NEKI ODUSTAJU

Roditeljima sve teže plaćati visoke cijene izleta za svoju djecu: 'Naplaćuju po 5 eura za 3 kilometra'

Zagreb: Povećan broj putnika na Autobusnom kolodvoru
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
07.02.2024.
u 23:39

Zašto su danas cijene turističkih aranžmana porasle? Čelnik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain navodi kako nisu rasle samo cijene goriva, već i cestarina, plaća, vodiča...

Za svega tri kilometra, od Novog Zagreba do kina, roditelji učenika morali su plaćati čak pet eura. Cjelodnevni izlet u Zagorje koštao je jednu majku 20 eura, a zbog nevjerojatnih cijena koje roditelji moraju plaćati neki i od odustaju od putovanja za svoju djecu.

- Naša škola će učenike voditi u kazalište za 11,5 eura. Cijena ulaznice je 4,5 eura dok prijevoz u 12 kilometara udaljeno kazalište iznosi 7 eura - objašnjava jedna Zagrepčanka za DNEVNIK.hr, dok je predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain objasnio na temelju čega se formiraju ovakve cijene. 

- Roditelji moraju biti svjesni da, unatoč tome što je riječ o kratkoj relaciji, koja može iznositi i tek poneki kilometar, prijevoznici ili agencije autobus za tu namjenu rezerviraju za cijeli dan i u pravilu se oni više ne mogu koristiti za neki drugi aranžman toga dana. Isto tako, vozač mora dobiti dnevnicu za odrađeni posao. I stoga, kad znate da taj autobus stoji oko 150 tisuća eura valjda onda cijena njegovog najma vrijedi oko 450 do 500 eura koliko prijevoznici naplaćuju. Inače, spomenutu cijenu jednog klasičnog 'auto dana' prijevoznici formiraju u kalkulaciji računajući da će u osmosatnom radnom danu autobus prijeći do 250 kilometara - objasnio je, dodajući kako postoji više faktora koji utječu na cijenu. 

A zašto su danas cijene turističkih aranžmana porasle? Fain navodi kako nisu rasle samo cijene goriva, već i cestarina, plaća, vodiča...

POVEZANI ČLANCI:

- Riječ je o poskupljenju od 30 do 40 posto za putovanja unutar Hrvatske, a ako je riječ o putu u inozemstvo onda je poskupljenje i veće. Ukupno gledajući, kad je riječ o školskim ekskurzijama još nemamo potpune podatke za prošlu godinu, no agencije nisu financijski profitirale kad je riječ o dobiti jer su i troškovi porasli pa smo ostali na istoj razini. Isto je i s prijevoznicima - objasnio je.

>> FOTO Burna rasprava zbog Turudića. Oporba na kraju napustila Sabor: '...zabili ste zadnji čavao u lijes!'

Zagreb: Povećan broj putnika na Autobusnom kolodvoru
1/57
Ključne riječi

Komentara 2

MO
morpheous
07:27 08.02.2024.

Svakog normalnog bi bilo sramota napisati ovako nešto. Ove cijene uopće nisu skupe, a oni kojima jesu poručujem neka sami pokušaju organizirati ili ponuditi jeftiniji aranžman. Ak nemaš 20 eura za dati djetetu za izlet jedan ili dva puta godišnje, u sustavu sa današnjim plaćama onda se zapitaj gdje si bio i što si radio cijeli život. Niti škole, niti rada, niti pameti, pa kada se nema novaca svi drugi su krivi i problem je društvo a ne vlastita lijenost!

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
01:49 08.02.2024.

Ako im je skupo nek naruče Uber.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije