Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi imidž

Salvador - nekoć zemlja nasilja, sada raj za turiste

Palm Sunday procession in Nahuizalco
Foto: Jose CABEZAS/REUTERS
1/2
16.05.2023.
u 05:00

Turistički div Lonely Planet u studenome ocijenio je Salvador kao jednu od 11 najboljih zemalja koje treba posjetiti 2023.

Salvador, nekoć proglašen jednom od najopasnijih zemalja s rekordnim stopama ubojstava, sada se predstavlja kao turistička zemlja u kojoj je dobrodošao bitcoin, a prema riječima tamošnjeg ministra turizma, turisti hrle u Salvador u rekordnom broju, piše Yahoo News. Ta objava dolazi u trenutku kada ta srednjoamerička država pojačava svoju PR kampanju kako bi pokazala svijetu da više nije zabit koju muče ultranasilne ulične bande nego surferski raj.

U četvrtak je tako mladi i popularni predsjednik Nayib Bukele, veliki korisnik društvenih mreža, objavio na Twitteru video ističući da u Salvadoru 365 dana nije bilo nijednog ubojstva. "Salvador je danas neosporno najsigurnija zemlja u Latinskoj Americi", kaže dramatski glas u videu.

No, AFP je izvijestio da se radi o "ukupnom broju dana bez ubojstava od 2019.", a ne o uzastopnim danima. No i to je veliko postignuće s obzirom na to da je ta zemlja 2015., s najmanje 6640 ubojstava, rangirana tada kao zemlja s najviše ubojstava na zapadnoj hemisferi.

Donedavno je Salvador zbog nasilne prošlosti bio uglavnom nepopularan turistima, osim među okorjelim surferima zbog pogodnih plaža za taj sport. No, Salvador je dospio na naslovnice 2021. kada je postao prva zemlja na svijetu koja je bitcoin učinila zakonitim sredstvom plaćanja. Njegov ekscentrični vođa počeo je kupovati bitcoine i tvrtke sada moraju prihvatiti tu kriptovalutu po zakonu. Predsjednik Bukele preokrenuo je stvari u zemlji pokretanjem povijesne akcije slamanja zloglasnih kriminalnih skupina u Salvadoru. On se pak nada transformaciji zemlje u tehnološko središte. Čini se da su Salvadorci zadovoljni preokretom: ubojstava je manje, a za predsjednika Bukelea ankete popularnosti su redovito dobre.

Utjecaj bitcoina i kampanje surferskog turizma je neporeciv. Turistički div Lonely Planet u studenom je ocijenio Salvador kao jednu od 11 najboljih zemalja koje treba posjetiti 2023., a ministrica turizma Morena Valdez dodala je na Twitteru da je Salvador ove godine dosad posjetilo već milijun turista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije