HDSSB

Branimir Glavaš: Nisam razočaran, ali nisam ni zadovoljan

Hdssb
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/12
08.11.2015.
u 00:45

Rekao sam jučer širem krugu Glavnog odbora, tri zastupnika je dobar rezultat, četiri vrlo dobar, a pet odlična. Dva zastupnika je dovoljan, a jedan nedovoljan, kaže Glavaš

- Nedostaje još samo 38 glasova da Vulin uzme mandat HDZ-u - objavio je Branimir Glavaš u ponoć.

Stožer HDSSB-a živnuo je tek u 23.45, kada je Glavaš stao za govornicu i obznanio kako Dragan Vulin ima 5,14 pošto u V. izbornoj jedinici i blizu su trećeg mandata. Tamburaši su zapjevali glasnije, HDSSB-ovci se digli na noge.

Branimir Glavas očito je uzeo stvari u svoje ruke i odlučio podići atmosferu. Uhvatio se sa Šiljagićem i Zoranom Vinkovićem u kolo.

Branimir Glavaš zapalio je cigaretu večeras nakon, kako kaže, 14 godina i popio čašicu Whiskeya, nakon čak 18 godina.

- Od sutra opet ne pijem i ne pušim - komentirao je na opasku.

- Tri mandata bi u potpunosti ispunilo naša očekivanja, ali ako se to i ne dogodi, važno je da smo ostali parlamentarna stranka i da možemo nastaviti voditi našu prepoznatljivu politiku regionalizacije i decentralizacije - kazao je Dragan Vulin nakon što se opasno približio mandatu.

Teško je reći, dodao je, tko je bliži sastavljanju saborske većine, bez obzira na prednost HDZ-ove koalicije.

- Što se nas tiče, jutro je pametnije od večeri. Takve odluke se ne mogu donijeti na prečac - poručio je.

- Nisam razočaran, ali nisam ni zadovoljan. Rekao sam jučer širem krugu Glavnog odbora, tri zastupnika je dobar rezultat, četiri vrlo dobar, a pet odlična. Dva zastupnika je dovoljan, a jedan nedovoljan. Mi smo u kategoriji dovoljnog rezultata, nismo postigli klub zastupnika, ali smo osigurali dva. Dovoljna je to startna pozicija, jamči budućnost HDSSB-a na političkoj sceni Hrvatske - komentirao je Branimir Glavaš izborni rezultat.

Vjeruje kako će se otvoriti prostor za zajednički klub zastupnika s političkim partnerima koji ga također neće imati sami. Ne smatra, pak, da su igdje pogrješili.

- Već sada znamo zašto je do toga došlo jer nikada nije bilo tolike podijeljenosti u biračkom tijelu na lijeve i desne, mogla se rezati nožem. To je jedini razlog, vrlo mali dio biračkog kolača ostao je regionalnim strankama - nastavio je Glavaš. Već sama njihova procjena da će biti zadovoljni s tri mandata, nakon šest u prošlom sazivu, rekao je nadalje, "govori o realnosti političkog vodstva stranke".

- Nigdje nismo pogriješili, apsolutno nigdje. Stranka će nastaviti kročiti istim putem. Ukoliko sam izabran, normalno da ću ići u Sabor. Vladimir Šišljagić neće moći ići jer imamo namjeru da nastavi biti župan, a stranka će odlučiti tko će ga zamijeniti - zaključio je.

U HDSSB-u o mogućim koalicijama ne žele govoriti, no doznajemo kako su spremni biti tehnička podrška.

Branimir Glavaš obratio se stožeru u 23.30 sati.

– Dragi prijatelji, nemojte se još razilaziti, ništa još nije gotovo. Dragan Vulin u petoj izbornoj jedinici ima 5,02 posto, obrađeno 40 posto mjesta - otkrio je Glavaš što je izazvalo oduševljenje. Inače za treći mandat Vulin bi trebao, po nekim izračunima, prikupiti 6 posto glasova.

Vulin: Osim Mosta, nitko nema razloga za zadovoljstvo. Mi se već od sutra pripremamo za lokalne izbore

U svojim crnim vojnim uniformama, Slavonska sokolska garda dočekala je Branimira Glavaša i vrh HDSSB-a oko 21 sat. Nakon stranačke himne “Inati se, Slavonijo” za govornicu je stao predsjednik Dragan Vulin. Glavaš izjave nije želio davati do DIP-ove objave prvih rezultata.

– Izlazne ankete pokazuju kako HDSSB živi, ostaje i u trećem izbornom ciklusu parlamentarna stranka i to je svakako uspjeh. Doduše, dva mandata su ispod naših očekivanja. Najmanje tri smo očekivali, što još i nije isključeno – kazao je Vulin oko 21.15 sati.

Činjenica da niti jedna stranka nema “ni blizu većinu”, poruka je dvama blokovima, dodao je, kako je stanje u Hrvatskoj teško i neodrživo.

– Osim Mosta, nitko nema razloga za zadovoljstvo. Mi se već od sutra pripremamo za lokalne izbore. A i ova dva mandata, ako tako ostane, imat će ključnu ulogu u Saboru – poručio je Vulin, zahvalivši svojim biračima.

Ostane li rezultat isti kao u izlaznim anketama, Draga Vulin neće ući u Sabor.

Naši odbori javljaju potpuno drugačije rezultate, komentirao je rezultate izlaznih anketa Josip Salapić iz HDSSB-a za Novu TV.

– Da, predsjedniku stranke stalno zvoni telefon jer naši članovi javljaju potpuno različite rezultate nego što pokazuju izlazne ankete, HDSSB je dobio puno više mandata. 2007. su nam prognozirali 1 mandat, dobili smo 3, 2011. 3 dobili smo 6. Mi očekuje puno bolje rezultate – rekao je.

Rekao je da je dobro za Hrvatsku da ni SDP ni HDZ nema dovoljno mandata za relativnu većinu.

– Imat ćemo važnu ulogu, očekujemo da se zadrži naš klub zastupnika, niti SDP ni HDZ nema dovoljno mandata za relativnu većinu, građani Hrvatske poručili su da je vrijeme promjene – dodao je Salapić.

Na pitanje koja im je koalicija bliža i kome će se prikloniti, Salapić kaže da su im najbliži birači.

– Najbliži su nam naši birači, sve dosadašnje vlade su se ponašale mačehinski prema Slavoniji i Baranji, nakon ove noći odluke dobro ćemo razmisliti što naši birači očekuju od HDSSB-a – rekao je.

– Ne možemo govoriti o porazu, ovo su izlazne ankete – poručio je Salapić.

– Ovo su tek izlazne ankete koje su nam i na prošlim te pretprošlim izborima davale manje mandata nego što smo u konačnici i ostvarili. Počinju nam pristizati rezultati s terena koji sugeriraju da ćemo i u sljedećem sazivu imati klub zastupnika, odnosno minimalno tri zastupnika – rekao je Karlo Šatvar, zamjenik predsjednika HDSSB-a.

Sigurni su, dodao je, kako će u V. izbornoj jedinici dobiti jednog zastupnika, i to glasovima birača iz Vukovarsko-srijemske županije.

Stožer HDSSB-a, u svatovskoj dvorani Kristal u Osijeku, još je prazan. Čelnik stranke Dragan Vulin i Branimir Glavaš očekuje se oko 21 sat, a dočekat će ih Slavonska sokolska garda. Inače, HDSSB je prije četiri godine osvojio šest izvornih mandata, odnosno četiri u IV. te dva u V. izbornoj jedinici.

>> Rezultati izlazne ankete: HDZ-ova i SDP-ova koalicija po 56 mandata

Komentara 11

MA
marmars
22:41 08.11.2015.

Razloga za zadovoljstvo imaju Čaćić i Mirela Holy. Iako nemaju nijedan mandat cijelu veće su na svim Tv postajama! Željka Markić i UIO se ovih dana gotovo nigdje nije pojavila, nijedna Tv emisija, nijedan intervju...A ima isti rezultat uz nepostojeću kampanju jer nisu bili ničiji igrači , a najveća su prijetnja- njihova inicijativa za promjenu izbornog zakona je trebala zaljuljati fotelje mnogima. I zato su se pojavili novi duhovi birači, savez lijevih ii desnih...samo da maknu one koji žele stvarne promjene. Takve samo pojede noć. Nadajmo se da Most nije ničiji igrač bez obzira na medijsku favoriziranost.

YB
ybro
21:09 08.11.2015.

Eto, javila se poznata vojničina...

AG
Agnostikk
22:16 08.11.2015.

Branimiru je mjesto u zatvoru, zlocinac jedan sramota za hrvarski narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije