VIŠE MRTVIH

Više od pola Ukrajine noćas bilo pod uzbunom: Rusi izveli ogroman napad, Ukrajinci uzvratili

Aftermath of a Russian missile attack in Zaporizhzhia region
Foto: Stringer/REUTERS
1/7
Autori: vecernji.hr, Hina
26.08.2024.
u 13:16

Istodobno su krhotine uništenih bespilotnih letjelica koje je Ukrajina lansirala ciljajući rusku regiju Saratov oštetile nekoliko kuća u gradovima Saratov i Engels

Ukrajina je tijekom noći bila na udaru jednog od najvećih napada Rusa u posljednje vrijeme. U gradovima diljem zemlje tijekom noći odjekivale su sirene, nakon čega je Moskva u napadima usmrtila najmanje četiri osobe i gađala ključnu infrastrukturu. Predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je danas na Telegramu kako su Rusi ispalili više od 100 raketa i 100 dronova.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da je 15 od 24 oblasti u zemlji bilo pod napadima, ciljajući "prvenstveno na kritičnu civilnu infrastrukturu i naš energetski sustav", prenosi Kyiv Independent. U gradu Lutsku na sjeverozapadu ubijena je jedna osoba, a u napadima je oštećena i zgrada. 

Dva muškarca i jedna žena još su ubijeni u Dnjepropetrovskoj, Zaporožskoj te Žitomirskoj oblasti, a tri osobe ozlijeđene su na području Mikolajeva, kao i četiri osobe u Odesi. Žrtava je bilo i na području glavnog grada Kijeva, gdje je jedna osoba ozlijeđena u napadima. Desetak bespilotnih letjelica uništeno je dok su se približavale gradu u regiji oko Kijeva, rekao je Serhiy Popko, čelnik kijevske vojne uprave, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Većina središnje i istočne Ukrajine bila je pod upozorenjem na zračni napad u 2.30 sati u ponedjeljak. Istodobno su krhotine uništenih bespilotnih letjelica koje je Ukrajina lansirala ciljajući rusku regiju Saratov oštetile nekoliko kuća u gradovima Saratov i Engels, rekao je u ponedjeljak guverner regije nekoliko stotina kilometara jugoistočno od Moskve. Navodno je dronom pogođen i veliki neboder u Saratovu. Navodna snimka udara u zgradu u Saratovu dijeli se na mreži X. Večernji list u ovom trenutku ne može neovisno potvrditi autentičnost snimke.

Sve hitne službe poslane su na mjesto događaja, naglasio je guverner Rostova Roman Busargin.  Rusija, inače, u Engelsu ima vojnu bazu strateških bombardera. 

Inače, Rusija je napala sjever, istok i jug Ukrajine, usmrtivši barem četiri osobe i ozlijedivši 37, rekle su ukrajinska vojska i lokalne vlasti u nedjelju. Napadi u noći između subote i nedjelje ciljali su ukrajinske regije na prvoj crti bojišnice, Černihiv, Sumi, Harkiv i Donjeck, rekle su ukrajinske zračne snage putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

POVEZANI ČLANCI:

Rusija je napala ukrajinske pogranične regije, a Kijev kaže da je upad u rusku regiju Kursk ranije ovaj mjesec za cilj imao oslabiti Moskvu za izvođenje takvih napada. "Većina projektila nije pogodila ciljeve", priopćile su zračne snage, dodavši da je Rusija lansirala balistički projektil Iskander-M, krstareći projektil Iskander-K i šest navođenih zračnih projektila. 

>> VIDEO Reutersova ekipa pogođena u napadu na hotel u ukrajinskom Kramatorsku

Ključne riječi

Komentara 1

HO
homofobic
16:24 26.08.2024.

Miroljubivi junaci, delije, ruSSeki bombardiraju civile jer se ne usude napasti regularnu vojsku znajuci da im je tada sudbina capecacena: dobili bi po osjetljivim riticama pa bi pobjegli na traktorima placuci sve do bunkera u Sibiru!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije