Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DP I MOST PROTIV

Sabor podržao Izvješće Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

ARHIVA - Zagreb: Zastupnici 5. saziva Hrvatskog sabora
Jurica Galoic/PIXSELL
21.06.2024.
u 14:45

Odbijen je zaključak Kluba SDP-a po kojem bi se Vlada obvezala da predloži zakon prema kojem bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i lakše dostupan

Za Izvješće je glasovalo 109 zastupnika, njih 19 bilo je protiv, a dva suzdržana. Zastupnici Domovinskog pokreta ranije su pojašnjavali kako neće glasovati za Izvješće jer smatraju kako ono sadržava elemente rodne ideologije, a Mostovcima je zasmetao pravobraniteljičin stav o položaju transrodnih osoba u sportu.

Zastupnici su odbili zaključak koji je podnio Klub Možemo po kojem bi se Vlada zadužila da do kraja ove godine Hrvatskom saboru podnese izvješće o učincima provedbe Istanbulske konvencije od njene ratifikacije 2018. do kraja 2023. Odbijen je i zaključak Kluba SDP-a po kojem bi se Vlada obvezala da u roku od 90 dana Saboru predloži zakon kojim će se urediti medicinski postupak prekida trudnoće prema kojem bi pobačaj u Hrvatskoj bio legalan, besplatan i lakše dostupan.

Sabor je podržao i izvješće o učincima provedbe Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije za 2023. No, prije toga nezadovoljstvo tim izvještajem traženjem stanke izrazila je Urša Raukar-Gamulin (Možemo) upozorivši da je obnova stajala od 2020. do početka 2023., podsjetivši i na raniju izjavu premijera Andreja Plenkovića kako obnova ide nestvarno sporo.

VEZANI ČLANCI:

Pogrešnom je ocijenila taktiku HDZ-a da ne prihvati konstruktivne i potrebne prijedloge oporbe jer su ljudi u kontejnerima proveli tri godine u nemogućim uvjetima, a nije trebalo biti tako. Navela je i kako je od dolaska potpredsjednik Vlade i ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branka Bačića i novog zakona iz 2023 godine obnova  je konačno krenula i zatvorena su kontejnerska naselja. No, obnova i dalje ide presporo, upozorila je.

Za razliku od nje, HDZ-ova Magdalena Komes smatra da je u obnovi poduzeto sve što se sukladno zakonu može poduzeti, a Igor Peternel (Domovinski pokret) smatra kako je krajnje licemjerno da predstavnici Možemo govore o tome. "Situacija u Gradu Zagrebu kojim vi upravljate je takva da bi  najmanju ruku bilo pristojno da se o toj temi ne javljate", poručio je.

Sabor je prihvatio Izvješće o radu Pravobranitelja za osobe sa invaliditetom za 2021. Također, podržan je i prijedlog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) da se SDP-ovoj Kristin Ikić-Baniček ne skida imunitet, odnosno da se uskrati odobrenje za nastavak kaznenog postupka protiv nje pred Županijskim sudom u Šibeniku i Općinskim sudom u Zagrebu.

Sabor je podržao i odluke MIP-a o početku mirovanja zastupničkog mandata Marka Kričke (SDP) i početku obnašanja zastupničke dužnosti njegove zamjenice Ivane Ribarić Majanović te o početku mirovanja zastupničkog mandata Mostovog Ivana Matića i početku obnašanja zastupničke dužnosti njegova zamjenika Ivice Ledenka. Na kraju glasovanja Ribarić Majanović i Ledenko dali su prisegu na zastupničku dužnost.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je da će Sabor sjednicu nastaviti u utorak te je izrazio nadu da će hrvatska nogometna reprezentacija na Europskom prvenstvu igrati u osmini finala. 

 

GALERIJA Kakva transformacija: Saborska zastupnica Boška Ban Vlahek izgubila je više od 65 kg
ARHIVA - Zagreb: Zastupnici 5. saziva Hrvatskog sabora
1/15

Komentara 1

Avatar Moodleen
Moodleen
16:10 21.06.2024.

Koja je razlika između DPa i Mosta? U broju slova u nazivu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije