U TIJEKU POTRAGA

Ruski dron uletio u zračni prostor Poljske? Vojska potvrdila: Bili smo spremni srušit ga

FILE PHOTO: Russian drone strike in Kyiv
Foto: Stringer/REUTERS
1/4
26.08.2024.
u 15:33

Poljska, članica NATO-a, pojačala je pripravnost za ulaske neidentificiranih objekata u svoj zračni prostor nakon što je zalutali ukrajinski projektil pogodio selo Przewodów na jugu zemlje 2022. godine.

Poljske vlasti izvijestile su kako je rano u ponedjeljak ujutro, tijekom ruskog bombardiranja Ukrajine, vjerojatno dron ušao u njihov zračni prostor. Dodali su kako je moguće da je objekt pao na poljski teritorij te da su u tijeku pretrage radi pronalaska.  Rusija je tijekom jutarnje napada  u ponedjeljak lansirala više od 100 projektila i oko 100 napadnih dronova na Ukrajinu, pri čemu je poginulo najmanje pet osoba, dok su energetska postrojenja širom zemlje pogođena, prema službenim izvješćima.

"Najvjerojatnije je riječ o dronu, a to pretpostavljamo zbog trajektorije leta i brzine, što jasno ukazuje da nije riječ o projektilu", izjavio je Jacek Goryszewski, glasnogovornik operativnog zapovjedništva poljske vojske za Reuters. "Objekt traži 100 vojnika na terenu i jedan helikopter."

Goryszewski je također izjavio da je zbog loših vremenskih uvjeta nemoguće vizualno identificirati objekt, pa se ne može sa sigurnošću reći je li riječ o ruskom ili ukrajinskom dronu. Također je naglasio da vojska nije mogla oboriti objekt jer ga nisu mogli vizualno potvrditi, iako su bili spremni na takav scenarij.

U zasebnom obraćanju novinarima, Goryszewski je izjavio kako je objekt ušao u poljski zračni prostor u 04:43 GMT, blizu ukrajinskog grada Červonohrada. Radari su izgubili trag objekta u 05:00 GMT, a postoji mogućnost da je napustio poljski zračni prostor jer nije bilo izvješća o eksplozijama.

Poljska, članica NATO-a, pojačala je pripravnost za ulaske neidentificiranih objekata u svoj zračni prostor nakon što je zalutali ukrajinski projektil pogodio selo Przewodów na jugu zemlje 2022. godine, usmrtivši dvije osobe. Slične incidente sa zalutalim dronovima prijavila je i susjedna Rumunjska, također članica NATO-a, koja je u srpnju pronašla fragmente ruskih dronova na svom teritoriju. 

VEZANI ČLANCI:

>>> GALERIJA 25 godina Putina

FILE PHOTO: Russian drone strike in Kyiv
1/29
Ključne riječi

Komentara 7

SE
Serengeti
19:05 26.08.2024.

Kako je u Poljsku pao zalutali ukrajinski projektili? Niti Zelenski niti itko iz ukrajinske vlade nije rekao da je to bio ukrajinski projektili već ruska S-300 raketa. Također za aviobombu koja je pala na Zagreb, Ukrajinci tvrde da nije njihova. Mene zanima zašto se u ovim novinama ponavlja ruska propaganda 🤣😂

Avatar superhik74
superhik74
16:48 26.08.2024.

"Vjerojatno usao u Poljski zracni prostor. "Vjerojatno". Toliko o njihovoj kontroli zracnog prostora, ne znaju je li usao ili nije usao.

PA
pasodoble12
18:08 26.08.2024.

Poljske granate i druga oružja pucaju po Rusima, a "možda" ruski dron preletio preko poljskog teritorija i sada bi trebalo aktivirati NATO član 5? Kao da netko navija za 3. Svjetski, vjerojatno i posljednji rat? Bolesno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije