UPOZORENI U SIJEČNJU

Rusi su za ofenzivu na Kursk znali mjesecima? Imali su planove za obranu, ali i ozbiljne probleme

Smoke rises from explosions during a Ukrainian strike on Glushkovo
Foto: Ukraine's Air Force Commander My
1/5
20.09.2024.
u 09:54

Posebno su zanimljivi zapisi o ozbiljnim problemima s moralom na frontu i brojem samoubojstava. Navodi se incident koji se dogodio 20. siječnja kada je vojnik ušao u prostor za stražare i upucao se u trbuh

Iako je brojne saveznike na Zapadu iznenadila ukrajinska invazija na Kursk, Rusi su se za nju nastojali pripremiti mjesecima prije nego što je započela, pokazuju dokumenti za koje ukrajinska vojska tvrdi da su pronađeni na napuštenim položajima ruskih vojnika u regiji. Dokumenti otkrivaju da je Kremlj bio zabrinut zbog morala u Kursku, naročito zbog broja samoubojstava. Zapovjednici su vojnicima naložili da svakodnevno prate ruske državne medije kako bi održali svoje "psihološko stanje".

Autentičnost dokumenata nije mogla biti neovisno potvrđena, no imaju karakteristike ruskih vojnih komunikacija, napominje Guardian koji je materijale dobio na uvid u kolovozu od vojnika koji su  kazali da su u okupiranim građevinama pronašli dokumente iz ruskog ministarstva unutarnjih poslova, FSB-a i vojske. Prvi zapis koji spominje "potencijalan proboj na državnoj granici" napravljen je 4. siječnja, 8 mjeseci prije početka invazije.

Mjesec i pol kasnije, 19. veljače, zapovjednici su upozoreni da Kijev planira "brzu akciju iz regije Sumi u ruski teritorij do dubine od 80 km". Jedinice na granicama u ožujku počele su pojačavati obrambene linije, a prvo konkretno upozorenje došlo je sredinom lipnja. "Ukrajina se priprema krenuti u smjeru Junakivke – Sudže s ciljem preuzimanja kontrole nad Sudžom", navodi se u dokumentima. Spomenuto je i predviđanje da će neprijatelji pokušati uništiti most preko rijeke Sejm kako bi poremetili ruske opskrbne linije, što se također dogodilo.

Dokument iz lipnja komentira da su ruske jedinice na frontu "u prosjeku popunjene 60 do 70 posto i to većinom slabo utreniranim rezervama". Kada je počeo ukrajinski napad 6. kolovoza, mnogi ruski vojnici napustili su položaje, a Ukrajina je imala kontrolu nad Sudžom u manje od tjedan dana. "Pobjegli su bez evakuacije i bez toga da su uništili dokumente", primijetio je jedan od vojnika koji su pronašli vojnu komunikaciju.

POVEZANI ČLANCI:

Među papirima bili su i detalji ruskog plana da stvore "rovove mamce" kako bi zbunili ukrajinske izviđačke dronove. Zapovjednicima se predlaže da naprave modele tenkova i oklopnih vozila te lutke vojnika koje povremeno treba micati. Osim toga, nalaže im se da pale vatre i hodaju uokolo sa svjetiljkama kako bi naveli Ukrajince da napadnu lažne kampove, o kojima također trebaju razgovarati putem radija s ciljem da Kijev te poruke presretne. Nije posve jasno jesu li Rusi proveli ove planove, no jedan pripadnik ukrajinske jedinice za let izviđačkim letjelicama kazao je za Guardian da nisu primijetili takve mamce.

Posebno su zanimljivi unosi o ozbiljnim problemima s moralom na frontu i brojem samoubojstava. Navodi se incident koji se dogodio 20. siječnja kada je vojnik ušao u prostor za stražare i upucao se u trbuh. "Istraga je pokazala da je uzrok samoubojstva bio psihički slom prouzročen dugotrajnim stanjem depresije zbog služenja u ruskoj vojsci", stoji u dokumentima. Kako bi izbjegli takve događaje, zapovjednicima je rečeno da identificiraju vojnike koji su "mentalno nespremni ispuniti svoje dužnosti" i organiziraju njihovo premještanje u vojne medicinske ustanove, te da svaki dan osiguraju 5 do 10 minuta "političkih uputa" osoblju kako bi "podigli njihovo psihološko, moralno i političko stanje".

VIDEO Ukrajinci srušili ključni ruski most

Ključne riječi

Komentara 12

BO
BosnauSrcu
10:35 20.09.2024.

Rusi nisu ni htjeli da brane Kursk, na istom tom mjestu su 6. Maja 42ge pustili Njemce da udju sa 900.000 vojnika, jer ih je tu najlakse opkoliti

Avatar pendreck
pendreck
11:01 20.09.2024.

trodnevna ruska vojna operaicja ide po planu, kao i hicin blitzkrieg...

KI
Kontra indoktriniran
10:12 20.09.2024.

Rusi su za ofenzivu na Kursk znali mjesecima? Moj dobri Ajdukovac Kaže: Onda nije blamaža, već navlakuša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije