uhićen je

Ruski vojnik šest mjeseci skrivao se u Harkivu: 'Nije nam jasno kako je uspio'

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
14.03.2023.
u 08:47

Iznenadni protunapad Ukrajine u regiji Harkiv prošlog rujna dogodio se u trenutku kada su se ruske snage također suočile s napadima na jugu. U roku od nekoliko dana Ukrajina je potisnula Ruse, učvrstila svoju kontrolu nad regijom Harkiv, podižući zastave u gradovima i selima.

Ukrajinska policija uhitila je ruskog vojnika koji se navodno skrivao oko šest mjeseci u napuštenim zgradama nakon oslobađanja regije Harkiv. Vojnik (42) 27. ruske odvojene gardijske motostreljačke brigade, priveden je u ponedjeljak dok su regionalni policijski službenici patrolirali selima u području Kupiansk-Vuzlovyi, piše Guardian. Obavljen je pretres, a kako navodi policija uhićeni je tvrdio da se skrivao od ukrajinskih oružanih snaga.

Čovjek, odjeven u civilnu odjeću, očito je odvojen od svoje jedinice dok su bježali od ukrajinske protuofenzive prošlog rujna. Još uvijek nije jasno kako se uspio skrivati šest mjeseci od ruskog povlačenja. Ukrajinska policija trenutno nije objavila dodatne detalje, a Guardian ne može neovisno provjeriti tvrdnje.

Iznenadni protunapad Ukrajine u regiji Harkiv prošlog rujna dogodio se u trenutku kada su se ruske snage također suočile s napadima na jugu. U roku od nekoliko dana Ukrajina je potisnula Ruse, učvrstila svoju kontrolu nad regijom Harkiv, podižući zastave u gradovima i selima koje su ruske trupe okupirale šest mjeseci.

Tisuće ruskih vojnika iznenadile su ukrajinske snage koje su ih izvukle iz skrovišta u podrumima i obližnjim šumama. Ubrzo nakon oslobođenja, ukrajinske vlasti provele su opsežnu operaciju potrage od vrata do vrata za ruskim vojnicima koji su ostali ili su ostali djelovati kao diverzanti.

U ponedjeljak je načelnik Regionalne vojne uprave Herson, Oleksandr Prokudin, rekao: "Vlasti su dojavljene o prisutnosti ruske diverzantsko-infiltracijske skupine u tom području i uveli su stroži policijski sat u gradu koji će sada trajati od 17:00 do 18:30 ujutro, kako bi se spriječile žrtve među civilima dok su vojnici i policija u potrazi za ruskim infiltratorima".

Poručio je stanovnicima da ostanu mirni i pomognu obrambenim snagama u eliminaciji ruskih snaga. 

Video: Šef Wagnera se požalio na Putina: Mogu učiniti samo jednu stvar

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
10:59 14.03.2023.

Ruski vojnik šest mjeseci skrivao se kao svoj na svome u Harkivu: 'Nije nam jasno kako je uspio potajno širiti pravoslavno bratstvo i jedinstvo bez da popijemo par litara vodke'

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije