proizvodi snažan udarni val

Ruske zračne snage prvi put dobivaju zastrašujuće oružje: 'Nema mu ravnog u arsenalima Zapada'

Rusija se priprema za vojnu paradu povodom Dana pobjede
Foto: Donat Sorokin/NEWSCOM
1/6
06.04.2023.
u 11:31

"Solntsepek" može ispaliti nekoliko desetaka termobaričkih raketa. TOS-1A je nadograđena verzija TOS-1, s povećanim dometom što je rezultat dužih raketa.

Rusija od ranih dana rata u Ukrajini koristi termobaričke raketne bacače, a njezine zračno-desantne jedinice sada su primile isporuku TOS-1A "Solntsepeka". Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će padobranci koji idu prema Ukrajini biti raspoređeni s tim topničkim sustavom. To je prvi put u njihovoj povijesti da su zračne snage dobile ono što Moskva naziva "teškim bacačem plamena", ističe Newsweek.

"Dobivate zastrašujuće oružje kojemu nema ravnog u arsenalima kolektivnog Zapada", rekao je jedan ruski pukovnik u izjavi koju je objavilo ministarstvo obrane. 

Ministarstvo obrane je 31. ožujka priopćilo da su ruske trupe napale ukrajinske položaje termobaričnim granatama od 220 mm koje je lansirao TOS-1, "spalivši njihova skloništa, promatračnice, skladišta streljiva i topničke položaje".

"Solntsepek" može ispaliti nekoliko desetaka termobaričkih raketa. TOS-1A je nadograđena verzija TOS-1, s povećanim dometom što je rezultat dužih raketa. Ove termobarične rakete stvaraju eksplozije koji traju dulje od konvencionalnih eksploziva, priopćilo je britansko ministarstvo obrane u ožujku 2022.

Rusija se priprema za vojnu paradu povodom Dana pobjede
1/6

"Utjecaj TOS-1A je razoran. Može uništiti infrastrukturu i uzrokovati značajna oštećenja unutarnjih organa i iznenadne opekline, što rezultira smrću onih koji su izloženi", priopćilo je ministarstvo. Kako navode ruski državni mediji, ovo će se oružje koristiti za uništavanje zgrada, infrastrukture i neprijatelja.

Korištenje TOS-1A često proizvodi izuzetno snažan udarni val koji može razbiti zgrade, rekao je vojni i obrambeni stručnjak David Hambling. Prema toj posebnoj značajki, može se lakše prepoznati da je korišteno termobaričko oružje. 

TOS-1A ima maksimalni domet od oko devet kilometara i može biti spreman za borbu unutar minute i pol. 

"Jedini učinkovit način da im se suprotstavimo je identificirati, locirati i ukloniti bacače prije nego što se aktiviraju", tvrdi Hambling i dodaje kako je to oružje nemoguće koristiti u naseljenom području bez visokog rizika od civilnih žrtava. Prema Centru za kontrolu naoružanja i neširenje oružja, termobarično oružje vjerojatno će izazvati civilne žrtve zbog svoje neselektivne i neobuzdane prirode.

VIDEO Još jedan ruski oligarh preminuo pod misterioznim okolnostima: Tijelo pronađeno u ćeliji

Komentara 13

Avatar Zgubider..
Zgubider..
12:45 06.04.2023.

Wow uz sva ta "strašna", "zastrašujuća", "visokoprecizna", bla bla bla oružja, koje svaki dan Rusi nanovo uvode u upotrebu, ta velika "supersila" gubi rat protiv jedne od najsiromašnijih europskih zemalja. Rusi nek se pokriju po ušima i nek šute, u 70 godina od 2. Svjetskog rata nisu uspili složit jednu pametnu bombu…

DU
Deleted user
20:32 06.04.2023.

Iste vijesti se stalno vrte u krug

SA
saudinus
11:43 06.04.2023.

Bit će moćno oružje, kad im pješadija u banani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije