KREŠO BELJAK

Mali tehnopolis osigurat će razvoj novih poduzetničkih ideja i radnih mjesta

Krešo Beljak
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
29.11.2017.
u 10:36

Gradonačelnik Samobora Krešo Beljak govori o gospodarskom oporavku i ističe da je ove godine broj otvorenih obrta veći od zatvorenih, što već dugo nije bio slučaj

U posljednjem desetljeću, grad Samobor prolazi kroz mnoge pozitivne transformacije, posebice u gospodarstvu. Zahvaljujući tim trendovima, bolje se puni i gradski proračun, pa je Samobor jedan od rijetkih hrvatskih gradova u kojem nije uveden prirez. Sve te činjenice, smatra gradonačelnik Krešo Beljak, doprinose brzom razvoju grada u svim segmentima.

S obzirom na to da niste uveli prirez, kako održavate gradske financije stabilnima?

Usprkos tome što smo i u Samoboru doživjeli gospodarsku tranziciju na hrvatski način, pa smo ostali bez velikih poduzeća, naš se privatni sektor, obrtnici i mala poduzeća, uspio restrukturirati. To je pokrenulo proces novog zapošljavanja, a Grad Samobor različitim mjerama pomaže procesu gospodarskog oporavka. Za dobar rezultat ponajviše su zaslužni samoborski poduzetnici koji su vlastitim radom, novim projektima i ulaganjima doprinijeli boljem punjenju proračuna, izvukli vlastito poslovanje iz krize, a time i Grad u cjelini. Zahvaljujući tome, ni u najtežim trenucima nismo bili prisiljeni uvoditi prirez.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Kako Gradska uprava potiče razvoj gospodarstva i zapošljavanje?

U Samoboru bilježimo konkretan pad broja nezaposlenih, a istovremeno porast broja stanovnika. Pad nezaposlenosti rezultat je poticajnih mjera, poput potpora zapošljavanju i samozapošljavanju i za kapitalna ulaganja u proizvodnji, koje se iz godine u godinu realiziraju u sve većim iznosima.

Trendu pada nezaposlenosti svakako je doprinijelo i potpuno oslobađanje gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnom djelatnošću od plaćanja komunalnog doprinosa, čime poslovni subjekti zadržavaju znatan financijski iznos za vlastito poslovanje i daljnja ulaganja. Zapošljavanje u privatnom sektoru potiče se kroz direktne subvencije, a sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora. Jednako tako, kroz 2017. godinu možemo pratiti veći broj otvorenih obrta od zatvorenih, što duže vrijeme nije bio slučaj.

Koliko su vam važni EU fondovi u realizaciji gradskih projekata?

Uspješnom provedbom Projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Trebež, Grad Samobor pokazao je kako je spreman nositi se i s najzahtjevnijim projektima. Povlačenjem gotovo 100 milijuna kuna u ovu svrhu, pokazali smo kako efikasno provoditi projekte Europske unije i osigurali, prije svega, sigurniji i čišći okoliš za naše građane. Izgradnjom sortirnice i kompostane na mjestu nekadašnjeg odlagališta napravit ćemo velik iskorak u upravljanju odlaganjem otpadom. Tu je i cijeli niz projekata kojima se ulaže u obrazovanje, kulturu, turizam, a vjetar u leđa samoborskom gospodarstvu bit će realizacija projekta Mali tehnopolis Samobor vrijednog 19 i pol milijuna kuna koji će omogućiti razvoj novih poduzetničkih ideja i otvaranje novih radnih mjesta. 

Komentara 8

MA
Magnificus
15:08 29.11.2017.

beljak? jel to onaj što ga zovu pajser?

Avatar nekakav
nekakav
12:37 29.11.2017.

vidiš ti to, kad jedan oporbeni političar se ima čime pohvaliti, a to je rast gospodarstva za koji je zaslužan plenković, kojeg ovaj na vrlo pritajeni način podržava, sabornjaci odu van iz sabornice kad se glasa protiv plenkija.... i tako, krešo, što kažu u servisu, jesu dekodirali 'novi' radio?

KO
koraknaprijed
15:49 29.11.2017.

Ha,ha ako ovo nije sukob interesa ja ne znam što jest,Beljak sebi osigurava radno mjesto kao savjetnik za alarm sisteme na vozilima,klasčni primjer sukoba interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije