Strah od širenja sukoba

SAD tražio od Izraela da smanji intenzitet rata, američke trupe sve bliže ratnoj liniji

An Israeli tank fires towards Gaza, at the Israel-Gaza border
Foto: AMIR COHEN/REUTERS
1/2
27.12.2023.
u 16:00

Sve teža situacija koja se proteže kroz Irak, Siriju, Libanon i Izrael predstavlja neželjenu vanjsku krizu za Joea Bidena

Izraelski rat u Gazi mogao bi se proširiti na regiju što bi dovelo do teških političkih i gospodarskih posljedica, a eskalirajući napadi na američke trupe i komercijalne brodove te incidenti koji često uključuju Iran i njegove suradnike izazivaju veliku zabrinutost. Američko osoblje sve je više na liniji vatre te su vojska i saveznici u stanju pripravnosti što dovodi do napetog blagdanskog razdoblja za Bijelu kuću, piše CNN.

Sve teža situacija koja se proteže kroz Irak, Siriju, Libanon i Izrael predstavlja neželjenu vanjsku krizu za Joea Bidena uoči predsjedničkih izbora. Upozorenje Izraela da bi rat mogao trajati mjesecima unatoč pritisku SAD-a da se smanji intenzitet sukoba prijeti povećanjem mogućnosti da bi rat mogao izbjeći kontroli i još više uvući SAD u njega.

Tempo napada i eskalacija posljednjih dana dobivaju smrtonosni zamah potičući strahove od daljnjeg porasta napetosti, piše CNN. Biden je u ponedjeljak naredio zračne napade na objekte koje koriste borci proiranske milicije Kataib Hezbollah u Iraku koje je SAD optužio da su koristili bespilotnu letjelicu za napad na zračnu bazu u Erbilu, pri čemu je teško ozlijeđen jedan američki pripadnik. Američke snage presrele su u utorak baraž bespilotnih letjelica i projektila iznad Crvenog mora koje su ispalili Houthi pobunjenici - skupina koju podržava Iran u Jemenu - priopćilo je Središnje zapovjedništvo SAD-a. SAD je ranije rekao da je iranska obavještajna služba bila aktivna u pomaganju planiranja napada na komercijalne brodove, što je potaknulo neke teretne linije da preusmjere svoja plovila oko Afrike umjesto na ekonomičniji prolaz kroz Sueski kanal, što je izazvalo strahove za globalni lanac opskrbe. Iran je više puta negirao umiješanost.

VEZANI ČLANCI

Područje nestabilnosti proširilo se prema Indiji nakon što je u subotu iranski napadački dron pogodio tanker s kemikalijama koji je plovio u Indijskom oceanu. Iran je više puta zanijekao umiješanost.

Iran i nekoliko njegovih opunomoćenika optužili su Izrael za atentat na višeg zapovjednika Korpusa čuvara islamske revolucije u zračnom napadu u predgrađu sirijske prijestolnice Damaska. Izrael je odbio komentirati te tvrdnje, ali je IRGC zaprijetio osvetom za ubojstvo Seyyeda Razi Mousavija, rekavši da će "izraelski režim nedvojbeno platiti cijenu za ovaj zločin".

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zagabria3
17:19 27.12.2023.

Kako tu nakon 20000 ubijenih civila nema haške optužnice za prekomjerno granatiranje i ne lovi ih Interpol kao naše generale. Svijet je podijeljen na povlaštene i one donje, demokracija pravda i sloboda su samo farsa i riječ koji zapad voli naročito zloupotrebljavati a ne znače ništa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije