'NEMA PRIJETNJE OD ŠIRENJA'

Ruska dužnosnica o majmunskim boginjama: Ne treba se bojati zbog naših 'tradicionalnih vrijednosti'

People gather on a bridge with the view on Christ the Savior Cathedral, in Moscow
Foto: MAXIM SHEMETOV/REUTERS
1/3
20.08.2024.
u 08:31

Rospotrebnadzor je objavio da "nema prijetnje od širenja bolesti u Rusiji" i da vlada poduzima "sve potrebne mjere za otkrivanje infekcije prije vremena"

Ruska dužnosnica poručila je kako Rusija, zbog svojih "tradicionalnih vrijednosti", ne strahuje od pojave majmunskih boginja. Anna Popova, voditeljica Rospotrebnadzora, ruskog nadzornog tijela za zaštitu potrošača, rekla je da nema opasnosti od širenja majmunskih boginja u Rusiji, nagovještavajući da je to zato što se bolest više širi među homoseksualcima.

"S obzirom na specifičnosti širenja boginja, potpuno sam sigurna da u Rusiji s njezinim tradicionalnim vrijednostima ova bolest, koja je epidemijska bolest, nije nešto čega se trebamo bojati", rekla je Popova. Vlada ruskog predsjednika Vladimira Putina suzbila je LGBTQ+ prava tako što je operaciju promjene spola proglasila nezakonitom te, odlukom ruskog Vrhovnog suda, međunarodni LGBTQ+ pokret označila kao "ekstremističku organizaciju", piše Politico

Komentari Popove dolaze nakon što je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prošlu srijedu proglasio epidemiju majmunskih boginja u Africi globalnom zdravstvenom krizom, rekavši da je "potreban koordinirani međunarodni odgovor". Prema Afričkim centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, virus je do sada ove godine ubio više od 500 ljudi.

VEZANI ČLANCI:

U četvrtak je Rospotrebnadzor objavio da "nema prijetnje od širenja bolesti u Rusiji" i da vlada poduzima "sve potrebne mjere za otkrivanje infekcije prije vremena". Rusija je prijavila svoj prvi slučaj majmunskih boginja u srpnju 2022. kod muškarca koji se vratio iz Portugala. Zatim je izoliran u bolnici i, prema Rospotrebnadzoru, infekcija je zaustavljena.

Varijanta majmunskih boginja koja sada izaziva zabrinutost razlikuje se od one koja se proširila 2022. Kako piše Politico, ona je smrtonosnija i na nju ne utječe lijek proizveden za borbu protiv epidemije 2022.-2023.

Popova je rekla da su u Rusiji bila ukupno tri slučaja, a svi su otkriveni i lokalizirani na vrijeme. "Za Rusiju to ne predstavlja opasnost", rekla je i dodala: "Ne očekujemo da će se to proširiti, to se neće dogoditi".

 

VIDEO Ukrajinci srušili ključni ruski most: 'Njegovo uništenje moglo bi značajno otežati Putinove operacije'

Komentara 2

AI
Aircooled
10:15 20.08.2024.

Gaze i ruše tuđe, okupiraju i siluju. Minimalno poštovanje prema životu. Pijandura do pijandure. Standard kao u Africi. Predsjednik im je (bivši) komunist koji se danas predstavlja kao pravoslavni vjernik a istovremeno živi sa ljubavnicom. Jesu li to „tradicionalne ruske vrijednosti“?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije