IZ MINUTE U MINUTU

Razorni prizori iz Bejruta, dio grada potpuno uništen. Trump: Izrael treba gađati iransku nuklearnu infrastrukturu

Foto: Reuters
1/5
Autori: Hina, Večernji.hr
05.10.2024.
u 07:23

Biden poziva Izrael na oprez i razmatranje alternativnih ciljeva. Ubijeni su i čelnici Hamasa i Hezbolaha tijekom napada

Eskalirao je izraelsko-libanonski sukob s masovnim bombardiranjem Bejruta od strane Izraela. Šesti dan zaredom izraelske snage napadaju civilna područja u glavnom gradu Libanona, dok su borbe nastavljene na granici s Hezbolahom. Istodobno, Donald Trump predlaže napad na iranska nuklearna postrojenja kao odgovor na iranski raketni napad. Biden poziva Izrael na oprez i razmatranje alternativnih ciljeva. Ubijeni su i čelnici Hamasa i Hezbolaha tijekom napada. Nasilje prijeti većem regionalnom ratu.

Tijek događaja:

7:15 Said Atalah, čelnik oružanog krila Hamasa, brigada al-Kasam, ubijen je na sjeveru Libanona, prenosi Reuters u nedjelju pozivajući se na medij povezan s palestinskim pokretom. Hamasu bliski mediji u subotu su objavili da je Atalah ubijen uz troje članova obitelji u izraelskom napadu na palestinski izbjeglički kamp u sjevernom libanonskom gradu Tripoliju, piše Reuters.  Izrael još nije komentirao tu objavu. O Atalahu, kojeg agencije navode kao vođu brigada al-Kasam, ne postoji više informacija. Izrael je sredinom srpnja eliminirao Mohameda Deifa, dugogodišnjeg čelnika i jednog od osnivača tih brigada koje su predvodile napad na Izrael 7. listopada. Deif je ubijen dan nakon što je u Teheranu eliminiran Hamasov politički čelnik Ismail Hanija. 

7:00 Libanonski militantni pokret Hezbolah rano u nedjelju objavio je da traju borbe protiv izraelskih snaga na granici, a svjedoci iz Bejruta prenose kako se u tom gradu ponovno čuju eksplozije. Hezbolah je priopćio da izraelska vojska pokušava ući u južni libanonski grad Odaiseh te da borbe traju, prenosi Reuters.  Svjedoci iz libanonske prijestolnice toj agenciji prenose kako su se u južnim predgrađima rano u nedjelju čule snažne eksplozije. Izrael je ranije izdao tri upozorenja stanovnicima da odmah napuste te dijelove Bejruta

6:30 - Vođa Hamasovog oružanog krila al-Kasama, Said Atalah, ubijen je na sjeveru Libanona, prema izvješću koje je u nedjelju objavio Reuters. Mediji povezani s Hamasom izvijestili su da je Atalah stradao zajedno s trojicom članova svoje obitelji u izraelskom zračnom napadu na palestinski izbjeglički kamp u Tripoliju, gradu na sjeveru Libanona. Naime, ovu objavu Izrael još uvijek nije komentirao te o Said Atalahu ne postoji više informacija. Sredinom srpnja Izrael je eliminirao i dugogodišnjeg čelnika i jednog od osnivača tih brigada koje su predvodile napad na Izrael 7. listopada,  Mohameda Deifa. Ubijen je u Teheranu, tek dan nakon što je ubijen Hamasov politički čelnik Ismail Hanija. Prema izvještaju Reutersa, Hezbolah je priopćio da izraelske snage pokušavaju prodrijeti u južni libanonski grad Odaiseh, a borbe su u tijeku.


5:00 - Republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump u petak je rekao da Izrael treba ciljati nuklearnu infrastrukturu Irana, nakon što je aktualni demokratski predsjednik Joe Biden rekao da bi na mjestu Izraela „razmislio” o gađanju iranskih naftnih postrojenja. Tenzije između Irana i Izraela su na visokoj razini, dok Izrael važe opcije kako će odgovoriti Teheranu na napad balističkim projektilima, koji je Iran izveo u utorak kao odgovor na izraelsku vojnu akciju u Libanonu. Biden ranije u petak rekao da bi na mjestu Izraela „razmislio o alternativama gađanju naftnih postrojenja”, dodavši da Izrael još nije odlučio kako će izvesti protunapad te da se o tome „još raspravlja”. Trump je kasnije u Sjevernoj Karolini kritizirao Bidena i otišao korak dalje sugerirajući da bi Izrael trebao „prvo gađati nuklearnu” infrastrukturu, a o ostalome „brinuti kasnije”, prenosi agencija France Presse. 

1/10

Komentara 4

ST
StožerniGeneral50
08:24 05.10.2024.

Pobjegli iranski teroristi u mišje rupe od kada država Izrael uvodi reda.

ZA
zagabria4
09:15 05.10.2024.

Izrael i SAD se iživljavaju sve dok Rusija ili Kina stanu na suprotnu stranu. Zaboravljaju da se svijet promijenio i vrijeme iživljavanja SAD nad slabijim državama je nepovratno prošlo. SAD to naslućuje jet oklijevaju a prije 20 godina već bi bombardirali Iran, ali Izrael još ne shvaća. Bit će zanimljivo u svakom slučaju.

KI
Kontra indoktriniran
07:52 05.10.2024.

Samo zbog Bidenovih godina, jučer na konferenciji za novinare nije bilo moguće vidjeti razočaranje američke (cio)politike Netanyahuom. Biden je prestar da bi to pokazao. Naravno, ovaj gost na Sky Newsu godinama je bio opcija i nužnost (meritum,teorija čega?). Pitanje je je samo je li to upozorenje ili je odlučeno da se "pusti voda u WC-u". Razmotrio bih druge opcije, to govori samo za sebe. Radi se o situaciji nemoći. Sjedinjene Države stavljaju pravo na osvetu iznad svih postulata demokracije i civilizacije. Pravo na uzimanje pravde u svoje ruke, rezervirano za moćnike, glavna je pokretačka snaga njihovih obožavatelja. Vjeruju da bi to svijet učinilo "ljepšim i pravednijim". Predlažem da pozovete stručnjake koji će nam objasniti kamo isto vodi i kako će završiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije