Vasilij Anisimov

Ruski oligarh se odrekao ruskog državljanstva: Ostala mu je hrvatska putovnica

Russia reveals its judo team for 2020 Tokyo Olympics
Foto: Sergei Bobylev/NEWSCOM
1/3
08.02.2024.
u 23:14

Kremlj je ranije umanjivao važnost odricanja od državljanstva ruskih tajkuna, rekavši da "imaju pravo" to raditi

Ruski biznismen Vasilij Anisimov (72), vlasnik hrvatske putovnice, postao je sedmi milijarder koji se odrekao državljanstva Rusije nakon invazije na Ukrajinu, izvijestio je u četvrtak časopis Forbes Russia. Anisimov, čija se imovina procjenjuje na 1,6 milijardi dolara, odrekao se ruskog državljanstva u rujnu 2022. On je također državljanin Hrvatske i Dominike.

Poslovni čovjek rođen u Kazahstanu za vrijeme SSSR-a riješio se navodno sve svoje imovine u Rusiji. Kremlj je ranije umanjivao važnost odricanja od državljanstva ruskih tajkuna, rekavši da "imaju pravo" to raditi. Anisimov je bivši vlasnik licence za votku "Putinka" i nekretninskog holdinga Coalco International. Bio je i predsjednik Ruskog judo saveza. Forbes se poziva na dokument koji je primio od njega, a iz kojeg se vidi da se ruskog državljanstva odrekao u rujnu 2022. 

>> GALERIJA Zelenski smijenio glavnog ukrajinskog zapovjednika Valerija Zalužnog

Russia reveals its judo team for 2020 Tokyo Olympics
1/10

Anisimov je promijenio državljanstvo iz ruskog u hrvatsko sredinom 2022. godine, izvijestio je ranije časopis Newsweek. Biznismen je, naime, to naveo u registraciji pri britanskoj poslovnog agenciji Companies House. Invazija Rusije na Ukrajinu počela je četiri mjeseca ranije, u veljači 2022.

Anisimov je 1990-ih godina stekao državljanstvo Dominike, otočne države u Karipskom moru, za naknadu od oko 60.000 dolara. U listopadu 2003. godine dobio je prvu hrvatsku putovnicu, a u Hrvatskoj je uložio 11 milijuna dolara u nekretnine, naveo je Forbes. Zahvaljujući državljanstvo Hrvatske slobodno se može kretati i živjeti na prostoru Europske unije.

POVEZANI ČLANCI:

Komentara 1

DU
Deleted user
07:20 09.02.2024.

Kriminalac samo može poželjeti zemlju u kojoj je kriminalna organizacija na vlasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije