JEDINA PREOSTALA OPCIJA

Ukrajina je pronašla posrednika koji će joj pomoći u okončanju rata s Rusijom. Nade polažu u globalnu velesilu

Indian Prime Minister Modi visits Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/8
25.09.2024.
u 12:27

Indija je možda jedina svjetska sila koja može preuzeti ulogu mirovnog posrednika u ratu između Ukrajine i Rusije ili barem jedina koja može uvjerljivo ostati neutralna prema objema stranama

Ukrajina je pronašla svog ključnog posrednika koji će pomoći u okončanju rata s Rusijom: indijskog premijera Narendru Modija. U okviru jačanja diplomatskih veza ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sastao se s Modijem u New Yorku u ponedjeljak navečer, gdje su razgovarali o mogućem putu prema mirovnom sporazumu.

Visoki ukrajinski dužnosnik, koji je anonimno razgovarao s Politicom, izjavio je da Kijev polaže velike nade u Indiju za postizanje mirovnog sporazuma s Rusijom. Dužnosnik je otkrio da je tijekom ljetnih razgovora Modi jasno dao do znanja kako će Ukrajina morati pristati na određene kompromise da bi zaustavila ruski napad, ali da ti prijedlozi ni u kojem slučaju ne bi smjeli uključivati predaju teritorija Rusiji.

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy welcomes India's Prime Minister Narendra Modi, amid Russia's attack on Ukraine, in Kyiv, Ukraine August 23, 2024. Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. Photo: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS
Foto: Ukrainian Presidential Press Ser

Modi je, u očima Kijeva, prešao dug put u kratkom vremenu. Kada je u srpnju posjetio Moskvu i toplo zagrlio ruskog predsjednika Vladimira Putina, reakcija iz Kijeva bila je oštra. Zelenski je nazvao zagrljaj – istog dana kada su ruski projektili ubili desetke Ukrajinaca – "velikim razočaranjem i razornim udarcem mirovnim naporima".

Ali od tada Ukrajina sve više doživljava Indiju – najmnogoljudniju naciju na svijetu, koja je dugo promovirala nesvrstanost u svojim vanjskim odnosima – kao svog idealnog posrednika u odnosima s Kremljom. Dok se New Delhi dosljedno suzdržavao od osude ruske invazije na Ukrajinu, govorio je u prilog poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta i okončanju rata. Šest tjedana nakon što je njegovo putovanje u Moskvu izazvalo buru u Ukrajini, Modi je otputovao u Kijev kako bi se sastao sa Zelenskim. Obećao je da će biti "prijatelj" Kijeva i pomoći u postizanju mirovnog sporazuma.

VEZANI ČLANCI:

Indija je možda jedina svjetska sila koja može preuzeti ulogu mirovnog posrednika u ratu između Ukrajine i Rusije ili barem jedina koja može uvjerljivo ostati neutralna prema objema stranama. Švicarska i Austrija podržale su EU u uvođenju sankcija Rusiji, a mirovni samit u švicarskom Bürgenstocku u lipnju nije uključivao predstavnike Kremlja niti su ruski dužnosnici bili pozvani. Odnosi između SAD-a i Rusije su vrlo loši. Pokušaji Saudijske Arabije da posreduje propali su, dok je Kina optužena da aktivno pomaže Rusiji, a Zelenski je ovaj mjesec kritizirao Brazil jer podržava Moskvu. To ostavlja Indiju kao jedinu preostalu opciju.

"Mi smo zemlja koja može otvoreno razgovarati s Rusima o ovom [ukrajinskom] problemu", rekao je indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar tijekom posjeta Maleziji u ožujku. Putin je to potvrdio mnogo ranije ovog mjeseca, rekavši da ima "povjerenje" u Indiji, Kini i Brazilu da služe kao posrednici s Ukrajinom.

Russia's President Vladimir Putin bids farewell to India's Prime Minister Narendra Modi following their meeting at the Kremlin in Moscow, Russia July 9, 2024. Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. Photo: Gavriil Grigorov/REUTERS
Foto: Gavriil Grigorov/REUTERS

Tijekom posjeta Njemačkoj ranije ovog mjeseca Jaishankar je izjavio da je Indija "zabrinuta i angažirana" u pokušaju da se pronađe način za okončanje rata i potvrdio da su "izneseni prijedlozi" da Indija bude domaćin vlastitog mirovnog samita. Naglasio je da bi u takve razgovore morala biti uključena i Rusija, čime je odbacio ideju o mirovnoj konferenciji poput one u Švicarskoj, koja nije uključivala sudjelovanje Kremlja.

Zelenski je dosljedno odbijao sve prijedloge koji uključuju odustajanje Ukrajine od dijelova teritorija, žestoko kritizirajući mirovni plan Kine i Brazila koji nije spominjao očuvanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Indija nije bila dio tog plana. Tijekom posjeta Berlinu Jaishankar nije rekao hoće li Indija predložiti vlastiti mirovni plan, ali Ukrajina se nada da će New Delhi u budućnosti preuzeti aktivniju ulogu.

"Indija je pouzdan partner Ukrajine i globalna sila koja može utjecati na tijek događaja u svijetu", izjavio je glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Heorhi Tikji za Politico, dodavši kako žele vidjeti veće sudjelovanje Indije u mirovnim naporima jer može značajno utjecati na situaciju.

FOTO Vikendaško naselje kod Batine potpuno poplavljeno: Područje odsječeno, a vodostaj Dunava i dalje raste

Indian Prime Minister Modi visits Kyiv
1/21

Komentara 35

Avatar Šund_Alpinisti
Šund_Alpinisti
12:41 25.09.2024.

Kada je to Ukrajina tražila nekakvog posrednika? Svi znaju da za Ukrajinu "mirovni pregovori" počinju tek vraćanjem svih njezin ukradenih teiritorija.

Avatar zapadna turska
zapadna turska
13:15 25.09.2024.

Osnovna stvar kod svakih pregovora je poštivanje suvereniteta i međ.priznatih granica svake države, što znači da rusija NE može zadržati ono što je ratom okupirala! Kad to rusija shvati i prihvati, lako će se postići dogovor o NATO-u, prijelaznom statusu Krima itd. Međutim, da bi se došlo do te faze Ukrajinu treba jače naoružati kako bi prisilila rusiju da vojnom snagom na terenu shvati i prihvati poštivanje međunarodno priznatih načela i povelje UN!

Avatar gremo20
gremo20
13:25 25.09.2024.

Koliko je ratova pokrenula Ukrajina unazad 30 godina? =0! a koliko rusija? desetak!!!! to je sve što treba trebate znati tko je za mir, a tko je stalni agresor na svoje susjede!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije