8 MILIJARDI DOLARA

SAD priprema novi paket pomoći Ukrajini. Povlače se sredstva iz američkih vojnih zaliha

U.S. President Biden hosts event with world leaders launching a Joint Declaration of Support for Ukrainian Recovery and Reconstruction
Foto: ELIZABETH FRANTZ/REUTERS
1/3
26.09.2024.
u 01:00

dministracija Joea Bidena intenzivno je razgovarala s Kongresom da prije 30. rujna, kraja savezne fiskalne godine, dopusti povlačenje 5,6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini

SAD namjerava objaviti novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od osam milijardi dolara u četvrtak, tijekom posjeta predsjednika Volodimira Zelenskija Washingtonu, rekla su u srijedu dvojica američkih dužnosnika. Administracija Joea Bidena intenzivno je razgovarala s Kongresom da prije 30. rujna, kraja savezne fiskalne godine, dopusti povlačenje 5,6 milijardi dolara za vojnu pomoć Ukrajini.

Američki dužnosnici tvrde da će Bijela kuća u četvrtak obavijestiti Kongres da se ide s objavom o pomoći iz američkih vojnih zaliha u vrijednosti od 5,6 milijardi dolara. Sadržaj tog paketa još uvijek nije definiran. U četvrtak će se također najaviti pomoć od 2,4 milijarde dolara u okviru Inicijative za sigurnosnu pomoć Ukrajini. S tom novcem će se kupiti oružje za Ukrajinu, umjesto da se povlači iz američkih vojnih zaliha. Pomoć uključuje streljivo, oružje, borbene dronove i materijal potreban za proizvodnju municije u samoj Ukrajini, rekao je jedan od izvora.

SAD također planira u srijedu navečer objaviti pomoć od 375 milijuna dolara Ukrajini putem posebne predsjedničke ovlasti (PDA) koja omogućuje američkom predsjedniku da iz vojnih zaliha ministarstva obrane prebaci oružje tamo gdje je potrebno. U sklopu te mjere Ukrajini će se isporučiti precizno navođene bombe s dosegom do 130 kilometara. Njih ispuštaju borbeni zrakoplovi. Javnost neće biti upoznata koje će se još oružje isporučiti Ukrajini.

Kongres je u dvije i pol godine odobrio vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti od 175 milijardi dolara. Američke kompanije koje bi mogle imati koristi od pojačane isporuke oružja Ukrajini su, između ostalih, RTX, Lockheed Martin, General Dynamics i Northrop Grumman.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Ruski helikopter Ka-52 Aligator za dlaku izbjegava ukrajinsku protuzračnu raketu

Ključne riječi

Komentara 7

SE
Serengeti
16:31 26.09.2024.

Ukrajinci su dobili u dvije i pol godine 175 MILIJARDI dolara vojne pomoći!!! I još gube na terenu. Koliko su nama dali Amerikanci za vrijeme Domovinskog rata? 0 dolara i embargo na uzvoz oružja!! Svima nam je jasno da je ovo rat koji SAD želi da se nastavi da se odvoji EU od Rusije i time oslabi i Rusija i EU.

BL
Blender
13:06 26.09.2024.

Cuj ovo, Ameri pomazu Ukrajini a Americki nacionalan dug je oko 36 trilliona dolara. Ameri su bankrotirali jos u 1995 godini! Znaci 1999 godine US nacionalni dug je iznosio 3.2 billiona USD. Ameri pomazu samo sebi da bi to izgledalo kao pomoc Ukrajini!

LU
Luftbalons
20:54 26.09.2024.

Samo potvrda umočenosti SSAD u rat. Planirano, sad samo pokušavaju svoju investiciju održati isplativom.oni spašavaju svoj ulog. Potencijalno nova administracija mijenja smjer. Vrijeme curi, nažalost ovo je potpis za još 150.000 mrtvih slavena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije