Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I AMERIČKA DOMOVINSKA SIGURNOST PRIDONIJELA

Razotkrili 197 osoba koje su plaćale da uživo gledaju seksualno zlostavljanje djece u dobi od tri, četiri godine

Foto: Europol
1/3
02.07.2024.
u 14:20

Prikupljeni i analizirani podaci pomogli su Europolu i policijama više zemalja u razotkrivanju te globalne pedofilske mreže koja, kako se sumnja, djecu seksualno zlostavlja 12 godina.

Kako spriječiti međunarodno seksualno iskorištavanje djece te otkriti one koji plaćaju kako bi tu monstruoznost gledali uživo ili osobno u njoj sudjelovali, bila je tema seminara koji je organizirao Europol, a na kojem su sudjelovala 32 policijska istražitelja iz Austrije, Belgije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Španjolske, Švedske, Norveške, SAD-a i Velike Britanije. Tijekom tog seminara, koji se održao zadnjih dana lipnja, istražitelji su imali prilike, kako kažu u Europolu, analizirati i proučavati tragove koji su prikupljeni  tijekom više istraga koje je provodila američka Domovinska sigurnost protiv više kriminalnih skupina koje su seksualno iskorištavale djecu na Filipinima. Zahvaljujući tim istragama američke Domovinske sigurnosti nađeno je, a zatim i analizirano, na desetke tisuće fotografija i videozapisa seksualnog iskorištavanja djece. Osim toga, pregledano su i deseci milijuna redaka online razgovora, koje je, kako se sumnja, između sebe vodilo 12.000 korisnika računa, mahom kriminalca, i stotinu prodavača. Zahvaljujući analizi svih tih podataka, došlo se do obavještajnih podataka koji su policijama 24 zemlje pomogle u identificiranju 197 osoba, koje su plaćale trgovcima djecom i raznim kriminalnim skupinama da uživo gledaju seksualno zlostavljanje djece, od kojih su neka imala samo tri ili četiri godine.

Prikupljeni i analizirani podaci pomogli su Europolu i policijama više zemalja u razotkrivanju te globalne pedofilske mreže koja, kako se sumnja, djecu seksualno zlostavlja 12 godina. Do podataka koji su prikupljeni dolazilo se svaki put kada bi neki pedofil bio uhićen, nakon čega bi mu u pretragama bili oduzeti telefoni i kompjuteri, u kojima je onda nađeno sve što je tražio, gledao, s kim je komunicirao... Europol je tako dobivene podatke onda koristio kako bi istraživao nove kriminalne mreže te – još važnije – kako bi identificirao djecu koja su zlostavljana te ih spasio iz pedofilskih kandži. Osim toga, cilj Europola bila je i identifikacija internetskih platformi preko kojih je omogućen živi prijenos seksualnog zlostavljana djece. 

Iz Europola upozoravaju i da je prijenos uživo seksualnog zlostavljanja djece rastuća industrija u koju su uključeni trgovci djece na Filipinima, ali i drugdje diljem svijeta. Kriminalci imaju provjerenu bazu kupaca koji plaćaju kako bi gledali seksualno zlostavljanje djece uživo. Ti monstrumi traže od trgovaca djecom da seksualno zlostavljaju djecu po njihovim uputama te da im omoguće prijenos uživo. Za to im, naravno, plaćaju. Osim toga "kupci" i sami putuju na Filipine kako bi osobno seksualno zlostavljali djecu. Sve to rade koristeći se šifriranom komunikacijom kako bi spriječili da ih se otkrije. 

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Priveden muškarac koji je napao bicikliste: Namjerno je na njih naletio automobilom

1/8

Komentara 4

Avatar Igy_ZG
Igy_ZG
14:54 02.07.2024.

I onda neki kažu da je smrtna kazna nehumana...

IM
imamohrvatsku
15:53 02.07.2024.

Niti jedna kazna nema smisla dok se izvršava nejavno. Kinezi su kazne strijeljanjem izvršavali pred publikom na stadionima kako bi oni koji pomisle napraviti tako nešto plastičnije vidjeli što ih čeka. To se eufemistički u razvijenim demokracijama zove generalna prevencija.

PA
pasodoble12
15:58 02.07.2024.

Bla bla bla. I tko je to radio? U kojim zemljama? Koje kriminalne skupine? Koji pojedinci? Sve generalizirano, nema konkretnih zločinačkih izvršitelja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije