Konferencija

Regionalni predstavnici parlamenata: Zajedno za boljitak

bozo galic
Branimir Bradarić/VLM
18.09.2013.
u 13:37

Konferenciju u Vukovaru organizirali su Institut europskih regija u suradnji s Vukovarsko – srijemskom županijom, Europskom Komisijom i Ministarstvom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije

S ciljem boljeg i kvalitetnijeg povezivanja regija kao i jačanja uloge regionalnih parlamenata danas je u Vukovaru održana stručna konferencija na temu Regionalne skupštine i parlamenti kao posrednici između građana regija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Europske Unije.

- Cilj konferencije je ukazati članovima regionalnih parlamenata na opseg odgovornosti koju imaju u ispunjavanju politika Europske Unije, te na značajnu ulogu u posredovanju između građana i Europske Unije. Također, cilj je senzibilizirati regionalne parlamente na teme kao što su: građanska prava, mogućnosti i koristi građana od Europske Unije, rekao je Franz Schausberger, predsjednik IRE – a koja je i organizirala ovu konferenciju.

Istakao je i veoma bitnu ulogu općina, gradova i regija koje bi, kako je rekao, trebali postati mali veleposlanici a koji bi provodili politiku i projekte EU i tako radili na dobrobiti svojih lokalnih zajednica.

– EU može opstati samo ako njena baza, a tu mislim na općine, gradove i regije, bude radila na taj način, istakao je Schausberger. Konfereciji je prisustvovala i veleposlanica Austrije Andrea Ikić Bohm koja je najavila da će u Vukovaru uskoro biti organizirana zabava povodom ulaska Hrvatske u EU a koja je jedan od 12 projekata iz područja kulture koji se provode.

– Vukovarsko – srijemska županija je specifična po mnogo toga. Ovdje je u nedavnoj prošlosti bjesnio rat, rušilo se i ubijalo. Poslije je uslijedila Mirna reintegracija i sada zajednički život svih. Bitan je i naš geografski položaj gdje Vukovar i Vukovarsko – srijemska županija mogu postati svojevrstan mosta između građana i regija koje su već u EU i građana i regija koje su na putu ulaska u EU, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić. Konferenciju u Vukovaru organizirali su Institut europskih regija (IRE), u suradnji s Vukovarsko – srijemskom županijom, Europskom Komisijom i Ministarstvom za europske i međunarodne poslove Republike Austrije.

>> Mladi iz Vukovarsko-srijemske županije na susretu u Bugarskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije