uživo: Rat u ukrajini

Izdano upozorenje zbog mina oko najveće nuklearne elektrane u Europi

Nuklearka Zaporižje
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
25.07.2023.
u 11:47

Ratno zrakoplovstvo izdalo je upozorenje od zračnih napada za istočne i jugoistočne regije, s obzirom da postoji nova prijetnja od napada balističkim oružjem na spomenuta područja, stoji u njihovoj objavi na Telegramu.

Rusija je u utorak rano ujutro pokrenula šesti zračni napad na Kijev ovog mjeseca, priopćila je vojna uprava ukrajinske prijestolnice, dok su se uzbune o napadu oglasile prije više od tri sata. 

Video: Eksplozije u Moskvi: 'Ovo je teroristički čin Kijeva'

TIJEK DOGAĐAJA:

11:44 - Protupješačke mine uočene su oko nuklearne elektrane Zaporižja pod ruskom okupacijom, upozorila je UN-ova organizacija za atomsku kontrolu. 

"Posjedovanje takvih eksploziva na lokaciji nije u skladu sa sigurnosnim standardima IAEA-e i smjernicama za nuklearnu sigurnost i stvara dodatni psihološki pritisak na osoblje elektrane", rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi.

Međutim, bilo kakva detonacija mina, smještenih između unutarnjih i vanjskih perimetarskih barijera lokacije, "ne bi trebala utjecati na nuklearnu sigurnost i sigurnosne sustave lokacije", dodao je.

Prošlog mjeseca Ukrajina je rekla da Rusija planira "provokaciju velikih razmjera" u nuklearnoj elektrani i da je postavila sumnjive eksplozive na krov.

Rusija je tvrdila da Ukrajina planira napad pod lažnom zastavom koji uključuje radioaktivne materijale.


11:40 -  Operater ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja ugasio je dva reaktora zbog rada na održavanju, priopćila je u utorak uprava nuklearke koja se nalazi pod ruskom kontrolom, na samoj crti bojišnice. Ruske snage su zauzele najveću nuklearnu elektranu u Europi u ožujku 2022. Dvije strane se međusobno optužuju za granatiranje područja oko nuklearke, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nastoji uspostaviti sigurnosni mehanizam kako bi se spriječile moguće nesreće. Prema IAEA-i, jedan od šest reaktora, blok 4, se mora stalno držati u "vrućem" režimu gašenja kako bi i dalje proizvodio paru neophodnu za nuklearnu sigurnost, uključujući preradu tekućeg radioaktivnog otpada u skladišnim cisternama.

"Kako bismo proveli redovnu tehničku inspekciju opreme u bloku 5, uprava je odlučila prebaciti taj blok u režim 'hladnog' gašenja, no kako bismo osigurali paru za potrebe centrale, reaktor bloka 4 je u 'vrućem' režimu gašenja", objavljeno je na Telegramu.

U "hladnoj" fazi gašenja se voda zagrijava na 70 stupnjeva, dok se u "vrućoj" fazi zagrijava na čak 280 stupnjeva.

IAEA je potvrdila da je obaviještena o stanju u nukearnoj elektrani i inspekciji koja se provodi.

Moskva tvrdi da će na posljetku nuklearka biti spojena na rusku električnu mrežu, no niti jedan od šest reaktora ne proizvodi struju.

Inspektori IAEA koji se nalaze u centrali primjetili su mine u tampon zoni između dviju strana.


7:18 - UN-ova agencija za atomski nadzor rekla je da je vidjela protupješačke mine na lokaciji ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja koju su okupirale ruske snage, javlja AFP. Dana 23. srpnja stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju "vidjeli su neke mine smještene u tampon zoni između unutarnjih i vanjskih perimetarskih barijera lokacije", rekao je šef agencije Rafael Grossi u izjavi u ponedjeljak.

U priopćenju se ne navodi koliko je mina tim vidio.

Četvrti i peti blok ukrajinske nuklearne elektrane Zaporizhzhia stavljeni su u režim gašenja, prema upravi elektrane postavljenoj u Moskvi. Reuters javlja da je ta uprava danas na svom Telegram kanalu objavila: "Kako bi se proveo planirani tehnički pregled opreme bloka br. 5, uprava nuklearne elektrane Zaporizhzhia odlučila je prebaciti je u stanje 'hladnog gašenja'", te da je, "kako bi se osigurala para za vlastite potrebe stanice, reaktorsko postrojenje bloka br. 4 prebačeno u stanje 'vruće gašenje'."

6:04 -  Rusija je napala glavni grad Ukrajine bespilotnim letjelicama iranske proizvodnje. Prema preliminarnim informacijama, sve su letjelice srušene od strane ukrajinskih protuzračnih obrambenih sustava, rekao je Serhiy Popko, čelnik kijevske vojne uprave na Telegramu. Informacije se još prikupljaju, no za sada nema žrtava ni značajnije materijalne štete, prenosi Reuters.

Sirene za uzbunu oglasile su se oko sat i pol iza ponoći, a osim na području Kijeva čule su se na većem dijelu istoka zemlje.

Ratno zrakoplovstvo izdalo je upozorenje od zračnih napada za istočne i jugoistočne regije, s obzirom da postoji nova prijetnja od napada balističkim oružjem na spomenuta područja, stoji u njihovoj objavi na Telegramu.

VEZANI ČLANCI:

6:00 - Bijela kuća je rekla da ne podržava napade na rusko tlo, nakon tvrdnji da je Ukrajina jutros ispalila dva drona na Moskvu.

"Općenito ne podržavamo napade unutar Rusije", rekla je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima na konferenciji za novinare.

Rusija je rekla da će uzvratiti nakon napada, od kojih je jedan pao na zgradu Ministarstva obrane, nazvavši ih "drskim terorističkim činom".


5:56 - Bjelorusko Ministarstvo za izvanredne situacije ubrzo će završiti proces naoružavanja i vojne obuke svojih zaposlenika kako bi, u slučaju oružanog sukoba, mogli pružiti pomoć ministarstvima obrane i unutarnjih poslova, rekao je u ponedjeljak ministar za izvanredne situacije Vadim Sinyavsky Ministar Sinyavsky u izjavi je za državnu televiziju rekao da će svi djelatnici spomenutog ministarstva biti spremni pomoći njegovim kolegama ministrima ukoliko dođe do oružanog sukoba ili "neke vrste nemira, odnosno pobuna".

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ranije je ove godine izrazio želju da "svaki čovjek bude sposoban baratati oružjem".

Iako Bjelorusija nije poslala svoje vojnike na ratište u Ukrajinu, njezin je predsjednik dozvolio Moskvi da s bjeloruskog teritorija pokrene invaziju započetu u veljači prošle godine.   

Od tog su trenutka Bjelorusija i Rusija održale nekoliko zajedničkih vojnih vježbi, dok je u lipnju bjeloruski predsjednik dozvolio da njegova zemlja posluži kao baza za rusko nuklearno oružje, što su osudili brojni zapadni čelnici.

Osim toga, Lukašenko se često sastaje sa svojim ruskim kolegom Putinom, s kojim je nedavno razgovarao o "strateškom partnerstvu" tijekom svog posljednjeg posjeta Moskvi koji je završio u ponedjeljak.     

S obzirom da se Lukašenkov ostanak na vlasti često povezuje s podrškom Vladimira Putina, u Kijevu strahuju da će vladar Kremlja pritisnuti bjeloruskog predsjednika da se njegova zemlja priključi kopnenim vojnim operacijama te da otvori novi front u posustaloj ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

Komentara 118

KO
komšikanac
07:30 25.07.2023.

"Bolje je izbjegavati takve građevine": Budanov savjetovao Rusima da ne koriste Krimski most Krimski most je ilegalna, stoga "izuzetno nestabilna" građevina. Ovaj "nelegitimni" prijelaz nije civilni objekt, jer ga okupatori koriste u vojne svrhe. Dakle, ovaj most je legitimna meta oružanih snaga, a ljudi koji nisu uključeni u okupaciju ukrajinskih teritorija trebali bi izbjegavati takve strukture. "

BA
bamboo
07:47 25.07.2023.

ukrajinski mediji izvještavaju da su ruski teroristi jučer ispalili projektile Smerch na rekreacijsko područje u Kostyantynivka, Donjecka regija. Na vrhuncu vrućine obitelji su se odmarale na obalama akumulacije. Ozlijeđeno je 7 mještana, među kojima i 4 djece. Jedno dijete, 10-godišnjeg dječaka, nažalost, liječnici nisu mogli spasiti i umrlo je od posljedica ruskog granatiranja.

BL
blue lagoon
08:01 25.07.2023.

po anketama 67% Amerikanaca kaže da bi SAD trebao podupirati Ukrajinu "sve dok Rusija ne povuče sve invazione snage sa svog teritorija ili dok ne bude poražena na bojnom polju".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije