Napokon malo sloge u VS-u

Rezolucija o Siriji izglasana jednoglasno, o Assadu ni riječi

U.S. Secretary of State John Kerry yawns while he attends a Security Council meeting at the United Nations Headquarters in Manhattan, New York December 18, 2015.   REUTERS/Eduardo Munoz       TPX IMAGES OF THE DAY
Foto: Reuters/PIXSELL
20.12.2015.
u 11:35

U siječnju počinju pregovori, za šest mjeseci bit će formirana vlada nacionalnog jedinstva, a izbori će se održati za 18 mjeseci

Nakon dugog perioda podjela i razdora, Vijeće sugurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je iznjedrilo rezoluciju o mirovnom procesu za Siriju.

Do sveopće podrške rezoluciji došlo je nakon što su se Rusija i Sjedinjene Države dogovorili da se u tekstu toga dokumenta uopće ne spominje trenutačni sirijski predsjednik Bashar al-Assad ni njegova sudbina u procesu okončanja sukoba i iznalaženja trajnog političkog rješenja za tu zemlju. Rusija i Kina protive se svrgavanju Assada, a zapadne zemlje smatraju da on mora otići zato što bi mogao biti prepreka mirovnom procesu.

Rezolucija Vijeća sigurnosti 2254 poziva sve strane na prekid vatre i na započinjanje formalnih pregovora o tranziciji vlasti, i to već u siječnju 2016. Iz tih pregovora isključene su sve terorističke grupacije, među kojima i Islamska država i Front Al-Nusra. Istodobno, nastavljaju se ofenzivne i defenzivne akcije protiv tih grupacija, prvenstveno zračni udari koje provode Rusija, SAD i njihovi saveznici.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon dobio je rok do 18. siječnja da izradi plan kako će se nadgledati prekid vatre. U razdoblju od šest mjeseci trebalo bi uspostaviti prijelaznu vlast koja bi bila vjerodostojna i koja ne bi favorizirala nijednu političku frakciju. Bila bi to neka vrsta vlade nacionalnog jedinstva. U roku od 18 mjeseci trebali bi se održati slobodni i otvoreni izbori, i to pod supervizijom UN-a.

Američki državni tajnik John Kerry kazao je da Sirijci sada imaju "stvaran izbor između rata i mira", a njegov ruski kolega Sergej Lavrov kazao je kako rezolucija osigurava da Siriji nitko neće nametati političko rješenje. 

>>'Assad će morati otići kako bi se zaustavilo krvoproliće u Siriji'

>>SAD opskrbljuje sirijske borce streljivom prije bitke za Šadadi

Ključne riječi

Komentara 8

J2
jovajša@2
13:33 20.12.2015.

da li ima i jedan normalan covek da misli da je asad glavni problem a ne americka pohlepa i razbojnistvo za njihovim resursima...

AB
Abcd..
14:19 20.12.2015.

Nema vijesti da je predsjednik Sirije gosp. Assad sa suprugom bio s krscanima u Crkvi? On je kao zao, a SAD, Turska, tzv. Izrael i S. Arabija su dobri jer ubijaju te krscane i ruse im svetinje, kako kod sebe doma, tako i u Siriji? Bog ti dao srece i zdravlja gosp. predsjednice, zastitnice krscana u Siriji.

LA
Lavica7
14:43 20.12.2015.

Umro od dosade...takvi kroje ljudske sudbine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije