NAPAD IZNAD CRNOG MORA

VIDEO Rusi u sekundi ostali bez aviona vrijednog 50 milijuna dolara. Pogledajte kako Ukrajinci ruše Su-30

Ukrajinci srušili moćan avion
Screenshot/HUR
12.09.2024.
u 09:06

Avion koji je srušen u more pripadao je 43. zasebnoj pukovniji mornaričkog zrakoplovstva ruskih oružanih snaga, koja je smještena na aerodromu grada Sake na okupiranom Krimu. Gubitak ovog aviona označava novu razinu eskalacije sukoba u Crnom moru, posebno nakon što je Rusija nedavno pojačala svoje operacije u tom području

U operaciji izvedenoj 11. rujna iznad Crnog mora ukrajinske snage uspješno su oborile ruski borbeni avion Su-30SM, objavila je ukrajinska vojna obavještajna služba (HUR) dan kasnije, 12. rujna. Prema izvješću, Su-30SM, procijenjen na oko 50 milijuna dolara, uništen je pomoću prijenosnog sustava protuzračne obrane.

 Avion koji je srušen u more pripadao je 43. zasebnoj pukovniji mornaričkog zrakoplovstva ruskih oružanih snaga, koja je smještena na aerodromu grada Sake na okupiranom Krimu. Gubitak ovog aviona označava novu razinu eskalacije sukoba u Crnom moru, posebno nakon što je Rusija nedavno pojačala svoje operacije u tom području.

Prema podacima HUR-a, ruska vojska izgubila je kontakt s posadom aviona rano ujutro 11. rujna, nakon čega su pokrenuli potragu i spašavanje koristeći zrakoplov An-26 i helikoptere Mi-8 i Ka-27. Tijekom te operacije ruske snage izvijestile su o pronalasku mrlje od zrakoplovnog goriva u moru, 70 kilometara sjeverozapadno od rta Tarkhankut, nakon čega su uočeni ostaci uništenog aviona Su-30SM.

Strani mediji pišu da informacije nisu neovisno potvrđene, a HUR nije objavio dodatne detalje o samoj operaciji. Rusko Ministarstvo obrane istoga dana tvrdilo je da su njihove snage uspješno spriječile ukrajinski pokušaj ponovnog zauzimanja bušotine Krym-2 u Crnom moru, ali nema dokaza da su ovi događaji međusobno povezani.

VEZANI ČLANCI:

Ukrajinske snage nastavljaju s napadima na ruske vojne pozicije na Krimu, uključujući i vojne zračne baze. Glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk izjavio je da su, od sredine kolovoza, samo pet vojnih zračnih baza na Krimu još u funkciji, od kojih su dvije teško oštećene u napadima ukrajinske vojske, te trenutno rade s minimalnim kapacitetima.

FOTO Rusiju 25 godina vodi ovaj čovjek: Zovu ga diktatorom i ratnim zločincem, a privatni život krije kao zmija noge

Ukrajinci srušili moćan avion
1/29

Komentara 44

Avatar Grubi
Grubi
10:42 12.09.2024.

Veliki su ruski gubici u ljudstvu i tehnici svakodnevno, tesko ce to putler opravdati pred svojim narodom.

PA
partijaner
11:04 12.09.2024.

bravo!

DA
darko122
14:09 12.09.2024.

Slažem se da se uloga i zadaće borbenih aviona , mijenjaju, to je pokazao i rat u ukrajini,.No pogrešno je zanemariti ostale zadaće koje za sada ne može nitko drugi odraditi. Što se tiće Krima, svi trebaju znati povijesne činjeniceice a one su . Na Krimu do dolaska Staljina na Vlast nije žiivio ni jedan Rus. Drugo poslije mirnog razlaza SSSR-a, Krim je pripao Ukrajini i to je Rusija potpisala i verificirala. Treće , Kada je Ukrajina vratila nuklearno oružje zapadne zemlje i Rusija u zamjenu, potpisale su da su garant suverenosti i cjelovitosti Ukrajine, koja obuhvača i Krim. sve druo su ruske laži.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije