PROŠIRENJE Olli Rehn promiče sebe kao novoga europskog "ministra vanjskih poslova"

Rehn: Čelnici Podravke uhićeni da Hrvatska može u EU

olli rehn
AFP
Autor
Stojan de Prato
22.10.2009.
u 15:13

Sve ove godine koliko provodimo istraživanja javnoga mišljenja u Hrvatskoj korupcija je za hrvatske građane drugo najvažnije pitanje nakon nezaposlenosti. Europska komisija i hrvatski građani dijele dakle istu zabrinutost - objasnio je Rehn.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, upitan za osvrt na uhićenja čelnika Podravke, uzvratio je da "pretpostavlja da su poticaji povezani uz postupak pristupa u EU mogli  imati neki utjecaj na poticanje reforma na polju borbe protiv korupcije u Hrvatskoj".

- Nisam u položaju osvrtati se ni na jedan pojedinačan slučaj, ali svakako je vrlo snažna želja hrvatskih građana da se s korupcijom na visokoj razini i s organiziranim zločinom ozbiljno pozabavi. Sve ove godine koliko provodimo istraživanja javnoga mišljenja u Hrvatskoj korupcija je za hrvatske građane drugo najvažnije pitanje nakon nezaposlenosti. Europska komisija i hrvatski građani dijele dakle istu zabrinutost, pa u sljedećim danima očekujemo napredak u tome smislu – dodao je.

Rehn je danas sudjelovao u raspravi koju je o temi "Proširenje EU: napredak i izgledi" priredio bruxelleski think-tank Središte za europsku politiku (EPC). Sudionici su bili i glavni ravnatelj Opće uprave za proširenje u Europskoj komisiji Michale Leigh, hrvatski veleposlanik u EU Branko Baričević, te zamjenik makedonskoga premijera zadužen za europska pitanja Vasko Naumovski.

- Proširenje je ključni alat Zajedničke vanjske i sigurnosne politike (CFSP) jer preobražava kandidatske zemlje, te Uniji olakšava djelovanje u svijetu. Vjerodostojnost EU kao globalnoga igrača stoji ili pada ovisno o našoj sposobnosti da oblikujemo svoje susjedstvo - rekao je Rehn.

Dodao je da je EU uspostavio novo određenje vrhovništva.
- Vrhovništvo sada znači mjesto za stolom za kojim se odlučuje. Udružujući vrhovništva, zemlje članice umnožavaju svoju moć – objasnio je.

Rehnov je govor bio većim dijelom usmjeren na predstavljanje sebe kao kandidata za visokoga predstavnika Unije za CFSP, novi položaj koji uvodi Lisabonski ugovor. Rehn je stoga pokušavao istovremeno zadovoljiti oprečne stavove pojedinih zemalja članica o budućoj Službi za vanjsko djelovanje EU (EEAS). Inzistirao je tako da je politika proširenja "prirodan sastojak vanjske politike EU", iako je priznao da ona dobrim dijelom zadire u unutarnju politiku.

- Umjesto inzistiranja na jednakoj udaljenosti EEAS-a od EK i Vijeća EU, bolje je zagovarati njihovu sinergiju. Upravljanje oblikovanjem politika sa zemljama članicama bit će stoga za visokoga predstavnika najveći izazov, koji zahtijeva strateški um, vještine upravljanja i uvjeravanja, te sposobnost izgradnje kompromisa – nastavio je Rehn promicati sebe.

Na Večernjakovo pitanje vježba li to svoj inauguracijski govor, malo se povukao:
- Narav mojega govora bio je doprinos sadržajnoj raspravi o budućnosti proširenja EU i njegova odnosa s CFSP-om. Više sam nego sretan što mogu nastaviti sudjelovati u toj raspravi – zaključio je Rehn.

Ključne riječi

Komentara 53

PI
Pippo9
15:51 22.10.2009.

Vlada je dosta uložila u borbu protiv korupcije i suzbija ju.

BT
bili-tartuf
15:51 22.10.2009.

misterx,...daj..\"oladi malo\",..kao da postoji \"idealno drustvo, kada se ne mozes´niti sa svojon zenom dogoivoriti\"....imas´-halucinacije..., a cá bis´ti sa \"dnevnicima\" -,...mozda Tradicijonalnu- bezaniju ??

OB
-obrisani-
16:20 22.10.2009.

Bas me razocarao nadpis. a ja mislo da je borba protiv korupcije zbog nas samih .... a kad ono ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije