BORBA ZA DONBAS

Rusi stigli do još jednog ključnog grada, sve su bliže Putinovom cilju: 'Situacija je nestabilna'

FILE PHOTO: Evacuation of local residents from the town of Toretsk, near a front line in Donetsk region
Foto: ALINA SMUTKO/REUTERS
1/4
08.10.2024.
u 06:40

Rusija, koja sada kontrolira tek nešto manje od petine ukrajinskog teritorija, napreduje prema Toretsku od kolovoza, zauzimajući selo po selo s pješaštvom potpomognutim povećanom upotrebom visoko razornih vođenih bombi.

Ruske snage ušle su u predgrađe istočnog ukrajinskog grada Toretsk, priopćila je ukrajinska vojska kasno u ponedjeljak, manje od tjedan dana nakon pada obližnjeg grada Vuhledara. "Situacija je nestabilna, borbe se vode doslovno na svakom ulazu (u grad)", rekla je za ukrajinsku nacionalnu televiziju glasnogovornica Operativno-taktičke grupe "Luhansk" Anastasija Bobovnikova. "Rusi su ušli u istočnu periferiju grada", dodala je.

Rusija, koja sada kontrolira tek nešto manje od petine ukrajinskog teritorija, napreduje prema Toretsku od kolovoza, zauzimajući selo po selo s pješaštvom potpomognutim povećanom upotrebom visoko razornih vođenih bombi. Za Ukrajinu, Toretsk je grad na prvoj liniji već deset godina, budući da je blizu ukrajinskog teritorija kojeg su 2014. godine zauzeli separatisti koje podržava Rusija i od tada je postao sidro kijevske obrane.

VEZANI ČLANCI

Za Moskvu bi zauzimanje grada, poznatog do 2016. godine pod sovjetskim imenom Dzeržinsk po osnivaču sovjetske tajne policije Feliksu Dzeržinskom, približilo cilju predsjednika Vladimira Putina da zauzme regiju Donbas. Nakon što nije uspio zauzeti glavni grad Kijev prilikom pokretanja sveobuhvatne invazije Moskve u veljači 2022. godine, Putin se usredotočio na zauzimanje starog industrijskog središta na istoku Ukrajine poznatog kao Donbas, koji pokriva regije Lugansk i Donjeck.

Pad brda Toretsk, kažu ukrajinski vojni analitičari, omogućio bi Moskvi da opstruira ključne logističke rute koje povezuju operativnu pozadinu kijevskih snaga u tom području sa zonom borbe, uključujući glavnu cestu Pokrovsk-Kostjantinivka.

FOTO Putin ima 14 jasnih meta: Ako doista posegne za nuklearnim oružjem, Rusija bi prvo gađala ove lokacije

FILE PHOTO: Evacuation of local residents from the town of Toretsk, near a front line in Donetsk region
1/26
Ključne riječi

Komentara 24

NE
nebitnoime
09:48 08.10.2024.

Na kraju će sve završiti sa "rekli smo vam"

Avatar papigagolog
papigagolog
09:40 08.10.2024.

Čekaj malo, a Kursk, ofenziva, pobjeda je blizu, oružje, milijarde...?

SE
Serengeti
09:38 08.10.2024.

Ukrajinski zapovjednik 123. brigade, Igor Trib, se ubio nakon što je njegova jedinica pobjegla iz Ugledara. Sve više Ukrajinaca shvaća da se koriste kao topovsko meso u proxy ratu između SAD-a i Rusije i odbija se boriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije