NOVO MOĆNO ORUŽJE

Rat u Ukrajini otvorio 'Pandorinu kutiju': NATO i Rusija ulaze u opasno područje, moguća je eskalacija

FILE PHOTO: The guided-missile cruiser USS Monterey fires a Tomahawk land attack missile
Foto: Handout/REUTERS
1/2
23.07.2024.
u 10:43

SAD planira rasporediti oružje dugog dometa u Europi, dok njihovi saveznici jačaju svoje arsenale. Rat u Ukrajini otvorio je 'Pandorinu kutiju' za ove sposobnosti, izjavio je stručnjak za nuklearno oružje. NATO i Rusija ulaze u opasno područje s visokim rizikom eskalacije.

Rusija je u svom brutalnom ratu protiv Ukrajine koristila razne vrste oružja, uključujući balističke i krstareće rakete te bespilotne letjelice, kako bi uništavala ukrajinske gradove. Ovo je pokazalo da Rusija ima sposobnosti koje Zapad nije dovoljno razvijao ili modernizirao.

Ovi napadi i drugi aspekti rata naglasili su potrebu za dodatnim vojnim sposobnostima u Europi i SAD-u, zbog čega stručnjaci za nuklearno oružje upozoravaju da bi moglo doći do povećanja vojnog naoružanja. To bi, smatraju, moglo dovesti do eskalacije sukoba koja nije viđena još od Hladnog rata. "Otvorena je 'Pandorina kutija'", kazao je stručnjak za Business Insider.

Ranije ovog mjeseca SAD i nekoliko NATO saveznika objavili su da planiraju razvoj i raspored oružja dugog dometa. SAD će od 2026. godine početi smještati novo oružje dugog dometa u Njemačku. Ova oprema će se povremeno raspoređivati, ali s namjerom da bude trajno stacionirana u budućnosti. Među planiranim oružjem su rakete SM-6, Tomahawk i nova hipersonična oružja, koja će imati znatno veći domet od postojećih kopnenih raketa u Europi.

Dok su američki vojnici u Australiji ispaljivali taktičke rakete iz sustava HIMARS, nekoliko europskih zemalja potpisalo je sporazum o razvoju novih krstarećih raketa lansiranih s kopna. Francuski ministar obrane Sebastien Lecornu istaknuo je da je ovo područje koje Europe nedostaje. Poljska, Njemačka i Italija podržale su ovu inicijativu i planiraju uključiti dodatne saveznike.

VEZANI ČLANCI:

Ti koraci pokazuju da su SAD i njihovi glavni europski saveznici ozbiljno posvećeni razvoju oružja dugog dometa. Neki dužnosnici vjeruju da su ovi potezi odgovor na trenutnu situaciju u Ukrajini. "Rat u Ukrajini pokazuje da su udari dugog dometa ključna stvar za obranu Europe", objavio je Lecornu na X-u. Rat je razotkrio ranjivosti i praznine u kapacitetima Europe suočene s ruskom agresijom. "Ove zemlje su znale da su oružja dugog dometa važna čak i prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, ali rat Rusije u Ukrajini otvorio je Pandorinu kutiju za sve više i više vojnih koraka", objasnio je Hans Kristensen, direktor projekta Nuklearne informacije pri Federaciji američkih znanstvenika.

Konvencionalno oružje dugog dometa korisno je za napade na ciljeve unutar neprijateljskog teritorija. Takvo oružje, piše BI, može imati značajan utjecaj, posebno kada se koristi za ometanje neprijateljskih linija opskrbe i zapovjednih centara. Njihova prisutnost sama po sebi može djelovati kao odvraćajući faktor protiv agresije. Međutim, korištenje ovakvih sustava oružja nosi rizik od eskalacije sukoba. Postoji opasnost da će se doći do uzajamne eskalacije napetosti, a također može doći do zbunjenosti kod nuklearnih sila koje nisu sigurne u potencijalnu prijetnju, rekao je Kristensen za BI.

Desetljećima je ugovor INF između SAD-a i Rusije zabranjivao razvoj balističkih i krstarećih raketa lansiranih s kopna dometa između 500 i 5.500 kilometara kako bi se spriječila eskalacija sukoba. Taj sporazum bio je ključan za održavanje tih raketa izvan Europe. Međutim, Sjedinjene Američke Države povukle su se iz ugovora 2019. godine, optužujući Moskvu za kršenje sporazuma iz 1987. zbog razvoja i testiranja novog raketnog sustava SSC-8/9M729. Moskva je negirala optužbe i kasnije se također povukla iz ugovora, odmah otvarajući vrata za obje strane da povećaju razvoj novih raketa.

VEZANI ČLANCI:

Poljska, Njemačka, Francuska i Italija planiraju razvoj novih raketa dugog dometa u odgovoru na brzi razvoj sličnih sustava u SAD-u. Sjedinjene Američke Države su testirale svoju prvu raketu, koja je prethodno bila zabranjena, u mjesecu kada su se povukle iz INF sporazuma. Među novim sustavima koje SAD razvija Typhon je prioritet. Ovaj sustav koristi lansirni uređaj s kopna za ispaljivanje raketa Standard Missile 6 (SM-6) i Tomahawk. Također, vojska radi na razvoju hipersoničnog oružja dugog dometa, iako se suočava s određenim kašnjenjima i financijskim poteškoćama.

Napori europskih zemalja da razviju nove sustave oružja dugog dometa označavaju značajnu promjenu u njihovom pristupu. Desetljećima su europske zemlje zanemarivale potrebu za sposobnostima dubokih udara i smanjivale ulaganja u raketne programe i obranu. "S obzirom na povećane brige zbog moguće daljnje ruske agresije protiv NATO članica i dugotrajni sukob u Ukrajini, koristi se prilika da se uvjere lideri da kupe novo oružje kako bi pokazali da poduzimaju korake protiv Rusije", rekao je Kristensen.

Značajno je da su mnoge europske zemlje počele jačati vlastite obrambene kapacitete umjesto da se oslanjaju na SAD. Dio ovog trenda, kako navodi Kristensen, može biti povezan s brigom oko toga kako bi američka podrška NATO-u mogla izgledati pod potencijalnim drugim mandatom Donalda Trumpa. Trump je, naime, često kritizirao NATO, smatrajući da mnoge članice ne doprinose dovoljno zajedničkoj obrani i sugerirao je da bi mogao dopustiti Rusiji da napadne članice koje ne plaćaju svoj dio proračuna.

FOTO Mreže su 'podivljale' nakon Bidenove odluke: Pronašli smo neke jako dobre memeove

FILE PHOTO: The guided-missile cruiser USS Monterey fires a Tomahawk land attack missile
1/34

Komentara 30

VV
V.V.Gogh
10:54 23.07.2024.

rusija se povuče iz Ukrajine i nastupa mir...sklapaju se novi mirovni sporazumi o suradnji i kontroli naoružanja. Sve je zapravo tako jednostavno, samo agresorska rusija treba otići sa tuđe zemlje, čije je međ.granice prethodno priznala!

Avatar Slava UA herojima!
Slava UA herojima!
11:19 23.07.2024.

ako Ukrajina odustane od (obrambenog) rata, Ukrajine više neće biti..ako rusija odustane od (agresorskog) rata, odmah nastupa mir

D1
Dinamo 1982
11:49 23.07.2024.

Najveći gubitnik raspada komunizma i SSSR-a je upravo vojna industrija, zatim razne tajne službe čiji je budžet veći od BDP-a pojedinih država. Ako više nemaš neprijatelja, stvori ga . Ovaj rat odgovara svima, zato nitko i ne želi mir. Zapad da hoće može poraziti Rusiju, sve drugo su igre. A Ukrajina je samo poligon za rješavanje starih zaliha, isprobavanje novih oružja i taktike ratovanja. To što ih je 20 milijuna manje u državi nego 1991. ne brine nikoga. Oni koji se nadaju da će Trump jednostavno prekinuti rat u Ukrajini su u krivu. On će dati još veći zamah naoružavanju i militarizaciji Europe. Ruski oligarsi su zbog vojnih narudžbi u dvije godine sankcija udvostručili svoje bogatstvo. Zato svuda po svijetu trebamo vojni rok, kupnju novog oružja i što više skupih nuklearnih raketa dok se standard smanjuje. Strah od siromašne i nesposobne Rusije je odličan izgovor za povećanje cijena, smanjenje kupovne moći, beskućnike....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije