15. veljače u 12 sati

Redatelj otkrio detalje svečanosti inauguracije

markov trg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
04.02.2015.
u 22:31

Nešto prije podne, Kolinda Grabar Kitarović izaći će iz zgrade Ustavnog suda i proći kroz špalir povijesnih postrojbi do centralne bine na Markovom trgu

Krešimir Dolenčić, redatelj svečanosti inauguracije nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za RTL je otkrio detalje svečanosti prisege koja će točno u podne održati u nedjelju, 15. veljače na Markovom trgu.

 - To je jako važno, radi se o jednom općem javnom državnom činu, ali se ipak radi i o jednom posebnom vrlo osobnom trenutku pa onda tu se sad dolazi do nekih razgovora prijedloga ali sve u okviru onoga što treba biti s jedne strane tradicionalna, klasična inauguracija sa svim svojim obilježjima nacionalnim, državničkim i hrvatskim, izjavio je za RTL Krešimir Dolenčić.

90 posto svečanosti je zadano protokolom, no ponešto će ipak biti drugačije nego prije pet godina kad je prisegnuo Ivo Josipović. On je dopješačio, a nova predsjednica će na zagrebački Gornji grad 15. veljače doći automobilom.

Nešto prije podne, Kolinda Grabar Kitarović izaći će iz zgrade Ustavnog suda i proći kroz špalir povijesnih postrojbi do centralne bine na Markovom trgu. Kravat pukovnija, sinjski alkari, korčulanski moreškanti, dubrovački trombunjeri samo su neki od onih koji će salutirati predsjednici. Točno u podne suci Ustavnog suda dolaze na centralnu pozornicu. Prva hrvatska predsjednica prisegnut će kao i njezina tri prethodnika na povijesnom trgu ispred crkve svetog Marka. Prvi put u glavnoj ulozi - dvije žene, predsjednica i predsjednica Ustavnog suda.

Pred Jasnom Omejec s lijevom rukom na Ustavu Kolinda Grabar Kitarović prisegnut će svojom čašću da će savjesno predsjednikovati. Kao nekad Franjo Tuđman - nosit će lentu koja upućuje na povratak tradicionalističkom pristupu.

 - Prisega ima svoje zahtjeve mora biti ozbiljna, mora predstavljati i predsjednika i državu koju predstavlja. Ako ozbiljno, nacionalno i hrvatski proglasimo nacionalnim - ja bih to nazvao sasvim običnim, normalnim i onim što treba se dogoditi, dodaje Dolenčić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>> Zbog uredbe Vlade ni Ivo Josipović ne može u Visoku 22

>> Kako će predsjednica zbrinuti 129 zaposlenika

Komentara 145

DU
Deleted user
22:54 04.02.2015.

Čovjek se žali zbog nastupa povijesnih postrojbi.. to su amaterske udruge ljudi koji njeguju tradiciju svog kraja.. Najpoznatiji su alkari, a imaju rapski streličari, varaždinska gradska straža, požeški panduri itd... svi oni nastupaju besplatno kao i uvijek.. po meni toto nije ni problem ni trošak.. kome se ne sviđa, ne mora dolaziti..ali pohvalno je da te udruge čuvaju našu tradiciju, pa na svakom malo važnijem događaju oni nastupaju...

DR
drugPlenky
22:50 04.02.2015.

Bit će to baš dobra Nedjelja, radujem se novoj Predsjednici Hrvatske. Sretno

MM
mali mate56
22:59 04.02.2015.

Molim useljenike u Hrvatsku putem milicije, partija, armije neka prate vojvodu i njegove aktivnosti, Hrvatska je dobila predsjednicu voljom Hrvata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije