Vojna potpora

SAD poslao Raptore istočnim saveznicima koji se boje Rusije

raptor
Foto: wikipedia
1/2
25.04.2016.
u 23:00

Predsjednik Barack Obama obećao je 2014. da će osnažiti obranu istočnih članica NATO-a, zabrinutih zbog ruskog pripojenja Krima i potpore Moskve separatistima na istoku Ukrajine.

Dva napredna američka lovca F-22 stigla su u ponedjeljak na Crno more, prvi put otkako je Washington pojačao vojnu potporu istočnim saveznicima u NATO-u koji strahuju od moguće ruske agresije.

Predsjednik Barack Obama obećao je 2014. da će osnažiti obranu istočnih članica NATO-a, zabrinutih zbog ruskog pripojenja Krima i potpore Moskve separatistima na istoku Ukrajine.

Zrakoplov cisterna KC-15 i dva F-22 Raptora odletjela su iz Velike Britanije u rumunjsku zračnu bazu Mihail Kogalniceanu u Crnom moru.

"Ovdje smo kako bi pokazali  da F-22 može u slučaju potrebe stići bilo gdje u prostor NATO-a ili u Europi", rekao je zapovjednik eskadrile Daniel Lehoski.

Lovac F-22 Raptor gotovo je nemoguće otkriti radarom, a toliko je napredan da je Kongres zabranio proizvođaču Lockheed Martinu prodaju izvan SAD-a. Američko zrakoplovstvo dopremilo je 12 letjelica tog tipa u bazu na istoku Engleske.

Zapad želi osnažiti obranu istočnog krila NATO-a i uvjeriti saveznike na istoku Europe, poput Poljske, baltičkih zemalja i Češke da, stoji uz njih.

>> Nakon vojnih sad se stvara ekonomska konkurentska bitka

Ključne riječi

Komentara 116

ST
Startrack
00:42 26.04.2016.

Istocne drzave imaju puno pravo da idu u savez sa kim hoce. Ja cu podrzat napad na Rusiju ako napadnu male istocne drzave. Po vasoj logici i Njemacka bi imala pravo da okupira sve malene drzave oko nje.

Avatar mason
mason
06:37 26.04.2016.

Zasto dolazite na truli zapad.?? ¿?¿??????????????????????Zasto ne ostanete u muslimanijama I pravoslavijama???????????????

AU
aunick
03:36 26.04.2016.

Sve je ovo igra strpljenja i ljudske gluposti. Sovjetski Savez se raspao jer su se sa svojim inferiornim financijskim kapacitetom dali uvuci u takmicenje u naoruzanju sa NATO zajednicom. Rusija sa Putinom cini istu gresku jer se upusta u nadmetanjee Rusije sa zemljama NATO gdje je GDP dvadeset puta veci od Ruskoga. Rusija se iscrpljuje, narod je sve gladniji. Putin nece pokrenuti nuklearni sukob. On je otrpio cak i Tursko obaranje njegova aviona i to kako to on kaze na Sirijskom nebu. Putinu treba samo vlast i sukobi ogranicenog dometa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije