detalji napada

Ruska Crnomorska flota ne posustaje: Lansirali stotine projektila i dronova na Ukrajinu

Foto: Reuters
1/4
28.08.2024.
u 10:12

General pukovnik Mikola Oleščuk, zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, izjavio je da su tijekom odbijanja zračnog napada upotrijebili sve raspoložive resurse, uključujući avijaciju, protuzračne raketne sustave, mobilne vatrene jedinice i postrojbe za elektroničko ratovanje.

Ukrajinske zračne snage izvijestile su da su presrele i identificirale ukupno 127 projektila ispaljenih s ruskih zrakoplova, kopnenih postrojbi i ratnih brodova, kao i 109 dronova, tijekom intenzivnog napada. Prema navodima iz Kijeva, uspješno su oborili 102 projektila i 99 bespilotnih letjelica u masovnoj ofenzivi, prenosi Business Insider. Unatoč obrambenim naporima, najmanje sedmero ljudi je izgubilo život, dok je više desetaka ozlijeđeno, priopćila je Državna hitna služba Ukrajine u ponedjeljak navečer. Naime, Rusija je napala s mora te je u napadu iskoristila 28 krstarećih projektila Kalibr ispaljenih s "površinskih" i "podvodnih nosača u istočnom dijelu Crnog mora", priopćile su ukrajinske zračne snage.

S druge strane, Ukrajina tvrdi kako je potopila i oštetila najmanje trećinu ruske Crnomorske flote od samog početka rata iako Kijev nema svoju mornaricu. Ukrajinske vojne i sigurnosne snage intenzivno su koristile domaće mornaričke dronove i protubrodske projektile kako bi učinkovito odgovorile na rusku pomorsku prijetnju. Njihova strateška kampanja na kraju je natjerala Crnomorsku flotu da napusti svoje zapovjedništvo u jugozapadnom dijelu okupiranog Krima i preseli se u istočni dio poluotoka, bliže Rusiji. Upravo iz tog područja u ponedjeljak su lansirane rakete Kalibr.

Ranije ove godine, glasnogovornik ukrajinske mornarice je izjavio kako Rusija održava ozbiljnu prisutnost u Crnom moru, uključujući kombinaciju nosača projektila, podmornica i patrolnih brodova. Prije nekoliko tjedana, u širokom području Crnog mora primijećene su tri ruske podmornice naoružane krstarećim projektilima. U ponedjeljak je Rusija pokrenula masovni napad, lansirajući balističke i krstareće projektile s raznih platformi, uključujući strateške bombardere Tu-95, lovce-bombardere Su-34 i zrakoplove pete generacije Su-57. Ukrajina je izvijestila da su njezine snage uspješno neutralizirale 201 od 236 zračnih prijetnji tijekom ovog intenzivnog bombardiranja, no Business Insider nije mogao provjeriti ove ukrajinske tvrdnje.

POVEZANI ČLANCI:

General pukovnik Mikola Oleščuk, zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, izjavio je da su tijekom odbijanja zračnog napada upotrijebili sve raspoložive resurse, uključujući avijaciju, protuzračne raketne sustave, mobilne vatrene jedinice i postrojbe za elektroničko ratovanje. Nadalje, SAD je spreman pružiti daljnju pomoć Ukrajini. John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, izjavio je da je SAD fokusiran na isporuku ključnih sustava protuzračne obrane i presretačkih projektila kako bi pomogao Ukrajini u obrani od budućih napada. "Njihova protuzračna obrana bila je jako dobra tijekom ovih napada", rekao je Kirby. "Jasno je da su neke stvari prošle. Ali većinu su srušili s neba i moramo se pobrinuti da to mogu nastaviti činiti", dodao je.

>> FOTOGALERIJA Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

1/29
Ključne riječi

Komentara 8

SE
Serengeti
18:16 28.08.2024.

Već dvije godine se priča kako Rusima ponestalo streljiva, a oni svaki put izvedu sve jači napad. Meni je dosta ove zapadne propagande.

Avatar superhik74
superhik74
20:10 28.08.2024.

Da srusili su sve ruske rakete in dronove a energetsku strukturu u 15 oblasti Ukrajine je unistilo globalno zatopljenje s obzirom da su sve rakete i dronovi bili sruseni. Pa tko moze vise slusati njihove lazi.

DU
DugouhiDuško
10:26 28.08.2024.

Kad ovako ispaljuje projektile a pisali da je uništena, šta mislite kako bi tek ispaljivali da nije tako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije