ŠVEDSKA

Referendum o euru usprkos ubojstvu

14.09.2003.
u 00:00

Stanje gospodarstva u Europskoj monetarnoj uniji odvraća Šveđane od eura

STOCKHOLM - Švedski su tabloidi jučer objavili fotografije za koje tvrde da predstavljaju osumnjičenika za ubojstvo ministrice vanjskih poslova Anne Lindh. Lice mu je na svima namjerno zatamnjeno, a policijski je glasnogovornik Mats Nylen odbio potvrditi da je riječ o istome čovjeku čiju fotografiju policija posjeduje.

Nylen je objasnio da je policija lik mogućega ubojice otkrila analizirajući videozapise sigurnosnih kamera iz robne kuće "Nordiska Kompaniet", u kojoj je nepoznati muškarac u srijedu navečer nožem izbo ministricu. Traganje otežava to što, kako ističe glavni istražitelj Leif Jennekvist, vjerojatno nije riječ o zločinu s nakanom, nego o ubojstvu na mah, koje je počinila duševno poremećena osoba.

Zbog ubojstva popularne ministrice, koje je šokiralo i u tugu zavilo Švedsku, bila je prekinuta kampanja pred današnji referendum o zamjeni krune eurom, za što se Lindh zalagala. No, referendum će se danas ipak provesti.

- Nasilje ne smije prevladati. Demokracija neće djelovati ako švedski narod za nju ne preuzme odgovornost. Izlaskom na referendum iskažite počast uspomeni na Annu Lindh - izjavio je premijer Gšran Persson.

Iako je broj protivnika eura nakon njezina ubojstva pao na 46 posto, prema anketi koju je objavio jučerašnji "Dagens Nyheter", zagovornika je prema istoj anketi ipak samo 40 posto. Da glasuju "za", Šveđane su jučer pozvali i ministri gospodarstva i financija europske petnaestorice, koji su se okupili na neformalnome sastanku u talijanskoj Stresi.

Posebno ih je na to pozvao danski ministar financija Thor Pedersen. On želi da se i Danska uskoro pridruži Europskoj monetarnoj uniji (EMU), koju čini 12 država članica EU što su lanjskoga 1. siječnja svoje nacionalne valute zamijenile zajedničkom europskom. Dok je u Danskoj, za razliku od Velike Britanije, javnost naklonjena euru, Šveđane na oprez potiču podatci da švedsko gospodarstvo raste brže od onoga u EMU, a da, uz to, Njemačka i Francuska kriterije za euro opasno narušavaju financijskom nedisciplinom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije