POVIJESNO OTKRIĆE

Riješeno ubojstvo 2,4 metra dugog morskog psa, iza svega se krije još opasniji predator: 'Odmah smo znali...'

Ilustracija
Screenshot/YouTube
04.09.2024.
u 09:48

Iznenada, dok je još uvijek bio duboko u oceanu, jedna od oznaka pokazala je nagli porast temperature s 15 na 25 stupnjeva Celzija. "Znali smo da se nešto dogodilo", rekao je Sulikowski. "Znali smo da je oznaka unutar toplokrvnog stvorenja... I znali smo da nije riječ o kitu ili sisavcu, jer su sisavci puno topliji od toga."

Tim znanstvenika iz Arizone, Oregona i Rhode Islanda pratio je skotnog morskog psa, koji spada u vrstu atlantska psina (lat. Lamna nasus), na putu od Nove Engleske do Bermude kada je ubijen. Tom prilikom istraživači su, prvi put ikada, pronašli dokaze da je morskog psa s vrha hranidbenog lanca ubio predator, prema studiji objavljenoj u utorak u recenziranom časopisu Frontiers in Marine Science.

Znanstvenici iz Državnog sveučilišta Oregon, Državnog sveučilišta Arizona i Atlantskog instituta za morske pse iz Rhode Islanda, koji su sudjelovali u istraživanju, postavili su cilj istražiti kretanja morskih pasa atlantska psina jer su oni ugroženi u mnogim dijelovima svijeta. Jedan od proučavanih morskih pasa, koji je bio dug 2,4 metra, praćen je pet mjeseci, rekao je James Sulikowski, direktor Morske eksperimentalne stanice pri Državnom sveučilištu Oregon. Ono što su istraživači otkrili jest da je veliki, toplokrvni morski pas postao plijen drugog toplokrvnog predatora – najvjerojatnije drugog morskog psa.

Sulikowski je naveo da je tim na svoje morske pse stavio dvije različite oznake. Prva oznaka postavljena je na peraji morskog psa i daje vrlo preciznu geolokaciju kada peraja izađe iz vode. Druga je satelitska arhivska oznaka, bilježi temperaturu i dubinu na kojoj se morski pas nalazi. "Tako smo znali da je morski pas zapravo pojeden ili napadnut", rekao je Sulikowski.

Godinu dana kasnije, drugi morski pas vrste atlantska psina, također praćen, ubijen je u blizini prvog i potonuo je na dno oceana prije nego što se njegova oznaka ponovno pojavila, objasnili su znanstvenici. Morski pas koji je ubijen praćen je stotinama kilometara, dok se kretao od Nove Engleske prema Bermudi, na dubinama između 500 i 1000 metara. Budući da se morski pas kretao daleko od sunca, njegovi temperaturni podaci bili su znatno niži.

VEZANI ČLANCI:

Iznenada, dok je još uvijek bio duboko u oceanu, jedna od oznaka pokazala je nagli porast temperature s 15 na 25 stupnjeva Celzija. "Znali smo da se nešto dogodilo", rekao je Sulikowski. "Znali smo da je oznaka unutar toplokrvnog stvorenja... I znali smo da nije riječ o kitu ili sisavcu, jer su sisavci puno topliji od toga." Sulikowski je dodao da je predator koji je pojeo morskog psa najvjerojatnije drugi morski pas iz skupine lamnida, kao što su bijeli morski pas ili mako.

FOTO Iz vode izronilo davno potopljeno selo, pojavili se ostaci domova, škole i crkve: Stanovnici su ih morali ostaviti

Ilustracija
1/15

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije