BITKA ZA KONTINENT

Ruska plaćenička vojska Wagner u Africi dobila konkurenciju? 'Gubitak bi mogao izazvati domino efekt'

Monument to Wagner mercenary group's founder Yevgeny Prigozhin unveiled in St Petersburg
Foto: ANTON VAGANOV/REUTERS
1/5
15.09.2024.
u 17:28

U Srednjoafričkoj Republici pojavila se nova prijetnja ruskom utjecaju. Američka privatna zaštitarska tvrtka Bancroft Global Development mogla bi Rusima preoteti posao u toj zemlji.

Na tlu Afrike uočena je američka privatna sigurnosna tvrtka, što bi moglo ugroziti ruski utjecaj na kontinentu. Godinu dana nakon smrti osnivača Wagnerove grupe, Jevgenija Prigožina, Kremlj je uspostavio potpunu kontrolu nad brendom ove plaćeničke skupine, koja je sada integrirana u ruski vojni korpus za Afriku. Iako je broj Wagnerovih boraca u Africi daleko manji nego na vrhuncu 2023. godine, Moskva i dalje sudjeluje u vojnim operacijama i kampanjama dezinformacija u zemljama poput Malija, Nigera i Burkine Faso. Na terenu se još uvijek koriste simboli i odore Wagnera.

Međutim, u Srednjoafričkoj Republici pojavila se nova prijetnja ruskom utjecaju. Američka privatna zaštitarska tvrtka Bancroft Global Development mogla bi Rusima preoteti posao u toj zemlji. Prema pisanju portala Meduza, a oni se referiraju na Associated Press, nakon pokušaja pobune Jevgenija Prigožina protiv Kremlja 2023. godine, vlada Srednjoafričke Republike potpisala je ugovor s Bancroftom, koji sada pomaže s obavještajnim sustavima i provedbom zakona.

Američki State Department tvrdi da nije bio uključen u ovaj posao, no izvori sugeriraju da Washington možda prikriva svoju ulogu. Bancroft, koji je već dugi niz godina prisutan u Africi, sada se natječe s Rusijom za utjecaj u regiji. Analitičari upozoravaju da bi eventualni gubitak Srednjoafričke Republike mogao izazvati "domino efekt" i u drugim afričkim zemljama.

VEZANI ČLANCI: 

Srednjoafrička Republika, koja ima oko 5 milijuna stanovnika i bogata je mineralima, zlatom i dijamanatina, suočava se s brojnim izazovima. Zemlja je među najsiromašnijima u svijetu, opterećena oružanim sukobima, korupcijom i nerazvijenim gospodarstvom. Ruski Wagnerovi borci su godinama optuživani za kršenje ljudskih prava u toj zemlji, što je dovelo do potrebe za novim partnerima u očuvanju sigurnosti.

Bancroft je neprofitna organizacija koja, iako se deklarira kao takva, dobiva značajnu podršku iz bespovratnih sredstava SAD-a i Ujedinjenih naroda. Od 2018. do 2020. godine primila je više od 43 milijuna dolara iz SAD-a. Osnivač Bancrofta Michael Stock izjavio je kako su "očekivali da će Rusija reagirati" na vijest o novom partnerstvu, pa su poslali zaposlenika da "prati reakcije". Ovaj zaposlenik, koji je govorio ruski, bio je kratko pritvoren od strane ruskih snaga u Srednjoafričkoj Republici prije nego što je pušten nakon intervencije predsjednika Faustin Archange Touadere.

Dok Bancroft pokušava uspostaviti stabilnost u Srednjoafričkoj Republici, Rusija se suočava s izazovima u očuvanju svog utjecaja u Africi. Analitičari sugeriraju da bi američka prisutnost mogla promijeniti dinamiku moći na kontinentu i da bi eventualni neuspjeh Rusije u ovom strateški važnom području mogao imati dalekosežne posljedice za cijelu regiju.

>>>FOTO  Wagnerovi borci poginuli u Africi

Monument to Wagner mercenary group's founder Yevgeny Prigozhin unveiled in St Petersburg
1/6
Ključne riječi

Komentara 6

SE
Serengeti
20:43 15.09.2024.

Amerikanci su desetljećima u Africi I sve te zemlje su i dalje siromašne i dalje vlada rat u Africi. Za to vrijeme su pojedini ljudi u SAD-u i EU bili sve bogatiji i bogatiji. Nije ni čudo da Afrika želi Ruse i Kineze za partnere.

Avatar Behemot
Behemot
08:36 16.09.2024.

Rusija i Kina nastupaju u Africi u tandemu. Rusi vojno a Kinezi ekonomski. Biden je svojedobno izjavio da US mora uložiti u Afriku u prijateljske opcije 40 milijardi $. Ili u prijevodu, u korupciju i diktatore kako bi kontinent bio u kaosu i siromaštvu.

GN
GNKDZ1986
19:39 15.09.2024.

Ove ruSSe nigdje ne vole evo sada će ih i Afrikanci otjerati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije