STRANKE

Sanader pobijedio Pašalića

22.04.2002.
u 00:00

* Novi predsjednik HDZ-a dobio je 1005 glasova, Pašalić 912, a Freundlich 40 * Zamjenica predsjednika je Jadranka Kosor

ZAGREB - Dr. Ivo Sanader novi je stari predsjednik HDZ-a. Svoje je protivnike, dr. Ivića Pašalića i Maju Freundlich, pobijedio već u prvom krugu kada je dobio 1005 glasova, odnosno 93 više od Pašalića. M. Freundlich dobila je 40 glasova. Zamjenica predsjednika je Jadranka Kosor, koja je dobila 1041 glas. Izazvalo je to veliko oduševljenje među njegovim pristašama koji su mu skandirali "Ivo, Ivo!" čak i prije objave službenih rezultata. Tako će Sanader voditi stranku na sljedećim parlamentarnim izborima za koje je najavio da će HDZ vratiti na čelo države. Cijeli su tijek sabora, ali i glasovanje, bili iscrpljujući i završili su u ranim jutarnjim satima. Nakon objave rezultata Pašalić je čestitao Sanaderu i najavio da će surađivati s novim vodstvom. Glavni tajnik Joso Škara najavio je ostavku.

Ni u vrijeme dok je dr. Franjo Tuđman vodio HDZ stranački skupovi te stranke nisu ni približno izgledali tako, gotovo zastrašujuće, kao 7. opći sabor koji je počeo jučer u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Toliko osiguranja nismo vidjeli ni u ratnim godinama. Zaštitari iz osječkog "Borbaš Securityja" u crnim odorama doslovno su pokrili svaki kutak "Lisinskog", tako da se ni jedan izaslanik pokraj njih nije mogao provući bez stroge kontrole. Njima je upravljao Branimir Glavaš.

Posebna se igra vodila između sanaderovaca i pašalićevaca oko osiguranja skupa. Zaštitari iz Borbaš Securityja bili su lako uočljivi, a kada ih je u jednom trenutku navodno Glavaš pozvao do sabornice, pojurili su svi, a za njima i novinari. Borbaševaca je navodno bilo 75, a među njima i najmanje dvije žene. No upućeni upozoravaju kako je, od toga vidljivog, neusporedivo zanimljivije bilo tzv. nevidljivo osiguranje kojeg je bilo i puno više. Procjena je kako je u vidljivom i nevidljivom osiguranju bilo više od 200 osoba.

No, nisu samo Borbaševi zaštitari radili svoj posao, navodno su tu bili i zaštitari iz Gospića, te oni iz Mladeži HDZ-a. Nezadovoljstvo je vladalo i izvan dvorane, jer nisu svi pušteni unutra. Tako je zaustavljen i brat generala Ante Gotovine Boris Gotovina i odvjetnik Luka Mišetić, a zaustavljeni su i neki barakaši, osnivači stranke, koji su ocijenili da kao izaslanici nisu pušteni jer ne bi podržali ni jednu ni drugu struju u HDZ-u. Na kraju, Glavaš je navodno poručio zaštitarima da kao goste puste u dvoranu osnivače i neke hadezeovce iz inozemstva. Brat i odvjetnik Ante Gotovine nisu, međutim, htjeli ući iz protesta, uz objašnjenje da nikoga neće moliti da ih puste. U cijeloj zbrci zabilježena je i žestoka svađa između Glavaša i Petra Šale. Posao je bio otežan i za više od 100 akreditiranih domaćih i stranih novinara, koji se prvi put nisu smjeli u svakom trenutku slobodno kretati "Lisinskim" u potrazi za informacijama. Sabor je tako počeo u atmosferi velikog međusobnog nepovjerenja. Među brojnim gostima iz Hrvatske i inozemstva, zamijećeno je da nije bilo predstavnika SDP-a, LS-a i HNS-a.

Fijasko vladajuće koalicije

- HDZ ponovno krasi pobjednički mentalitet i možemo ponovno dobiti svaku političku utakmicu. Nisu uspjeli u politici slamanja HDZ-a, koji je uveo demokraciju u Hrvatsku. Vi, drugovi, sigurno odlazite, ali to još ne znate - rekao je u svojem uvodnom izvješću predsjednik HDZ-a dr. Ivo Sanader. Naglasio je kako su vrhovni arbitri birači, a ne CK ili Predsjedništvo SDP-a.

Sanader je oštro kritizirao vladajuću koaliciju. Ocijenio je da je ona doživjela fijasko i da neće dočekati kraj svoga mandata, te poručio da je HDZ spreman na svaki scenarij - i na redovite i na prijevremene parlamentarne izbore. Ocijenio je i da se vlast pokazala nesposobnom i neukom, te da je u dvije godine ponovno podijelila hrvatsko narodno biće.

- Hrvatska ne zaslužuje tako nesposobnu vladu iz koje Radimir Čačić bezočno laže o novootvorenim radnim mjestima - kazao je Sanader, koji je posebno podsjetio na "političku represiju i progone kojima je HDZ bio izložen od vladajuće koalicije pod vodstvom SDP-a". Kazao je i kako se "nikad nećemo odreći svojih heroja i vitezova u Domovinskom ratu", te da "Ante Gotovina nije zločinac nego junak". Poručio je kako će HDZ štititi čast i ponos, te dignitet branitelja i Domovinskog rata.

Kazao je i da HDZ "odlučno odbacuje Mesićeve tvrdnje da su svi svima krivi i da se svi svima moramo ispričati".

- To ide u povijesni revizionizam koji u Hrvatskoj neće proći - istaknuo je.

Novo oslobađanje Hrvatsku od komunista

Pozvao je stranku na jedinstvo, te ocijenio da su "Hrvatska i HDZ važniji od svih međusobnih razlika i podjela". Ispričao se svima koji su zbog bahatog ponašanja i pogrešaka u godinama HDZ-ove vlasti pretrpjeli štetu i poručio kako je 3. siječnja HDZ izvukao pouku, te obećao da se pogreške neće ponavljati. Poručio je i da nikakve neojugoslavenske i balkanske asocijacije ovdje više neće proći.

U raspravi izaslanici su, osim oštrih kritika na račun aktualne vlasti, pozivali na jedinstvo HDZ-a, ali i javno se izjašnjavali za Sanadera ili Pašalića. Pljeskom je popraćeno svako spominjanje generala Norca i Gotovine, a izaslanici su zviždali na spominjanje predsjednika države Stipe Mesića. Isticalo se i da je HDZ jedini stvarni jamac hrvatske budućnosti, a odbacivala se i sama pomisao na raskol u stranci. General Janko Bobetko upozorio je da su izaslanici na saboru preuzeli sudbinu hrvatskog naroda u svoje ruke, te da je moguće da zbog "međusobnog nesuglasja dovedu u pitanje hrvatsku državu". - Ne mijenjajmo kapetana dok brod plovi u dobrom smjeru - poručio je dr. Andrija Hebrang, te pozvao izaslanike da prije zaokruživanja imena nekog od kandidata za predsjednika HDZ-a "dobro razmisle ima li iza njega crnih tragova". - Oslobodimo po drugi put Hrvatsku od komunista - poručio je.

Nije teško doći na vlast

"Današnju koalicijsku vlast nije teško smijeniti, nije teško doći na vlast, ona se valja ulicama, ali birači od nas traže vizije, rješenja, te nove, svježe i neopterećene ljude, traže da ne budu prevareni." Istaknula je to, predstavljajući se izaslanicima, Maja Freundlich, kandidatkinja za predsjednicu HDZ-a. Ocijenila je kako su navodno reformirani komunisti pod vodstvom starog partijskog funkcionara Ivice Račana u dvije godine upropastili sve što su mogli, te ugrozili državnopravnu i nacionalnu sigurnost. Upozorila je kako je Hrvatska izgubila svijest, a narod ideale i ciljeve.

Burno pozdravljen povicima "Doktore, doktore!" dr. Ivić Pašalić rekao je da su hadezeovci protivnicima pokazali da se u HDZ-u znaju natjecati, ali kao prijatelji.

"Neka crveni broje dane koliko će biti na vlasti kad se protiv njih usmjerimo. Opet su se prevarili, jači smo nego ikada", poručio je Pašalić i naglasio da je "ovo zadnji opći sabor koji dočekujemo u opoziciji. Na drugom saboru analizirat ćemo rezultate svojih ministara", najavio je.

HDZ-u potrebno zajedništvo

Opisujući situaciju kada su ga žena i djeca jedne večeri dočekali doma suznih očiju i rekli mu da je predsjednik Mesić najavio njegovo hapšenje, kazao je: "On je cirkusant,i još gore od toga!" Naglasio je kako se ponosi svakom sekundom koju je u sedam godina proveo radeći s dr. Tuđmanom.

"Znao sam da je moja savjest čista i da će se ta hajka protiv mene pretvoriti u sramotu te da će laži srušiti one koji su ih protiv mene širili", kazao je Pašalić te dodao kako "Sanader i Maja nisu moji protivnici, nego prijatelji i zajedno se trebamo boriti".

Pašalić je podsjetio kako ga je "boljelo što mu je jedan dio vodstva okrenuo leđa", ali i poručio kako je u ovom trenutku HDZ-u više od ičega potrebno zajedništvo. Oštro je protestirao što brat generala Ante Gotovine nije pušten u dvoranu te najavio da će smijenjeni generali biti na čelu Hrvatske vojske kada HDZ dođe na vlast. Hrvatskoj policiji prisegnuo je da nikada neće "zaboraviti onog policajca koji se na Markovu trgu ubio čekajući milost crvenih". Najavio je kako nikada neće dopustiti da Hrvati u BiH postanu manjina.

Sanader je u svojem kandidatskom govoru podsjetio da su protivnici predviđali nestanak HDZ-a s političke scene, ali da su u HDZ-u znali da neće proći scenarij rušenja HDZ-a. Ocijenio je da "ni on, ni Pašalić, ni Maja ne mogu zamijeniti Tuđmana", te da je HDZ spreman okrenuti se budućnosti, te uhvatiti se u koštac s problemima koje aktualna vlast ne rješava nego ih produbljuje.

- Nema podjela, nema sukoba, svi zajedno nakon 7. sabora moramo zasukati rukave i krenuti u pobjedu na izborima - kazao je Sanader, te ocijenio da ova vlast ima šansu preživjeti samo ako dođe do raskola u HDZ-u.

Istaknuo je da HDZ ima jedan program i pozvao sve da naprave izborni program koji će moći ostvariti.

Darko Đuretek

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije