara riječ rat i otvoreno kritizira kolumbijsku vlast koja je po njegovim riječima "izdajnička" i "laička".

Ugovor južnoameričke države i "vražje države", kako je Chavez nazvao SAD, teško je narušio bilateralne odnose koji se svakodnevno zaoštravaju te kako neki mediji govore sliče na stanje Hladnog rata u Europi gdje je Zapad od Istoka bio odijeljen jedino graničnim prijelazom te nevidljivom željeznom zavjesom.

Venezuelanski predsjednik, svjestan svoje vojne moći, svoje oružje već godinama nabavlja u bivšem Sovjetskom savezu, otvoreno provocira susjede s kojima već godinama postoje razni sporovi, što oko granice, što oko prirodnih resursa.

Kolumbijska i Venezuelanska vlada ne mogu naći zajednički jezik oko suzbijanja kriminala i gerilskih skupina što dokazuje i činjenica da se kolumbijski FARC povremeno povlači na venezuelansko područje. Dodatno situaciju otežava dobar odnos Chaveza i gerilaca koji se bore protiv vlade u Bogoti.

Komentara 11

Avatar Sidewinder
Sidewinder
21:17 20.11.2009.

Ovaj primitivan kreten će zaratiti cijelu Južnu Ameriku...

SM
smolo
22:13 20.11.2009.

E moj Hugo, uvuci ce te Ameri u rat, pa ces zavrsiti ko´ Sadam na vjesalima....

BT
bili-tartuf
18:21 20.11.2009.

iako je to sve-foliranje, da bi Cávez diga cjenu nafte...na 200-$$-barel..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije