NISU OTIŠLI ZA KURSK

Putin podigao šest bombardera Tupoljev Tu-95: S njih se mogu lansirati i balističke rakete

Russian service members drive a tank in the area bordering Ukraine in Kursk region
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/7
19.08.2024.
u 20:29

Ukrajinski su izvori objavili da je iz zračne baze u Murmansku na sjeveru Rusije poletjelo šest bombardera Tu-95 s kojih se mogu lansirati i balističke rakete

Ako je jedan od ciljeva upada ukrajinskih snaga na ruski teritorij bio rasterećenje bojišnice na zapadu Donjecke oblasti, prema zbivanjima posljednjih dana on nije ispunjen. Dapače, ruske se snage ponašaju kao da se ništa ne događa te nema znakova smanjenja intenziteta pritiska na ukrajinske snage prema mjestu Pokrovsk čije bi zauzimanje za ruske snage bila važna pobjeda. Ukrajinski mediji pišu kako su danas ruske trupe bile na šest kilometara od gradića Mirnograd koji se nalazi odmah do Pokrovska, koji je važno prometno križište. Mirnograd ima oko 46.000 stanovnika za koje je određena evakuacija te se grad priprema za obranu jer se očekuje skori nailazak ruske vojske. Ruske su postrojbe dosegle Krasnij Jar te ih od Mirnograda dijeli još jedino mjesto Nikolajevka.

Rusko se napredovanje odvija neočekivano brzo te se ne radi samo o pravcu prema Pokrovsku, već je riječ i o drugim dijelovima bojišnice u Donjeckoj oblasti. Ništa bolje nije ni kod Toretska čija su praktično sva istočna prigradska naselja Rusi zauzeli te se očekuje njihov pritisak za ulazak u grad. Ako Rusi uspiju zauzeti Toretsk i Pokrovsk, koje već i zovu starim imenima Džeržinsk i Krasnoarmejsk, moguće je očekivati velike borbe za Kramatorsk i Slavjansk, posljednja dva velika grada u Donjeckoj oblasti koji su pod ukrajinskom kontrolom.

U samoj Kurskoj oblasti sigurno je samo da Ukrajinci drže Sudžu, da su zahvatili ozbiljan dio teritorija na kojem su sada uspostavili i vojnu upravu. Moskva je jučer priznala da je Ukrajina u nedjelju pogodila i oštetila treći most na rijeci Sejm u Kurskoj oblasti. Tako su oštećena sva tri mosta preko kojih Rusija opskrbljuje svoje snage i pitanje je kako će sada opskrbljivati vojsku.

Ukrajinski su izvori danas objavili da je iz zračne baze u Murmansku na sjeveru Rusije poletjela šest bombardera Tupoljev Tu-95 s kojih se mogu lansirati i balističke rakete. Špekuliralo se da su poslani prema Kurskoj oblasti ili za napade na ukrajinske gradove, no na kraju su zrakoplovi prizemljeni. 

FOTO Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ako dođe do nuklearnog rata, Rusija će prvo gađati ove lokacije

Russian service members drive a tank in the area bordering Ukraine in Kursk region
1/29
Ključne riječi

Komentara 26

Avatar VargaiBoric
VargaiBoric
20:36 19.08.2024.

Po medijima reklo bi se da jedino Putin živi u Rusiji. Ne znam jel on u svakom avionu ili radi u kontroli leta?

HO
homofobic
20:55 19.08.2024.

"ruSSi svaki dan zauzimlju sve vise teritorija" - na kapaljku za oci! Ukrainci u 12 dana zauzeli 3 puta vise ruSSije nego ruSSi zauzeli Ukraine ove cijele godine! Fakat, ali ruSSka armija druga vojna sila u ruSSiji! Bjeda!

Avatar Tombstone
Tombstone
00:01 20.08.2024.

Mojnete experti. Rusija ne treba avione za balisticke rakete. Tu95 moze napraviti "tepih", to je puno bitnije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije