KIŠOVITA JESEN

Hladni rujan na vidiku, iz DHMZ-a upozoravaju: 'Pred nama je još jedan kišni val'

Dubrovnik: Jaka kiša i nevrijeme uzrokovalo poplave u određenim djelovima grada
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/11
14.09.2024.
u 08:10

Govoreći o oborinama, Güttler je istaknuo kako su dijelovi Hrvatske, posebice oko Osijeka, u kolovozu bili iznimno sušni, što je uzrokovalo štete u poljoprivredi. Neke županije proglasile su elementarnu nepogodu zbog suše, no deficit oborina trebao bi se smanjiti u rujnu.

Glavni ravnatelj DHMZ-a, Ivan Güttler, komentirao nagle vremenske promjene i iznio prognoze za nadolazeću jesen. Govoreći o cikloni Boris, istaknuo je kako srednju Europu očekuju rekordne oborine. "Prognostički modeli već dulje vrijeme ukazuju na preko 4 metra dodatne akumulirane vode.  U Hrvatskoj smo imali kišno razdoblje, a pred nama je još jedan kišni val u noći sa subote na nedjelju, no ti iznosi su prihvatljivi. U sljedećem tjednu fokus će se premjestiti s meteoroloških na hidrološke fenomene, s vjerojatnim porastom Drave zbog visokog vodostaja Dunava", objasnio je Güttler za HRT

Također je dodao kako trenutno dolazi do prodora hladnog subarktičkog zraka, što može rezultirati hladnijim i kišnijim rujnom od prosjeka. Osvrćući se na ljetne temperature, Güttler je naglasio da je lipanj bio unutar prosjeka, dok su srpanj i kolovoz bili među tri najtoplija mjeseca zabilježena na brojnim postajama DHMZ-a, što je rezultiralo toplijim i ekstremno vrućim ljetom u dijelovima Hrvatske. "Svijet se zagrijava za otprilike trećinu stupnja svakih deset godina. Iako možemo imati hladniji mjesec, to ne znači da su klimatske promjene iza nas", upozorio je. 

VEZANI ČLANCI: 

Govoreći o oborinama, Güttler je istaknuo kako su dijelovi Hrvatske, posebice oko Osijeka, u kolovozu bili iznimno sušni, što je uzrokovalo štete u poljoprivredi. Neke županije proglasile su elementarnu nepogodu zbog suše, no deficit oborina trebao bi se smanjiti u rujnu. Unatoč problemima u susjednim zemljama, Hrvatska će ovo ljeto najviše pamtiti po toplinskim valovima.

Što se tiče jeseni, sezonske prognoze ukazuju da će biti toplija od prosjeka, ali se vremenski uvjeti trebaju pratiti iz tjedna u tjedan. Güttler je naglasio da tijekom vikenda nema velikih vremenskih iznenađenja, iako su moguće dodatne oborine u noći sa subote na nedjelju. Nakon toga slijedi mirniji tjedan s blagim porastom temperatura i manjim količinama oborina. Posebna pažnja bit će usmjerena na vodostaje rijeka, osobito Dunava.

>>> FOTO Nevrijeme stiglo u Hrvatsku

Dubrovnik: Jaka kiša i nevrijeme uzrokovalo poplave u određenim djelovima grada
1/99

Na pitanje o sve češćim ekstremnim vremenskim uvjetima, Güttler je istaknuo da su najizraženiji toplinski ekstremi, s velikim brojem dana kada se minimalna temperatura nije spuštala ispod 20 ili 25°C. U kontekstu globalnog zagrijavanja, toplinski valovi postaju sve učestaliji i sigurno ćemo se s njima suočavati u budućnosti.

Dodao je kako se Hrvatska nalazi između sušnog juga i kišnog sjevera Europe, pri čemu se očekuju sve sušnija ljeta i sve kišnije jeseni i zime. Za razliku od Austrije, koja je ovih dana doživjela snijeg, u Hrvatskoj trenutno nema naznaka snježnih padalina.

>>> FOTO Središnja Europa se priprema za neviđeno nevrijeme

Dubrovnik: Jaka kiša i nevrijeme uzrokovalo poplave u određenim djelovima grada
1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije