Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TEŠKE PROVOKACIJE'

Rusija upozorava na moguće posljedice slanja NATO-vih vojnika u Ukrajinu

The Wider Image: One Ukrainian war amputee's return to civilian life
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/9
08.05.2024.
u 12:50

NATO pomaže Ukrajini slanjem sve više oružja, uključujući tenkove i dalekometne projektile, ali se suzdržava od direktne intervencije s vojnicima na terenu

Slanje trupa NATO-a u Ukrajinu bilo bi "iznimno opasno", priopćio je u srijedu Kremlj, dodajući da Moskva pomno prati ukrajinsku peticiju koja poziva na takvu intervenciju. U peticiji, objavljenoj na internetskoj stranici ukrajinskog predsjednika, stoji da bi Ukrajina trebala zatražiti od SAD-a, Velike Britanije i ostalih zemalja da pošalju trupe kako bi se Ukrajina othrvala ruskoj invaziji.

"Kijevski režim je poprilično nepredvidljiv", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. "Više puta smo rekli da direktna intervencija vojski zemalja NATO-a u ovom sukobu potencijalno predstavlja golemu opasnost i mi ovo smatramo ništa manje od izrazito teške provokacije te, naravno, to pomno pratimo", dodao je.

Za sada se ne zna hoće li peticija skupiti potreban broj od 25.000 glasova koji bi obvezao predsjednika Volodimira Zelenskija da odgovori na način da je odobri ili odbaci. Do srijede ujutro su prikupljena 1594 glasa. NATO pomaže Ukrajini slanjem sve više oružja, uključujući tenkove i dalekometne projektile, ali se suzdržava od direktne intervencije s vojnicima na terenu. I američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin upozoravaju da bi to moglo dovesti do Trećeg svjetskog rata.

POVEZANI ČLANCI:

Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da bi se pitanje slanja zapadnih vojnika u Ukrajinu "legitimno" postavilo ako bi Rusija probila ukrajinske linije obrane i ako bi Kijev to zatražio. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je u srijedu da bi, ako bi Macron poslao francuske trupe u Ukrajinu, one bile legitimna meta ruske vojske. "Ako se Francuzi pojave u zoni sukoba, oni će neizbježno postati mete ruskih oružanih snaga", rekla je Zaharova.

 

VIDEO Kineski predsjednik Xi Jinping stigao u Srbiju

Komentara 21

XA
xaron
22:06 08.05.2024.

NATO trupe u Ukrajini koja odbija da proglasi mobilizaciju ? Nešto tu smrdi do neba.

SE
Serengeti
18:45 08.05.2024.

Što će im NATO vojnici? Ukrajinaca ima 38 milijuna. Očigledno ni sami Ukrajinci ne žele ginuti u ovom proxy ratu za interese SAD-a.

HO
homofobic
15:28 08.05.2024.

Mali (ali ne niski) nacist Peskov nije nepredvidljiv jer uobicajeno za sve stepske naciste je pun ispraznih prijetnji! Prijetnje bi mozda i bile ucinkovite kada ne bi bile redovite svakodnevno i bez akcije koje bi potvrdile da ruSSeki nisu plasljicvi koji prljaju gace kada god im Zapad stane na put!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije