GENOVSKA CIKLONA BORIS

Pogledajte oluju koja prijeti Hrvatskoj: Donosi obilne oborine i grmljavinsko nevrijeme

Foto: Rain Alarm
1/5
12.09.2024.
u 08:49

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

Državni hidrometeorološki zavod upozorio je kako od ovog četvrtka Hrvatsku očekuje promjena vremena s obilnom kišom i osjetnim padom temperature. Naime, hladan zrak s Atlantika spušta se s Islanda prema Jadran, a u zavjetrini Alpa formirat će se Genovska ciklona BORIS, koja će se u petak premještati Jadranom. Osim toga, 13. rujna očekuje se kruženje vlažnog i hladnog zraka iznad naših prostora koji će se nastaviti nekoliko dana.

Prema DHMZ-u, na kopnu će biti umjereno, pretežno oblačno s povremenom kišom. Prognozira se pad temperatura na 10-ak °C, a zahlađenje će biti osjetno u svim dijelovima Hrvatske. Ova ciklona će najviše kiše donijeti Alpama, a u Hrvatskoj će obilnije padaline biti na Jadranu i u predjelima Jadrana, mjestimice vrlo vjerojatno i preko 100 mm u dva dana. Na obali će biti i kratkotrajnih pljuskova praćenih grmljavinom, a moguća je i tuča.

Vode hrvatskih rijeka poput Drave, Drine, Mure, Dunava i Save mogle bi povisiti vodostaj s obzirom na to da ovise o meteorološkim uvjetima tj. ostvarenoj oborini u zemljama iz kojih dotječu. Bitno je napomenuti kako su te rijeke regulirane brojnim hidroelektranama uzvodno od Hrvatske te svojim režimima rada mogu utjecati na režim dotoka.

Europski centar za srednjoročne meteorološke prognoza (ECMWF) za slivove navedenih rijeka na području uzvodnih zemalja daje visoke izglede za oborine više od 150 mm što će posljedično uzrokovati velike vode Mure, Drave i Dunava kod nas sljedećih dana. Ovaj meteorološki model, zajedno s brojnim drugim ulaznim parametrima, ulazi u LISFLOOD hidrološki model Europskog sustava upozorenja na poplave (EFAS) koji ukazuje na značajnu pojavu velikih voda na Dunavu, Muri i Dravi sljedećih dana.

Izdan niz upozorenja

Za cijelu su zemlju za četvrtak izdana upozorenja i to zbog kiše, grmljavinskog nevremena ili vjetra. Narančasto upozorenje, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog mogućih lokalno obilnih i izraženih pljuskova s grmljavinom i tučom za riječku, splitsku i dubrovačku regiju: "Budite spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu."

VEZANI ČLANCI:

Niža razina upozorenja zbog istog je razloga izdana za osječku, karlovačku, gospićku i kninsku regiju. Zbog obilne je kiše narančasto upozorenje izdano za riječku regiju: "Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima."

Ponegdje obilna kiša, zbog koje je na snazi žuto upozorenje, očekuje se i u zagrebačkoj, karlovačkoj, gospićkoj, splitskoj i kninskoj regiji. Osim toga, zbog vjetra je žuto upozorenje izdano za riječku, splitsku i dubrovačku regiju, zapadnu obalu Istre, Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal te Dalmaciju.

Ravnateljstvo civilne zaštite također je naglasilo kako su prognostičari DHMZ-a za danas izdali narančasto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme i mjestimice obilnu kišu. Ističe kako su moguće urbane i bujične poplave.

Svoje fotografije i videosnimke vremenskih nepogoda možete nam poslati na mail dojavi@vecernji.net ili putem WhatsAppa na broj +385 91 630 0147

GALERIJA Ovo nikada nemojte raditi tijekom grmljavinskog nevremena
1/8

Komentara 1

Avatar svinjski_biser2
svinjski_biser2
08:58 12.09.2024.

Jel stiže i u Baraviju kao što se pisalo na prethodnim člancima??..e... kad strusite kištru Bavarie u redakciji, javite...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije