01.03.2016. u 09:04

U politici je, kao i u biznisu, važno fino umijeće pregovaranja, pa i trgovine

U svakoj krizi otvara se mogućnost za stvaranje nečeg novog. Parafraza je to poruke iz kolačića sudbine, tradicionalne kineske slastice koja iza hrskave kore skriva papirić s nekom mudrošću, koju je, kako je kazao u intervjuu Večernjem, za nekim obrokom prije 25 godina dobio premijer Tihomir Orešković.

Danas u Berlinu, na sastanku s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, taj bi mu kolačić itekako dobro došao. Kriza u Europskoj uniji, posebice imigrantska, koja je izazvala i sistemsku krizu u EU, na koju se pak jako “lijepo” nadovezao britanski referendum za izlazak iz Unije, prilika je i za Hrvatsku. Ravnoteža snaga je narušena. Sad se klima i njemačka dominacija, koja nije imala izazivača otkako je Francuska financijski pa i politički oslabjela i ne može funkcionirati kao drugi krak osovine koji jamči kakvu-takvu ravnotežu međusobnim ograničavanjem moći.

Nije Hrvatska postala jača od Njemačke, ali u ruci drži ipak neke adute. Razočaranost Europskom unijom kod hrvatskih građana nesumnjivo velikim dijelom dolazi i od predstavljanja Unije kao čarobnog štapića, što ne samo da nije točno već je opasan populizam. EU, napokon bismo trebali shvatiti, nije svrha sam po sebi, već samo nudi mogućnost da neka država kroz njega ostvari svoje ciljeve.

U ovom trenu, kad Njemačka kancelarka Merkel očajnički pokušava zadržati na okupu EU koja se lomi po interesnim zonama, pa se tako formira nekoliko velikih skupina, vrijeme je da i Hrvatska jasnije kaže svoj stav, što želi i gdje se vidi te da jasno traži. Kao jedna od država na imigrantskoj balkanskoj ruti ona će zasigurno biti pod pritiskom da ne zatvara granice ili da pojača njihovu propusnost. U tom smislu može se očekivati i da njemačka kancelarka o tom pitanju traži jasan odgovor od hrvatskog premijera. U politici, kao i u biznisu, važno je fino umijeće pregovaranja, pa i trgovine, te će biti zanimljivo vidjeti kako će Orešković – dođe li do toga – uspjeti iskoristiti poljuljanu poziciju kancelarke Merkel.

>>Merkel: Europa ne smije dopustiti da se u Grčkoj stvori kaos

>>Premijer Orešković u utorak se sastaje s Angelom Merkel

Komentara 1

SN
snajper
09:18 01.03.2016.

da merkelica konacno da izjavu da njemacka vise ne prima izbjeglice i da ne prisiljava drzave one koji ih ne zele da ih ptimaju u ime cega??? lazne solidatnosti prema izbjeglima. Ako merkelica ima kompleks fasizma nek onda njemacka ispasta neka tu krivnju ne nabacuje svima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije