Objavljeni rezultati

FOTO Riješen misterij ogromnih kratera u Sibiru, svi su se pitali što izlazi iz rupa

Profimedia
23.10.2024.
u 11:13

U najnovijoj studiji navedeno je da je krater na poluotoku Jamalu u sjeverozapadnom Sibiru nastao zbog jakog ispuštanja metana iz podzemnih jezera

Prije 10 godina na u Sibiru su se pojavili ogromni krateri u zemlji. Od tada se mnogo pričalo o tome te se pokušao objasniti kako i zašto su nastali. Krateri su duboki i 50 metara, a neke od teorija govorile su da su nastali od udara meteora do eksplozije prirodnog plina. No, sada je napokon stiglo objašnjenje znanstvenika. 

U najnovijoj studiji navedeno je da je krater na poluotoku Jamalu u sjeverozapadnom Sibiru nastao zbog jakog ispuštanja metana iz podzemnih jezera.

Rezultati koji su objavljeni u časopisu Geophysical Research Letters pišu da su istraživači otkrili da su više temperature i duža ljeta posljednjih desetljeća doveli do odmrzavanja sloja tla do sve većih dubina.

Osim toga, rezultati pokazuju da kada otapanje dosegne kriopeg, malena jezerca vrlo slane vode, koja leže između tla i permafrosta, pritisak dodatno otopljene vode tjera otvaranje pukotina u tlu iznad. Nove pukotine stvaraju nagli pad tlaka, što destabilizira metan hidrat i oslobađa eksplozivne mjehuriće metana, prenosi Guardian. Iako su rijetke, eksplozije oslobađaju velike količine metana i mogu imati značajan utjecaj na zagrijavanje atmosfere. 

>>FOTO Ovo su najukletija mjesta u Hrvatskoj: Kuća iz koje dopiru krikovi, crnokosa ljepotica nestaje iz vozila...>>

1/24

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije