Danas odluka

'Referendum o izbornom sustavu brana je od izbornog inženjeringa'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
20.06.2018.
u 08:11

Saborski Odbor za Ustav danas odlučuje o sudbini inicijative “Narod odlučuje” koja mu je poslala i detaljno obrazloženje svojih referendumskih pitanja. Najmanju pozornost inicijativa “Narod odlučuje” posvetila je pitanju mandata manjinskih zastupnika, o kojemu se najviše govori.

Saborski Odbor za Ustav danas će odlučiti što učiniti s referendumskom inicijativom “Narod odlučuje” koja je za izmjene izbornog sustava prikupila potpise više od 10 posto birača.

Inicijativa je uz prijedlog za raspisivanje referenduma priložila i vrlo detaljno obrazloženje referendumskih pitanja, u kojem odbijaju tezu da izborni sustav ne treba mijenjati referendumom. Dapače, tvrde kako je ustavno definiranje načela izbornog sustava brana pred potencijalnim izbornim inženjeringom.

‘Ograničiti mandat manjinskih zastupnika’
Najmanju pozornost referendumski je odbor posvetio pitanju koje je izazvalo najviše protivljenja, a tiče se ograničavanja prava zastupnika nacionalnih manjina, koji ubuduće ne bi mogli glasovati o državnom proračunu ni o povjerenju Vladi. U obrazloženju ističu kako manjinska prava ne spadaju u ona koja se ne mogu derogirati, poput prava na život ili zabrane mučenja. Budući da mandat manjinskih zastupnika sada nije ustavna, nego zakonska kategorija, kažu kako je stvar ustavotvorca, u ovom slučaju naroda, da pravnom normom ustavne snage odredi sadržaj i opseg takvog mandata. Uvjereni su i da jednaka odgovornost zastupnika manjina, koji se biraju većinskim sustavom i manjim brojem glasova, ne odgovara mandatu u čijem nastanku nisu mogli sudjelovati svi državljani, obrazlaže referendumski odbor.

‘Smije li se smanjiti broj manjinskih zastupnika’
Inicijativa naglašava da se broj zastupnika nacionalnih manjina smanjuje za isti postotak kao i broj svih zastupnika. Zaboravljaju da broj zastupnika dijaspore ostaje isti, no treba napomenuti da je ustavnim promjenama 2010. taj broj smanjen i fiksiran na tri. Inicijativa “Narod odlučuje” smatra da manji ukupan broj zastupnika jamči funkcionalniji i jeftiniji Sabor, ali i njegovu manju fragmentiranost, pri čemu napominju da je u Saboru trenutačno čak 13 zastupničkih klubova.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL


‘Znači li niži izborni prag nestabilnost’
Inicijatori referenduma odbijaju tumačenje da bi smanjenje izbornog praga s 5 na 4 posto dovelo do daljnje fragmentacije, tj. do povećanja broja parlamentarnih stranaka i težeg formiranja Vlade. Dapače, tumače kako relativno visok izborni prag potiče predizborno koaliranje, neuobičajeno za razmjerni izborni sustav. Takve koalicije se toleriraju i brane, a svaki pokušaj njihove zabrane proglašava se udarom na pravo na slobodno odlučivanje. Mnoge male stranke na taj način ulaze u Sabor i formiraju vlastite klubove, a istodobno se bilježi velik broj izgubljenih glasova. Na zadnjim parlamentarnim izborima za liste koje nisu prešle izborni prag glasovalo je više od 10 posto birača, a nakon njih samo su tri zastupnička kluba formirana na temelju samostalnog izlaska na izbore, podsjeća inicijativa.

‘Hoće li otvorene liste destabilizirati sustav’
Organizacijski odbor predlaže tri umjesto sadašnjeg jednog preferencijalnog glasa. Argument im je broj birača koji su na posljednjim izborima iskoristili mogućnost da na listama zaokruže i jednog kandidata kojemu daju prednost. Preferencijalno su glasovale dvije trećine birača, koji su na taj način izabrali 66 zastupnika sadašnjeg saziva Sabora. Inicijativa podsjeća da je u saborskoj proceduri više od godinu dana zakonski prijedlog po kojemu bi se uvela tri preferencijalna glasa, ali nikako da se o njemu otvori rasprava. A to znači da parlamentarna većina nije spremna na tu promjenu pa je građanska inicijativa jedini način da je se provede, kažu u obrazloženju. Na sličan način obrazlažu i prijedlog izmjena izbornih jedinica, o čemu Sabor šuti iako ga je Ustavni sud još 2010. upozorio da je u IV. izbornoj jedinici čak 100.000 birača manje nego u X., što dovodi u pitanje jednakost biračkog prava.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

‘Može li referendum u hrvatskoj biti ustavan’
Inicijativa je odgovorila na teze nekih ustavnih stručnjaka da, zbog neuređenosti zakona, ni jedan referendum u Hrvatskoj ne može biti ustavan. “Narod odlučuje” ističe da se Ustav ne smije suspendirati, ni privremeno. Odbacuju i tumačenja da referendum bez kvoruma može dovesti do “terora manjine”. Tvrde da većina zemalja članica Vijeća Europe ne propisuje broj birača za valjanost referenduma i da za propisivanje takvog kvoruma nije ni Venecijanska komisija. 

Komentara 23

AL
Alkana
08:58 20.06.2018.

Vladajući sau tobože najviše zabrinuti zbog prava manjina, a istina je da im se živo fućka za prava manjina. To im je samo paravan da odbiju ono špto ih jedino ugrožava, a to je izborni sustav tj. promjena tog sustava koji bi ih konačno izbacio s vlasti. Po sadašnjem sustavu, samo se rotiraju lijevi i desni, a svi su isti kao što i jeka odzvanja: komunisti - fašisti - isti, isti.

DU
Deleted user
12:06 20.06.2018.

Referendum je iznad svega. Iznad sabora bilo kakvih odbora i sl. Neposredno izjašnjavanje nitko niti može niti smije sprječavati jer za to nema mandat. Mandat za bilo što u demokraciji daje jedino i isključivo većina. Sve ostalo bi bila diktatura. Ako slučajno ima neki članak ustava koji nešto brani treba mjenjati ustav. Referendumom.

MV
Mijat vrdoljak
09:00 20.06.2018.

Sa većinom prijedloga se slažem: smanjenje broja zastupnika svakako, smanjenje broja manjinskih zastupnika proporcionalno da, smanjenje prava manjinskih zastupnika pravno upitno, tri prefercionalna glasa bezuvjetno da, izborne jedinice urediti da svaki glas jednako vrijedi, broj zastupnika dijaspore ili tri ili prema broju glasova što može biti manje ali i više od tri. Meni nedostaje pitanje svih pitanja: predizborne koalicije ja bi ih zabranio, formiranje klubova zastupnika poslije izbora ja bi dozvolio samo listama koje su izašle na izbore i ostvarile izborni prag, da nema trgovine oko sastavljanja klubova. Tako je u skoro svim parlamentarnim demokracijama u Europa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije