komentar sindikata

Ribić: Linićeva smjena došla prekasno. Matijašević: Bio je jedan od najjačih aduta Vlade

Ozren Matijašević Vilim Ribić
Goran Jakuš/Pixsell
06.05.2014.
u 14:10

Sindikati različito gledaju na smjenu ministra financija. Matica hrvatskih sindikata poručuje da nije ni trebao postati ministar i da nema pojma o makroekonomiji, a Udruga radničkih sindikata je šokirana njegovom smjenom i poziva na smjenu premijera i prijevremene izbore

Hrvatski sindikati - odnosno Vilim Ribić uime Matica hrvatskih sindikata i Ozren Matijašević kao predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata, različito gledaju na premijerovu smjenu ministra financija Slavka Linića.

Ribić, tako navodi da je Linićeva smjena došla prekasno, te da je smijenjen zbog manjih grijeha od onih zbog kojih je trebao biti ranije smijenjen.

- Tri su glavna razloga zašto Linić odavno nije smio biti ministar u demokratskoj vladi - izostanak makroekonomskih kompetencija i s tim u vezi ekonomskih rezultata; komunikacijska destrukcija i izostanak socijalne inteligencije i moralna upitnost i nedosljednost - smatra Ribić i piše da Linić nema pojma o makroekonomiji, zbog čega je i Hrvatska u dvije i pol godina doživjela potpuni gospodarski debakl.

- Pamtimo i njegovu izjavu "da bi on krao kada bi znao da ga nitko neće uhvatiti". Izostanak osjećaja za pravednost i za ljude, druženje sa sumnjivim osobama, i krajnje sporne odluke u procesu predstečajnih nagodbi doista otvaraju prostor za opravdane sumnje - tvrdi Ribić.

-S obzirom da onaj koji ga je smijenio ima manje makroekonomskih znanja od njega a ima istu razinu konfliktnosti i komunikacijske neprilagođenosti te s obzirom da se nemoralnost ne svodi samo na zloupotrebe i materijalne koristi ili štete, već i na općenito iskrenost i pošten odnos prema svima, a pogotovo prema biračima, što do sada kod Milanovića nismo primijetili, otvara se pitanje tko će njega smijeniti da bi Hrvatska mogla ići naprijed - pita se Ribić kao predsjednik MHS-a i dodaje da su novoga ministra Borisa Lalovca na sjednicama GSV-a upoznali kao normalnog, sređenog i obrazovanog čovjeka.

- Racionalnom umu neshvatljivo je da je Slavko Linić uživao popularnost u hrvatskoj javnosti - zaključuje Vilim Ribić.

Ozren Matijašević, s druge strane, ocjenjuje da je Slavko Linić bio jedan od najpopularnijih ministara ove Vlade i "jedan od njenih najjačih aduta koji je naporno radio da se gospodarska situacija poboljša."

- Smjena ministra Slavka Linića i katastrofalna gospodarska situacija u zemlji razlog su za smjenu predsjednika Vlade i hitno raspisivanje izbora - upozorava Matijašević i traži da se "reagira što prije kako bi se izbjegla još dublja kriza."

>>Milanović smijenio ministra Linića!

>>Obersnel razočaran smjenom Linića: To nije kolegijalno ni ljudski!

>>Tko je Boris Lalovac, novi ministar financija?

Komentara 1

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
19:46 06.05.2014.

Racionalnom umu nije jasno zasto je Milanovic i dalje premijer ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije