Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNO VLASNIŠTVO

Ruski poduzetnik tužio Hrvatsku zbog zaplijenjene jahte: Traži od Hrvatske 35 milijuna eura odštete

Jahta Royal Romance uhićenog ruskog oligarha Viktora Medvedchuka u Trogiru
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/10
19.02.2024.
u 09:08

Ruski poduzetnik Aleksej Inkin i vlasnik tvrtke Lanelia Holdings tvrdi kako ta jahta više nije u vlasništvu Medvedčuka, već njega, zbog čega je i podnio tužbu tešku više od 35 milijuna eura

Protiv Republike Hrvatske podnijeta je tužba zbog zapljene jahte ''Royal Romance'' čije se vlasništvo povezuje s ruskim oligarhom Viktorom Medvedčukom, doznaje N1. Podsjetimo, pisali smo krajem siječnja kako je voditeljica ukrajinske Agencije za povrat i upravljanje imovinom Elena Duma kazala kako je sud u Hrvatskoj donio je odluku da se megajahta Royal Romance u najkraćem roku vrati Ukrajini, nakon dvije godine provedene u trogirskoj luci. 

Iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova poručili su kako je "Županijski sud u Splitu, nastavno na zamolnicu za međunarodnu pravnu pomoć ureda glavnog tužitelja Ukrajine, rješenjem oduzeo plovilo Royal Romance i odredio zabranu obavljanja radnje registracije navedenog plovila". No, ruski poduzetnik Aleksej Inkin i vlasnik tvrtke Lanelia Holdings tvrdi kako ta jahta više nije u vlasništvu Medvedčuka, već njega, zbog čega je i podnio tužbu tešku više od 35 milijuna eura. 

Jahta Royal Romance uhićenog ruskog oligarha Viktora Medvedchuka u Trogiru
1/10

Inkin također smatra kako Hrvatska nije imala nikakve osnove zaplijeniti jahtu, navodeći da je u dvije godine oštećen za više od 35 milijuna eura jer mu se nezakonito ograničava vlasništvo te zato što ju je htio iznajmljivati, no to nije mogao. 

Inače, Hrvatska je, neslužbeno smo ranije doznali, od Ukrajine je zatražila dodatne informacije u vezi s postupkom. Riječ je, naime, o vrlo složenom postupku koji mora biti usklađen s međunarodnim pravom. Odluka vjerojatno neće biti tako skoro jer je postupak dug i složen.

POVEZANI ČLANCI:

Na megajahtu Royal Romance, dugu 92 metra, koja je 101. na popisu svjetskih superjahti i vrijedna više od 200 milijuna eura, 2022. godine stavljena je plomba dok je bila usidrena u Rijeci te je potom odvezena i privezana na vez u trogirskom brodogradilištu, i to po zahtjevu ukrajinskih vlasti zbog sumnje da je vlasništvo proruskog ukrajinskog oligarha, bivšeg zastupnika i navodno kuma Putinove kćeri Viktora Medvedčuka, u Ukrajini optuženog za veleizdaju, koji je i na listi sankcioniranih osoba na Zapadu.


 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
09:30 19.02.2024.

Još mu vez naplatiti

ŠT
ŠtoReći
09:40 19.02.2024.

I ja bih tužio.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
09:31 19.02.2024.

Rusi po starom dobrom običaju opet muljaju .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije