NOVA ISTRAGA 24 umjetničke slike nestale iz Vlade SBŽ-a i sada se traže

S ministrima iz Vlade otišli Berber i Mamuša

06.03.2009.
u 23:00

Da političari jedni druge optužuju za pronevjeru novca, pljačku tvornica i slične slučajeve, u BiH je postalo normalno. Više i nije vijest. Ali kada političari jedni druge optužuju za krađu umjetničkih djela, onda to zaslužuje medijski prostor. Tako je već godinama u Srednjobosanskoj županiji. Prilikom popisa imovine, u zgradi Vlade SBŽ-a utvrđuje se manjak zbog nedostatka umjetničkih slika.

Istraga u tijeku
U Vladi ove županije ne znaju tko je i kada otuđio veliki broj umjetničkih djela. Na posljednjoj sjednici Vlade SBŽ-a dio zastupnika tražio je da se taj manjak otpiše, ali se to nije dogodilo te je zatražena nova istraga MUP-a SBŽ-a. Policija je istragu napravila i prošle godine te slučaj proslijedila Tužiteljstvu SBŽ-a. Budući da Vlada nije bila zadovoljna istragom, zatražila je ponovnu policijsku istragu.

- Obnovljen je stari nalog za istragu, kazao nam je Sefir Baručija, glasnogovornik MUP-a SBŽ-a, naglasivši kako je istraga u tijeku te da ne može davati više informacija. Isti odgovor dobili smo i u Tužiteljstvu Srednjobosanske županije. - Spomenute slike nikada nisam vidio, a vlast smo preuzeli 2003. godine. Poduzeli smo sve aktivnosti na pronalaženju odgovornih za nestanak ovih slika, kazao nam je tajnik Vlade SBŽ-a Slavko Luketina.

Mamuša u šoku
- Ta nesuvisla tema već se godinama proteže. Kada smo napuštali zgradu Vlade, sve slike su tamo i ostale. Gdje su završile? Ne znam. Kupovali smo umjetničke slike kako bismo dali određeni poticaj domaćim stvaraocima, ali i uredili interijer te umjetničkim slikama oplemenili svaki kabinet, kazao nam je Zdenko Antunović, tadašnji potpredsjednik Vlade SBŽ-a, koji je od Ante Mamuše kupio četrnaest umjetničkih djela.

Neki toliko vole umjetnost da su slike ponijeli kada su odlazili s vlasti. Uglavnom, slika nema. Nestale su prilikom primopredaje vlasti 2003. godine. Kako nam je prenijela njegova tajnica, Mersad Berber je upoznat s nestankom svojih slika iz zgrade Vlade u Travniku, ali Anto Mamuša za to nije znao dok mu nismo javili. Ova činjenica ga je jako ražalostila i iznenadila. - Pa gdje će otuđivati slike? Prvi put čujem. Žalosno je da kradu slike, kazao je Mamuša.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije