NOVI NAPADI

Ruske snage u silovitoj protuofenzivi u Kursku, Zelenski: Sve ide po planu

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
Foto: UKRAINIAN ARMED FORCES/REUTERS
1/6
12.09.2024.
u 20:51

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij izjavio je danas da su ruske trupe započele kontraofenzivu u Kurskoj oblasti u Rusiji, ali da sve ide po ukrajinskom planu, ne navodeći nikakve detalje.

Ruska vojska je u četvrtak priopćila da je zauzela 10 mjesta na području Kurska gdje su ukrajinske snage od iznenadnog prodora u kolovozu zauzele dio ruskog teritorija, a ruska kontraofenziva dolazi u trenutku posjeta američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena Poljskoj na kojem će glavna tema biti pomoć Ukrajini.

Blinken je stigao u posjet Varšavi nakon Kijeva, gdje je obećao da će hitno razmotriti "vojne zahtjeve Ukrajine" koja posebno želi biti u mogućnosti udariti duboko u ruski teritorij sa zapadnim oružjem.  Ukrajinska vlada ne prestaje osuđivati sporost Amerikanaca i Europljana po tom pitanju. U Moskvi je ministarstvo obrane objavilo da su ruske snage "u dva dana oslobodile 10 mjesta" tijekom "ofenzivnih operacija" u Kurskoj oblasti. Ukrajinske snage su tamo zauzele oko 100 sela.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij izjavio je danas da su ruske trupe započele kontraofenzivu u Kurskoj oblasti u Rusiji, ali da sve ide po ukrajinskom planu, ne navodeći nikakve detalje. Od prvih ukrajinskih vojnih uspjeha, bojišnica u Kursku je uglavnom bila zamrznuta, a cilj Ukrajine je bio odvratiti rusku vojsku od napada na Donbas, no bezuspješno.

VEZANI ČLANCI: 

U stvari, glavnina borbi se odvija u Donbasu gdje ruske trupe napreduju i sve više se približavaju strateškom gradu Pokrovsku. Zelenskij je u četvrtak kritizirao "kašnjenje" zapada kada je riječ o udarima dalekometnim oružjem u dubinu ruskog teritorija. "Moramo biti iskreni: odlaganje procesa naše upotrebe odgovarajućeg naoružanja u vojne svrhe na teritoriju Ruske Federacije dovodi do toga da je Moskva angažirana na premještanju vojnih ciljeva dublje na svojem teritoriju", naglasio je on.

No, Amerikanci i dalje ne popuštaju i ne žele dozvoliti Kijevu da gađa ciljeve u Rusiji zbog bojazni od eskalacije s Moskvom. Blinken je rekao da se "užurbano radi kako bismo osigurali da Ukrajina ima ono što joj je potrebno da se učinkovito brani", dodajući da bi američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Keir Starmer trebali razgovarati o tim zahtjevima u petak. S druge strane, poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski ponavlja da se "žrtva agresije ima pravo braniti".

>>> FOTO Srušeni domovi, uništeni automobili: Rusi stravičnim napadom 'kaznili' Ukrajinu zbog Kurska, razaranja su ogromna

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
1/23

Rusija je obećala "primjeren" odgovor ukoliko bi zapad udovoljio zahtjevu Kijeva vezano uz projektile dugog dometa. Blinken će u Varšavi također razgovarati i o pozivu ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrija Sibihe susjednim zemljama da gađaju ruske dronove koji prelijeću preko zapadnih dijelova Ukrajine. U Pokrovsku, gradu s 53.000 stanovnika na istoku zemlje, ruske trupe su na 10 kilometara od grada u kojem je prekinuta opskrba vodom i plinom. "Stanje je teško i neće se uskoro popraviti", upozorio je pokrajinski guverner Vadim Filačkin.

>>> FOTO Teroristički napadi, atentat na Putina, ekonomska kriza... Ovo je Baba Vanga predvidjela za 2024.

Ukrainian servicemen fire a self-propelled howitzer towards Russian troops at a frontline near the town of Chasiv Yar
1/9

Ključne riječi

Komentara 10

SE
Serengeti
22:09 12.09.2024.

Ukrajinci izgubili 10 sela u Kursku za dva dana, kod Pokrovska 3 sela za 2 dana - Zelesnki - sve ide po planu 🤣😂

SE
Serengeti
22:10 12.09.2024.

Na ovom članku nema komentara od proameričkih ratnih huškača koji se lažno predstavljaju kao ukrofili? Isto tako je i @Nenad uzeo pauzu od komentiranja... 🤣😂

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
00:46 13.09.2024.

Zalenski - sve ide po planu, za dan dva i odoh ja. u nirvanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije