PREMIJEROVA PORUKA

S manjinama jučer, danas i sutra kad opet dobijemo povjerenje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
11.09.2019.
u 08:00

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nakon duge šutnje sazvao konferenciju za medije danas u Saboru, partneri očekuju da objasni svoju usporedbu moderne Hrvatske s NDH

Milorad Pupovac sazvao je konferenciju za novinare na kojoj bi, očekuje se, trebao izvijestiti ostaje li njegov SDSS dio vladajuće koalicije. No, što će točno reći, još nitko pouzdano ne zna. U SDSS-u jučer nisu odgovarali na pozive, ali u vladajućoj koaliciji prevladavao je stav da idu dalje sa SDSS-om. Neki od članova koalicije računali su na to da je vjerojatnost SDSS-ova odlaska u oporbu manja od 20 posto, no i takvi su isticali da u to nisu posve sigurni. Ništa konkretniji nije bio ni premijer Andrej Plenković. – Ja ne mogu znati ni ulaziti u to što je on naumio kazati sutra – kazao je premijer.

‘S manjinama uvijek’

Dodao je da s Pupovcem stalno komunicira te da treba vidjeti tko stoji iza poruka mržnje ispisanih u Ceranjama Donjim, Pupovčevu rodnom mjestu, ali i još jednom odbacio i Pupovčevu usporedbu današnje Hrvatske s NDH. Plenković naglašava da u Vladi nema nikoga tko bi na bilo koji način doprinosio klimi nesnošljivosti, no iz njegovih jučerašnjih izjava dalo se iščitati kako ipak ne očekuje da će Pupovac danas objaviti kako SDSS napušta savezništvo s HDZ-om.

– Da, jučer s manjinama, da, danas s manjinama i da, sutra kad opet dobijemo povjerenje, opet s manjinama. To je nužno i ključno za hrvatsko društvo, da bude zdravo i tolerantno, da teži istini i ide naprijed – poručio je Plenković.

Takvu rezolutnu poruku teško da bismo čuli iz Plenkovićevih usta da nije prilično siguran da će se stvari s koalicijskim partnerom izgladiti. Što će današnji dan donijeti, pouzdano ne zna ni predsjednik Sabora Gordan Jandroković, koji je pozvao na smirivanje odnosa, ali i ocijenio kako bi bilo dobro da Pupovac povuče usporedbu s NDH ili objasni razloge takvog svog istupa.

Bilo bi jako korisno da tu izjavu ili povuče ili objasni zašto je rekao. Teško mi je prihvatiti da jedan kolega u Hrvatskom saboru povlači paralelu između moderne Hrvatske i NDH. Bilo bi dobro da otkloni sumnje da vjeruje da je NDH kao moderna Hrvatska – rekao je Jandroković. O eventualnom raskidu koalicije nije želio unaprijed govoriti, no poručio je da HDZ želi mandat uspješno privesti kraju.

– Okolnosti u kojima radi ova Vlada, međunarodna situacija, posebice u susjedstvu, traži od nas odgovornost i da osiguramo da je politički sustav stabilan – uvjeren je Jandroković.

Čeka se konferencija

Hoće li Pupovac danas “otkloniti sumnje da vjeruje da je NDH kao moderna Hrvatska”, vidjet će se na sazvanoj konferenciji za novinare, no u koaliciji je jučer prevladavao stav da ne treba očekivati Pupovčevu ispriku, koju traže HVIDRA i Branimir Glavaš. Glavaš je najavio da će u protivnom napustiti koaliciju, čime je prijetio i HSLS-ov Darinko Kosor, no on ne traži ispriku, nego tek objašnjenje. Zanimljivo je i da je dio partnera jučer neformalno zastupao tezu da Pupovac Hrvatsku nije doista usporedio s NDH, nego da je “govorio u kondicionalu”, što bi se moglo dogoditi ako eskaliraju mržnja i nasilje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije