PROMO

Reakcija JANAF-a na tvrdnje mađarskog ministra vanjskih poslova

Postrojenje JANAf-a na otoku Krku
Nel Pavletic/PIXSELL
02.08.2024.
u 14:35

„Jadranski naftovod odbacuje navode iz izjave koju je dao mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

JANAF kontinuirano ulaže u održavanje i sigurnost svog transportno-skladišnog sustava. U veljači 2023. godine zajedno smo s predstavnicima MOL Grupe testirali transportni kapacitet naftovoda na dionici prema mađarskoj granici te utvrdili kako se njime mjesečno može transportirati 1,2 milijuna tona sirove nafte. Sukladno tome, JANAF može u cijelosti zadovoljiti potrebe rafinerija MOL Grupe u Bratislavi i Budimpešti za sirovom naftom.

Dokaz pouzdanosti i povjerenja koje JANAF uživa na međunarodnom tržištu su dugogodišnja partnerstva s najvećim regionalnim i globalnim vertikalno integriranim naftnim kompanijama te naftnim traderima. U njih spada i MOL Grupa, s kojom JANAF trenutno ima važeći ugovor o transportu nafte, kao što ga je imao i prethodnih godina. Potpuna je neistina tvrdnja gospodina Szijjarta da MOL Grupa ne može s JANAF-om sklopiti višegodišnji ugovor.

Potpuna je neistina da je JANAF podigao naknade u protekle tri godine. Metodologija kojom se izračunavaju naknade uzima u obzir duljinu i razinu iskorištenosti kapaciteta pojedine dionice naftovoda, kao i pregovarački proces te nije vezana uz pravnu osobu. JANAF-ova metodologija izračuna poznata je predstavnicima mađarske strane te ni u kojem slučaju nije proizvoljna.

Ovim putem postavljamo pitanje gospodinu Szijjartu zašto mađarska strana izbjegava transport sirove nafte kroz sustav JANAF-a. Uvjereni smo kako cijena transporta tu nije čimbenik.

Hrvatska je pouzdana i otvorena zemlja za poslovanje, u potpunoj suprotnosti s izjavama ministra Szijjarta, za koje smo uvjereni kako bi ih odbacili i brojni mađarski poduzetnici koji uspješno posluju u Hrvatskoj.

JANAF je u potpunosti tehnički i organizacijski spreman pružiti srednjoeuropskim rafinerijama opskrbu dovoljnim količinama nafte za rad u punom kapacitetu. Stoga se nadamo kako ćemo otvorenim pregovorima i suradnjom pronaći zadovoljavajuće rješenje za nastavak dugoročnog partnerstva“, poručuje Uprava JANAF-a d.d.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije